Aljaški Klee Kai: Minijaturna verzija haskija!

 Foto: 123rf.com

ZBOG njihove snage i izdržljivosti aljaške haskije mnogi smatraju jednom od najboljih radnih pasmina na svijetu, pogotovo kada je riječ o vuči saonica za što ih na Aljasci uglavnom koristi.

Budući da ih se u njihovoj domovini uzgaja isključivo kao radne, a ne pse za društvo Linda Spurlin iz Wasille na Aljaski početkom 1970-ih pokrenula je uzgojni program stvaranja "društvenije verzije" aljaškog haskija.

Kako u svojoj Enciklopediji pasa navodi Bruce Fogle 1988. pridružili su joj se i drugi uzgajivači te je kao rezultat njihovog rada nastala potpuno nova pasmina - Aljaški Klee Kai (na eskimskom znači mali pas).



Dolaze u tri veličine: patuljasti (do 33 cm), minijaturni (33 do 38 cm) i standardni (38 do 43 cm). Ovisno o tipu kojem pripadaju mogu težiti od 4,5 do devet kilograma. Poput svih haskija imaju dvostruko krzno koje ga štiti od hladnoće.

Aljaški Klee Kai, kao i njegov srodnik aljaški haski tipičan je nordijski pas čija su glavne odlike izdržljivost, atraktivan izgled i suzdržanost prema nepoznatim osobama.

Kao ljubimci idealni su za sve koji traže malog, ali aktivnog psa. Iako niski rastom nemojte podcijeniti njihovu veličinu jer poput svog rođaka mogu biti iznimno teritorijalni i oštri.

Također, imaju izražene lovačke nagone te ih od malena treba učiti na suživot s mačkama i ostalim manjim životinjama! U suprotnom mogao bi ih tijekom svake šetnje naganjati, što je izuzetno opasno jer tijekom jurnjave mogu završiti pod kotačima automobila.

Zanimljivosti o pasminama pasa

Srednjoazijski ovčar

Tajlandski gonič

Kangal

Tosa inu

Bernski planinski pas

Bernardinac

Rotvajler

Američka akita

Dogo argentino

Aljaški malamut

Sibirski haski

Akita

Doberman

Bulmastif

Američki stafordski terijer

Bull terijer

Presa Canario

Cane corso

Tibetanski mastif

Chow chow

Njemački ovčar

Belgijski ovčar

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.