Ljude zbunio prizor na Googleovim kartama: "Jesu li ovo ogromna vrata na Antarktici?"

Foto: Google Maps

Jedna fotografija s Google karata proširila se društvenim mrežama i izazvala raspravu. Riječ je o udaljenom dijelu na Antarktici koji se nalazi jugoistočno od Shoa Stationa, istraživačke postaje na otoku East Ongul u Zemlji kraljice Maud na Antarktiku. Izgrađena 1957., postaja Showa nazvana je po razdoblju u japanskom kalendaru tijekom kojeg je osnovana, razdoblju Shōwa.

Na fotografiji su ljudi primijetili nešto što im, kažu, izgleda poput ogromnih vrata. "Sjajno otkriće. Ovo bi mogao biti ulaz u neku podzemnu bazu. Moglo bi biti i ništa. Izvrsno otkriće na svakom slučaju", napisao je jedan korisnik Reddita. "To je vjerojatno ulaz u kuću odvratnog snjegovića koji vreba u blizini", šalili su se drugi.

O čemu je zapravo riječ?

Unatoč brojnim spekulacijama, profesorica glaciologije na Sveučilištu Newcase, Bethan Davies, dala je puno razumnije objašnjenje.

"Ovo se nalazi u području morskog leda na istočnoj Antarktici, odmah uz obalu. Tamo postoji niz otoka i voda je prilično plitka. Ovo je santa leda koja se nasukala i zapela te se otapa. Možete vidjeti i mnoge druge sante leda u tom području", objasnila je za Daily Mail.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.