Boris Johnson tvrdi da je kraljica Elizabeta imala rak: Znao sam to godinu dana

Foto: EPA

Bivši britanski premijer Boris Johnson u svojim nadolazećim memoarima Unleashed opisao je svoj posljednji sastanak s pokojnom kraljicom Elizabetom II., koji se dogodio u dvorcu Balmoral u rujnu 2022. godine, nekoliko dana prije njezine smrti. Johnson tvrdi da je kraljici u posljednjim godinama života dijagnosticiran rak kostiju, prenosi Daily Mail dijelove njegovih memoara. 

"Godinu ili više sam znao da ima oblik raka kostiju, a njezini liječnici su bili zabrinuti da bi u bilo kojem trenutku moglo doći do naglog pada", napisao je Johnson u memoarima.

Posjetio ju je netom prije smrti

Prije njihovog sastanka, Johnson je tvrdio da ga je kraljičin privatni tajnik Edward Young upozorio da se njezino zdravlje "prilično pogoršalo tijekom ljeta".

"Ali njezin um - kao što je Edward također rekao - bio je potpuno neoštećen njezinom bolešću, a s vremena na vrijeme u našem razgovoru i dalje je imala veliki osmjeh koji podiže raspoloženje", dodao je Boris.

Kraljica je umrla samo dva dana nakon njihovog zadnjeg susreta. Prema Johnsonu, Elizabeta je cijelo ljeto znala da će umrijeti, "ali je bila odlučna izdržati i obaviti svoju posljednju dužnost" i nadgledati njegovo napuštanje premijerove pozicije. Boris Johnson službeno je podnio ostavku tijekom njihovog sastanka.

Nije prvi koji govori da je kraljica imala rak

Bio je 14. premijer povijesne 70-godišnje vladavine kraljice Elizabete. Bivši gradonačelnik Londona također je podijelio ključni i posljednji savjet koji mu je dala. "Nema svrhe u gorčini", rekla mu je. "Kada bi svi u politici i životu mogli to vidjeti potpuno jasno kao ona, svijet bi bio puno sretnije mjesto", dodao je.

Buckinghamska palača nije odgovorila na navode u njegovim memoarima.

Johnson nije prva osoba koja je tvrdila da je pokojnoj kraljici dijagnosticiran rak. Kraljevski autor Gyles Brandreth u svojoj knjizi Elizabeth: Intimate Portrait iz prosinca 2022. pisao je o glasinama koje kruže da kraljica ima rak. Međutim službeni uzrok smrti kraljice naveden je kao "starost", a palača nikada nije otkrila nikakve druge medicinske podatke.

Memoari Unleashed izlaze u Velikoj Britaniji 10. listopada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.