U centru Zagreba se otvorila focacceria, znamo što sve nude i koliko košta

Foto: Karlo Klasić/Index

MARIN MEDAK, poznati zagrebački ugostitelj, chef i vlasnik brenda Rougemarin, prije desetak dana Zagrepčanima je predstavio Focacceriju Rougemarin.

"Rougemarin Focacceria u centru Zagreba uz sam želudac grada, tržnicu Dolac, nudi autentične okuse Italije. Pomno birane salame, sireve, namaze i marinirano povrće u focaccia sendvičima čine nova jela iz stare, dobre Rougemarinove kuhinje...", govore tako o focacceriji iz Rougemarina.

Nalazi se u prolazu Harmica, između Trga bana Jelačića i Ulice Pod zidom, to jest nedaleko od glavne zagrebačke tržnice Dolac. Nakon što je tamošnji mali lokal bio dom za više projekata, sada se ondje slažu i kupuju jako fini sendviči u focacci. Uvjerili smo se i sami.

Što nude i koliko košta

Što se mortadele tiče, tu su Mortadella Veroni Esselusso (mortadella veroni, namaz od crnih maslina, svježa rikula, sušene rajčice, ricotta fresca) za 7.50, Mortadella Levonella (mortadella s pistacijom, pesto bosiljak, stracciatella, svježa rajčica) za 7.90 i Mortadella con cinghiale al tartufo (mortadella od vepra s tartufima, sušena rajčica, formaggio taleggio, matovilac, maslinovo ulje) za 8.50 eura.

Mortadella Levonella (Foto: Karlo Klasić/Index)

Zatim su u ponudi sendviči Pancetta supercoppata (rolana slanina, pesto od sušene rajčice, rikola, mozzarella di bufala) za 8.90, Coppa Stagionata (suha vratina, pesto bosiljak, grana padano, confitirane cherry rajčice) za 8.90 i Prosciutto cotto tipo Praga (praška kuhana šunka, vrhnje-hren, domaći sataraš, formaggio taleggio, rikola) za 7.80 eura.

Spianata Piccante (pikantna salama, ukiseljeni ljubičasti luk, sušene rajčice, matovilac, ricotta fresca) košta 7.50, Soppressa Veneta Dolce Gigante (salama veneta, senf-med, ukiseljeni komorač, marinirane tikvice) 7.50 i Guanciale Affumicato (dimljena obrazina, pesto bosiljak, domaći sataraš, ukiseljeni luk) 8.00 eura.

Prosciutto (pršut, mozzarella di bufala, pesto bosiljak, svježa rajčica, maslinovo ulje) ćete platiti 9.80, a Porchetta Trancio Romana (rolani odojak, salsa di pistacchi, confitirane cherry rajčice i marinirane tikvice) 8.50 eura.

Vegano (Foto: Karlo Klasić/Index)

Postoje i jedna vegetarijanska i jedna veganska opcija - Vegetariano (mozarella di bufala, konfitirane cherry rajčice, pesto bosiljak, rikola) za 7.00 i Vegano (domaći sataraš, marinirane tikvice, matovilac, marinirane bukovače) za 6.00 eura.

Probali smo sendvič Mortadella Levonella i Vegano

Prvo moramo pohvaliti focacce koje su odlične, a u Rougemarinu ih peku sami. Focaccia s mortadelom s pistacijama i pestom genovese je odlična klasična kombinacija i vrlo je zasitna. Na narescima se ne štedi, a u okusu dominira mortadela, a zbog sira, rajčice i pesta je sendvič jako svjež. 

Mortadella Levonella (Foto: Karlo Klasić/Index)

Ipak, možda i pomalo neočekivano, osvojio nas je veganski sendvič. U njemu nema ništa životinjskog podrijetla, ali ni tofua, seitana ili sve popularnijih narezaka od biljnih proteina.

Zvijezda ovog sendviča je dobar stari sataraš pa je ovo pravo ljeto u obliku sendviča, jer tu su još i marinirane tikvice te bukovače koje svemu daju konkretniji (neki vole reći i kako ove gljive daju mesni) okus.

Vegano (Foto: Karlo Klasić/Index)

Ako ne želite, nemojte vjerovati, ali ovom sendviču ne nedostaje baš ništa. Sataraš mu daje brdo okusa i ovo je jedan kompletan i bogat sendvič u focacci koji definitivno želimo jesti opet. U komentarima nam napišite svoje dojmove ako ste bili, ili želite li posjetiti focacceriju i probati nešto iz ponude.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.