MINESTRONE je najpoznatija talijanska juha koja se jela još u doba starih Rimljana. Svaka regija u Italiji ima neki svoj recept za ovu juhu, a može se pripremiti na razne načine, od mesa i povrća koje imate na raspolaganju.
Svim verzijama minestrone juhe jedno je zajedničko - prave se s grahom i ostalim mahunarkama, ali i gomilom povrća, ovisno o tome koje je povrće u sezoni. Priprema ove juhe ne može biti jednostavnija, a na TikToku smo pronašli jedan odličan recept za nju.
Minestrone juha s TikToka
TikToker koji se krije iza korisničkog imena @plantfuture na svom je profilu podijelio recept za minestrone juhu koju često pravi njegov djed, Talijan. U juhu idu:
- 4 mrkve
- 3 stabljike celera
- 4 glavice luka
- 2 tikvice
- jedan poriluk
- 2 režnja češnjaka
- 400 g kuhanog slanutka
- jedan oguljeni krumpir
- jedna rajčica
- jedna žlica koncentrata rajčice
- malo svježeg peršina i bosiljka
- lovorov list
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- dvije povrtne kocke za juhu (predlažemo da ih zamijenite povrtnim temeljcem koji sami lako skuhate, a ovdje saznajte kako ga skuhati)
@plantfuture Minestrone soup 🔥 using my new @wusthofofficial knives which make recipes with lot’s of chopping an absolute breeze! this soup is very close to my heart! I’ve eaten it all my life thanks to my Italian grandfather 👴🏼 INGREDIENTS: 4 carrots 3 sticks celery 4 white onions 2 courgettes 1 leek 2 cloves garlic 400g cooked chickpeas 1 potato (peeled) 1 tomato 1 tbsp. tomato paste handful of fresh parsley and basil vegetable broth or 2 stock cubes 1 bay leaf extra virgin olive oil #minestrone #soup #italianfood #nonno #knives #plantbased #fyp #foryoupage ♬ original sound - plantfuture
Za početak se celer, poriluk, tikvice, mrkve, luk i rajčice nasjeckaju na sitno. Krumpire narežete na kockice, a zatim u loncu na maslinovom ulju prepečete nasjeckani češnjak i dodate lovorov list. U lonac zatim dodate i nasjeckano povrće, zajedno s rajčicom i krumpirom, pastu od rajčice i kocke za juhu i sve podlijete vodom (kako smo već gore napisali, umjesto kocki i vode možete koristiti povrtni temeljac).
U juhu zatim stavite i slanutak (možete i grah ili neku drugu mahunarku) i kuhajte na laganoj vatri otprilike sat i pol. Na kraju možete dodati i malo tjestenine po želji, a dio povrća u juhi (prvenstveno krumpir) izblendajte ili usitnite vilicom kako bi juha bila malo gušća. Začinite solju i paprom te nasjeckanim peršinom i bosiljkom, a juhu možete poslužiti s malo kruha. I to je to - fina talijanska minestrone juha spremna je za posluživanje.