Vodimo vas u jedan mali talijanski dućan u Zagrebu i otkrivamo cijelu priču iza njega

Foto: Index/Gastronomica Facebook

PISALI smo vam već o dućanu Gastronomica na zagrebačkom Kvatriću kad se još otvorio prošlog ljeta (točna adresa je ulica Bartola Kašića 10), koji nudi razne talijanske proizvode, od tjestenine, pa do kave, piva, slatkiša, namaza, sireva i narezaka. Iako sličnih lokala već ima po gradu, ovaj je svakako jedinstven u ovom dijelu. 

Razgovarali smo s vlasnicom Andreom Štimac koja se relativno nedavno upustila u ovu avanturu, no nikako nije nova u svemu tome. 

"Već sam 30 godina u poslovnom i privatnom kontaktu s Italijom. Počela sam još u Mercatoneu koji je bio prvi trgovački centar na ovim prostorima, s prvim namirnicama koje su izgledale baš kao u Italiji i tu sam se prvi put susrela s proizvodima kojih ovdje nije bilo. U međuvremenu je došao Ipercoop u kojem se to iskustvo dodatno izgradilo, uz posao sam diplomirala talijanski jezik i kulturu za strance na sveučilištu La Sapienza u Rimu", govori nam vlasnica.

Malo moda, a na kraju ipak hrana

Nakon što su Talijani otišli iz Hrvatske i cijeli lanac je preuzeo Spar, nije se tamo više vidjela pa je prehranu zamijenila modom i vodila Coincasa i OVS dućane u WestGateu. Taj posao je zahtijevao česta putovanja na kolekcije u Italiju pa je tako i dalje otkrivala neke nove proizvode i zanimljiva jela.

U međuvremenu je i jedan Talijan postao njezin životni suputnik te se iz Genove preselio u Zagreb, a s njim se kod Andree dodatno proširio interes za talijansku gastronomiju. I tako su odlučili probati s nečim svojim.

Počeli su uvoziti Menabrea pivo koje, kaže nam Andrea, potrošači nisu dovoljno prepoznali, iako je i danas po njenom mišljenju jedno od najboljih talijanskih piva.

Talijanski kafić u Zagrebu

A kad su već ušli u taj posao s pivom, logično je bilo usmjeriti se u ugostiteljstvo pa su tako uzeli u najam prostor malo dalje od današnjeg dućana i na broju 4 u istoj ulici otvorili caffe bar Marty koji je bio skroz u talijanskom štihu, od uređenja i glazbe do ponude. Sjećamo ga se i mi jer smo ondje rado popili kavu u povratku s tržnice ili pak pivo navečer.

U to vrijeme u Zagrebu je jako popularna bila Illy kava, govori nam Andrea, a ona se htjela razlikovati od drugih, no istovremeno ponuditi kvalitetu tipa Illy. Igrom slučaja probala je u jednom kafiću u Milanu kavu Musetti koja joj se jako svidjela i kad se rodila ideja o kafiću, kontaktirala ih je i to je bilo to.

"Ubrzo se po kvartu proširio glas da je u Martyju najbolja kava, tako da se stvorio dosta veliki krug istinskih ljubitelja kave koji su nam dolazili i iz udaljenih dijelova grada. U kafiću smo također imali jedan mali dio prodajnog asortimana, prvenstveno vina, ali prostorno nismo imali mjesta za neku značajniju ponudu", kaže.

Korona i novi počeci

Onda je došao koronavirus koji je nanio veliki udarac cijelom ugostiteljskom sektoru, a onda uslijed rasta cijena energenata, troškovi držanja kafića su toliko porasli da to više nije bilo održivo, govori nam Andrea.

Prošle godine, nepunih šest mjeseci prije no što su odlučili zatvoriti kafić, ukazala se prilika da uđu u prostor u istoj ulici (stanovnicima kvarta poznat kao nekadašnji dućan Vjeverica), i tamo otvore dućan.

"Ponosni smo da smo sve odradili sami, od ideje za naziv, loga do uređenja prostora i izloga", zadovoljno nam govori Andrea. Ipak, nije ovo običan dućan, ima jedan mali element kafića - dućan je to u kojem osim namirnica možete popiti i kavu.

"Kavu Musetti radimo za van, a može se popiti i kod nas ako ulovite slobodan stol ispred izloga", kaže Andrea.

Žele imati jedinstvenu ponudu talijanskih proizvoda u Hrvatskoj

Proizvodi koje drže dolaze iz svih regija Italije, uvoze 90 posto asortimana sami.

"U konačnici je to financijski manje isplativo jer su troškovi dostave ponekad izrazito visoki, no zato ćete kod nas naći isključivo kvalitetne proizvode koji nisu industrija i koje ne možete kupiti nigdje drugdje. Pazimo naravno da ti proizvodi i cjenovno odgovaraju kvaliteti te budu dostupni", govori.

Pronalazi ih na putovanjima po Italiji, što privatno, što posjetima raznim sajmovima u organizaciji talijanske komore za vanjsku trgovinu. Tako osim kave koja je iz Piacenze imaju i npr. tjesteninu iz Basilicate, umake iz Molisea, rižu iz Mantove, ulja i vina iz Puglie, Sicilije, Veneta, pesto direktno iz Genove...

Mali dio asortimana uzimaju od dobavljača, svježi program skoro u cijelosti, jer je to logistički za količine koje im trebaju trenutno nemoguće da ih uvoze sami. Rade na tome da i za slatki program uvrste proizvode koji će se u Hrvatskoj moći naći samo kod njih.

Kad dođe vrijeme, ponudit će nešto čega još nema u Zagrebu

"S našim proizvodima možete pripremiti stvarno puno talijanskih recepata... Ja nekako volim najjednostavnije pa mi je favorit spaghetti aglio, olio i peperoncino, carbonara u koju ide isključivo guanciale i pecorino, focaccia genovese... Bitno je da tih par sastojaka koji vam trebaju budu zaista kvalitetni - dobra pašta, dobro maslinovo ulje, dobro brašno, dobar sir...", objašnjava nam naša sugovornica, a osim što se proizvodi mogu kupiti kod njih, mogu se naručiti i na Woltu.

"Za sad smo se koncentrirali na pakiranu hranu, dakle ne režemo ništa, nemamo ni prostora za to, ali tko zna, možda ako bude prilike napravimo i neku ponudu jela, ali to onda svakako neće biti sendviči ili bilo koji koncept koji bi bio sličan ponudi koja već postoji na tržištu", zaključuje Andrea i dijeli s nama dva vrlo joj draga recepta.

Amatriciana by Gastronomica

Tjestenina amatriciana je tradicionalno talijansko jelo koje potječe iz grada Amatrice u regiji Lazio. Ovo jelo je poznato po svojoj jednostavnosti, ali i odličnom okusu. Dobar je izbor za sve koji su u gužvi jer ne zahtijeva brdo namirnica, a kako je pripremaju u Gastronomici, saznajte ovdje.

Focaccia Barese by Gastronomica

Focaccia Barese je tradicionalna talijanska pogača koja potječe iz regije Puglia, posebno iz grada Barija. Karakterizira je mekano i prozračno tijesto s ekstradjevičanskim maslinovim uljem. Na vrhu je obično ukrašena svježim cherry rajčicama, maslinama i origanom, što joj daje svježiji okus. Recept koji smo dobili iz Gastronomice je na ovom linku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.