FOTO Pogledajte atmosferu u Parizu prije službenog otvaranja Olimpijskih igara

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Večeras počinju Olimpijske igre u Parizu.

Službeno će biti otvorene ceremonijom koja kreće od 19:30. Prvi put u povijesti Olimpijskih igara ceremonija otvaranja neće biti održana na stadionu. Oko 10 i pol tisuća sportaša bit će na gotovo 100 brodova koji će ploviti rijekom Seineom i proći pored nekih od najprepoznatljivijih pariških znamenitosti.

Tijekom popodneva u gradu su se okupili brojni navijači. Pogledajte atmosferu.

Kako će izgledati ceremonija?

Parada brodova kreće ispod mosta Austerlitz, a Seineom će ploviti šest kilometara i proći ispod povijesnih mostova i prepoznatljivih znamenitosti, kao što su katedrala Notre-Dame i muzej Louvre. Brodovi sa sportašima naposljetku će stići nasuprot Trocadera, šetališta koje se nalazi preko puta Eiffelovog tornja. Ondje će se održati službeni dio protokola i paljenje olimpijskog plamena.

Organizatori su pripremili oko 100 brodova, a na njima će ukupno biti oko 10 i pol tisuća sportaša. Veće nacionalne delegacije imat će vlastite brodove, dok će ih one manje dijeliti s drugima. Prema najavama Hrvatskog olimpijskog odbora, hrvatski sportaši imat će vlastiti brod, a na njemu će biti i stjegonoše Giovanni Cernogoraz i Barbara Matić.

Glavni direktor ceremonije otvaranja je Thomas Jolly, francuski kazališni redatelj i glumac, a iako se detalji uglavnom i dalje drže u tajnosti, najavljeno je da će nastupiti oko tri tisuće umjetnika, od kojih će 400 biti plesači. Očekuje se da će ceremoniju u Parizu uživo pratiti oko 600 tisuća ljudi. Čak 222 tisuće ulaznica bilo je besplatno, dok ih je u prodaju išlo 104 tisuće. Za one koji će biti u Parizu, ali ne i na samom mjestu događaja, pripremljeno je 80 velikih ekrana diljem grada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.