FOTO Od danas u Šibeniku tabletići i stolnjaci pružaju hlad i spas od vrućina

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Šibenska udruga mladih Š.U.M. drugu godinu zaredom izložila je društveno-umjetničku instalaciju pod nazivom Ženski rad, dobar hlad. Ove godine je predstavljena na Starom pazaru u Šibeniku. Naime, tijekom 2023. i 2024. godine preko 30 obitelji s područja Šibensko-kninske županije doniralo je tabletiće i stolnjake svojih majki, baka i prabaka koje su onda volonterke ove udruge povezivale kako bi napravile hlad za javni prostor.

Uloženo više od 200 radnih sati

Doniranim radovima nisu promijenili oblik, već je rad kolaž doniranih predmeta u njihovom izvornom obliku, a u izradu instalacije uloženo je preko 200 sati rada. "Nadamo se da će naša instalacija pozvati ljude da sjednu, odmore se i napiju vode ispod sjenila koja nas podsjećaju na ogroman uložen trud, rad i kreativnost žena, ali i na potrebu za hladom u okruženju sve jače izraženih klimatskih promjena i sve većih temperatura", poručili su iz Š.U.M.-a.

Svrha ovog rada je skrenuti pozornost na zaboravljeni ženski ručni rad. "Od prošle godine, kada je rad postavljen, sreli smo i razgovarali sa ženama koje su u međuvremenu i same prenamijenile svoje miljeiće i tabletiće u nadstrešnice, zavjese, komade odjeće... I to nam je najdraži aspekt cijelog projekta", naglašavaju iz Š.U.M-a.

Ženski rad, dobar hlad ove će godine biti postavljen do 1. rujna. U tom periodu, ispod instalacije, organizirat će se radionice kukičanja, kao i sajam rukotvorina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.