Vjerojatno nikad ne bismo prešli cestu u Vijetnamu. Video će vam otkriti zašto

Screenshot: TikTok

"Prelazak ceste u Vijetnamu je umjetnost", poručila je tiktokerica Nguyen Yeats-Brown uz snimku nakon koje smo zaključili da bismo u toj zemlji vjerojatno živjeli na jednoj strani ulice.

Dok je prelazila cestu na zebri, nitko nije stao - motori su nastavili juriti oko nje, a ni s automobilima nije bilo drugačije. Snimka je u tri dana pregledana 16.6 milijuna puta, a brzo će vam biti jasno i zašto toliki interes. I upozorenje, ako patite od anksioznosti - možda bolje da ovo ne gledate.

@nyeatsbrown

If u cant beat em join em x x

♬ original sound - NGUYEN

"Ok, ovo je apsolutno ludo", "Curo, svi smo skoro umrli dok smo ovo gledali", "Imam osjećaj kao da me udario automobil", "Zadihao sam se kao da sam stvarno prelazio", "U Vijetnamu bih živio na jednoj strani čitav život", "Vrištala bih čitavo vrijeme", samo su neki od komentara.

Prometna kultura u Vijetnamu

U većim vijetnamskim gradovima, kao što su Ho Chi Minh i Hanoi, prometni kaos dio je svakodnevnog života. Na ulicama prevladavaju motori, mopedi i bicikli te se čini kao da vlada potpuna anarhija. Međutim lokalni stanovnici vješto upravljaju kroz gust promet koristeći intuiciju i promatrajući okolinu, stoji u globalnom izvještaju o sigurnosti na cestama.

Statistički podaci pokazuju da je u Vijetnamu registrirano više od 45 milijuna motora, što čini taj prijevoz najpopularnijim načinom kretanja.

Unatoč prividnom kaosu, promet funkcionira zahvaljujući sporazumima među sudionicima prometa - postoji neka vrsta kolektivnog razumijevanja i poštovanja prostora drugih, iako su prometna pravila često fleksibilno tumačena. Vozači u Vijetnamu rijetko koriste pokazivače smjera, a pješaci se moraju prilagoditi hodajući kroz promet s povjerenjem da će ih vozači izbjegavati.

Sigurnost u prometu

Sigurnost u prometu i dalje je velik izazov. Broj prometnih nesreća, uključujući one sa smrtnim ishodom, visok je u usporedbi s mnogim drugim zemljama. Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije, Vijetnam bilježi više od 21.000 smrtnih slučajeva godišnje zbog prometnih nesreća, što čini jednu od najčešćih uzroka smrti u zemlji.

Vlada Vijetnama uvela je strože zakone o sigurnosti prometa, poput obveznog nošenja kaciga za vozače i suputnike na motociklima, ali provođenje tih mjera ponekad je neadekvatno. Nedavno su se počele provoditi i kampanje za podizanje svijesti o sigurnom ponašanju u prometu, osobito među mladima.

Turisti koji posjećuju Vijetnam često doživljavaju prometnu kulturu kao jedan od najvećih izazova. Nepostojanje jasnih pravila o prelasku ulica može stvoriti nelagodu, no nakon nekog vremena mnogi posjetitelji se prilagode tom nesvakidašnjem prometnom krajoliku. Kultura "hrabrosti" među pješacima zapravo je neizbježna - potrebno je ući u prometni tok s povjerenjem, polako i bez naglih pokreta.

Iako Vijetnam nudi fascinantna iskustva, posjetiteljima se savjetuje oprez i pridržavanje lokalnih običaja kako bi izbjegli nesreće. Izbjegavanje vožnje tijekom kišnih sezona te korištenje taksija ili organiziranih vožnji smatra se sigurnijim rješenjem za turiste.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.