KOLIKO ste puta u smeće bacili smežurane borovnice, smeđe i gnjecave jabuke ili listove uvelog kupusa? Prema podacima, godišnje se u Hrvatskoj baci preko 286.000 tona ili 70 kilograma hrane po stanovniku, što nije pohvalno.
Ako želite smanjiti otpad u kuhinji, a time i bacanje novca, trebate savladati nekoliko recepata u kojima ćete svaku namirnicu maksimalno iskoristiti. Chefica i autorica kuharice Elly Curshen za BBC je podijelila nekoliko takvih recepata, ali i savjeta kako smanjiti otpad prilikom kuhanja.
>> Koraci koji pomažu u smanjenju otpada u kuhinji
Granola i kompot za doručak
Svatko od nas u svojoj smočnici vjerojatno ima zobene pahuljice od kojih radi zobenu kašu, no često se dogodi da zaboravimo na njih pa ostanu u smočnici i po nekoliko mjeseci, a naposljetku ih bacimo. Neka to više ne bude slučaj jer ih možete iskoristiti za pravljenje domaće granole.
"Granola je moj omiljeni doručak i ovaj sam recept osmislila tako da iskoristim i zob i orašaste plodove i sušeno voće", kaže Curshen i dodaje da, ako u svojoj smočnici pronađete napola pojeden paketić orašastih plodova i sušenog voća, od njega napravite granolu.
>> Nives priprema obroke unaprijed bez otpada u kuhinji. Objasnila nam je princip
Kada ju napravite, granolu možete dugo čuvati u hermetički zatvorenoj posudi, a ovdje možete pronaći naš recept za domaću granolu. Naravno, sastojke prilagodite sebi i onome što se trenutno nalazi u vašoj smočnici, a poanta je da iskoristite sve ono što biste inače bacili.
Uz granolu za doručak možete poslužiti i kompot, a to je odličan način za smanjenje bacanja hrane jer za kompot možete iskoristiti sve to gnjecavo voće koje ne biste pojeli svježe. Kompot možete zamrznuti i čuvati ga do tri mjeseca, a možete ga napraviti od voća koje vam je u tom trenu pri ruci - od jabuka, marelica, dunja...
Fritata za ručak
Curshen kaže da, kada bi mogla odabrati samo jedno jelo koje je sjajno za iskoristiti ostatke namirnica u hladnjaku, to bi bila fritata. U nju može ići zaista sve - od onog malog komadića sira koji treba potrošiti do ostataka kuhanog povrća.
>> Zero waste lekcija: Nemojte baciti iscijeđene polovice limuna, ovako ih iskoristite
Baza su uvijek jaja, a opcija je bezbroj - možete napraviti španjolsku tortilju i iskoristiti ostatke krumpira od ručka, u fritatu možete dodati i prethodno pečene prokulice ili pak ostatke lisnatog povrća koje biste inače bacili, a možete dodati i rajčice i sir.
Hrskavi slanutak ili humus kao međuobrok
Konzervirani sastojci često mogu završiti u kanti za smeće jer dio konzerve iskoristite za recept, a ostatak ostane u hladnjaku. Ako vam se dogodi da vam je ostalo pola konzerve slanutka, iskoristite ga pametno - od njega možete napraviti humus ili hrskave grickalice, kao što to radi ova chefica.
>> U duhu zero wastea: Neispucana zrnca kokica ni pod razno ne bacajte
Grickalice od slanutka ne mogu biti jednostavnije za napraviti, a slanutak morate samo isprati, ocijediti, osušiti, pomiješati sa začinima i ispeći u fritezi na vrući zrak ili u pećnici. Ako ste, pak, ljubitelj namaza i humusa, od slanutka i još par drugih dodataka možete napraviti brzi humus tako da sve sastojke jednostavno izblendate.