Najpoznatiji serijski ubojice o čijim su zločinima snimljeni filmovi i serije

Foto: Wikipedia/Profimedia

Nakon premijere na prošlogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, nedavno se u odabranim kinima počeo prikazivati film Woman of the Hour, a prava je otkupio i Netflix. Kriminalistička drama inspirirana je istinitom pričom o serijskom ubojici Rodneyju Alcali i mladoj ženi Cheryl Bradshaw te je glavna tema svjetskih medija. 

Tim povodom donosimo vam nešto više o Rodneyju Alcali. S obzirom na to da se približava Noć vještica i mnogi će vjerojatno posegnuti za horor filmovima, osvrnuli smo se i na ostale serijske ubojice čiji su zločini toliko zaintrigirali javnost da su o njima snimljeni filmovi i serije.

Rodney Alcala

Rodney James Alcala bio je američki serijski ubojica i osuđeni seksualni prijestupnik koji je osuđen na smrt u Kaliforniji za pet ubojstava počinjenih između 1977. i 1979. Bio je poznat kao Dating Game Killer zbog sudjelovanja u televizijskoj emisiji The Dating Game.

Radi se o popularnoj TV emisiji iz 1978. u kojoj bi jedna slobodna žena naslijepo odabrala jednog od trojice slobodnih muškaraca na temelju odgovora koje bi dali na njezina pitanja. Alcala je bio odabran, ali je žena (Cheryl Bradshaw) od njega odustala kada ga je srela licem u lice jer je osjetila nešto čudno.

Alcala je prvi put bio osuđen na smrt 1980., nakon otmice i ubojstva 12-godišnje Robin Samsoe u Los Angelesu godinu dana ranije, no tu je presudu poništio Vrhovni sud Kalifornije i naredio novo suđenje. Na ponovljenom suđenju dobio je istu kaznu, koja je potom ponovo poništena 2003., da bi u narednim godinama istraga povezala Alcalu s još četiri ubojstva žena starih između 18 i 32 godine.

Na suđenju 2010. proglašen je krivim za ubojstvo djevojčice i još četiri žene u razdoblju od 1977. do 1979., a 2012. je izručen u New York, gdje je priznao još dva ubojstva za koja je dobio kaznu zatvora od 25 godina do doživotne. Sumnjičilo ga se da je u Kaliforniji ubio još niz žena. Nadležni vjeruju da je ubio možda i više od 100 ljudi.

Policija je pronašla njegovu kolekciju više od 1000 fotografija odraslih žena, tinejdžerica i dječaka, mnoge u seksualno eksplicitnim pozama. Alcala je preminuo prirodnom smrću 2021. godine.

Ed Gein

Edward Theodore Gein jedan je od najozloglašenijih američkih serijskih ubojica. Poznat je kao "mesar iz Plainfielda". Rođen je 1906. i živio je u Wisconsinu. Bio je poznat i kao "rezač tijela", ali bila su potvrđena samo dva njegova ubojstva iako je nekoliko puta bio osumnjičen. U vezi s njim najviše šokira bizarna i uznemirujuća priroda njegovih zločina.

>>Njegovi zločini inspirirali kultne horore, stiže i Netflixova serija. Tko je Ed Gein?

Geinovi su zločini bili inspiracija za horor filmove Psiho, Kad jaganjci utihnu i Teksaški masakr motornom pilom, a uskoro stiže i Netflixova serija. Gein je postao zloglasan 1950-ih, kada su vlasti otkrile ne samo da je ubio više ljudi već i da je ekshumirao leševe s lokalnih groblja u blizini svoje kuće te od ljudskih ostataka napravio predmete za kućanstvo, suvenire i odjeću.

Za njegove zločine javnost je doznala 1957. Priznao je ubojstva dvije žene: vlasnice krčme Mary Hogan 1954. i vlasnice željezarije Bernice Worden 1957. Gein je prvotno proglašen nesposobnim za suđenje i zatvoren je u ustanovu za mentalno zdravlje.

Do 1968. postao je sposoban za suđenje te je proglašen krivim za ubojstvo Bernice Worden, ali je također bio neuračunljiv, pa je zadržan u psihijatrijskoj ustanovi. Ostatak života proveo je u psihijatrijskim ustanovama u Wisconsinu, a umro je od raka pluća 1984. u dobi od 77 godina.

Jeffrey Dahmer

Ozloglašeni serijski ubojica Jeffrey Dahmer iz Milwaukeeja mučio je i ubio 17 dječaka i muškaraca od kraja 1970-ih do početka 1990-ih. Zbog stravičnih ubojstava uhićen je 1991. godine. Također je osuđen za nekrofiliju i kanibalizam te je čuvao dijelove tijela svojih žrtava. U zatvoru ga je 1994. godine na smrt pretukao zatvorenik Christopher Scarver.

Serija o Jeffreyju Dahmeru izašla je 21. rujna 2022. i ubrzo je postala jedna od najgledanijih Netflixovih serija ikada. Dahmera je utjelovio Evan Peters. Priča o serijskom ubojici Dahmeru već je bila dokumentirana, ali je Netflix svojom serijom pokušao ponuditi drugačiji kut gledanja.

Naime, serija je usredotočena na njegove žrtve, kao i nesposobnost policije da ga uhvati kroz godine. Uključuje scene u kojima Dahmer hrani ženu sendvičem napunjenim ljudskim mesom, kao i prikaz njegove metode namamljivanja žrtava, obaranja u nesvijest i gnusnih djela nad njima.

Otac serijskog ubojice Jeffreyja Dahmera, Lionel Dahmer, imao je svoju teoriju o tome zašto je njegov sin postao serijski ubojica. Lionel je preminuo krajem prošle godine, a o ubojstvima svog sina govorio je u intervjuu za CBS-ovu emisiju Inside Edition.

Tvrdio je da bi mogla postojati povezanost između lijekova koje je njegova supruga Joyce uzimala prije nego što se Dahmer rodio i njegovih zločina iako to nije potvrđeno.

>>Otac Jeffreyja Dahmera je imao teoriju zašto je njegov sin postao serijski ubojica

Richard Ramirez

Richard Ramirez bio je serijski ubojica poznat pod nadimkom Night Stalker. Bio je u zatvoru San Quentin od 1989., kad je osuđen za 13 ubojstava, pet pokušaja ubojstava, 11 slučajeva seksualnog zlostavljanja te 14 provala i krađa koje je počinio između 1984. i 1985. godine. Čekao je izvršenje smrtne kazne, no umro je prirodnom smrću 2013. godine. 

Neke od njegovih žrtava bile su ustrijeljene, druge zadavljene ili zaklane. Ubojica je ostavljao sotonističke simbole na mjestima zločina i ulazio u domove kroz nezaključana vrata i prozore.

Godine 2021. je na Netflixu objavljena serija Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer. Serija od četiri nastavka prati potragu za Richardom Ramirezom, koji je 1985. sijao strah ulicama Los Angelesa.

Ramirez, za razliku od drugih serijskih ubojica, nije imao tip žrtve, nego je ubijao muškarce i žene, mlade i stare, pa čak i djecu. Ponekad je pljačkao kuće svojih žrtava, ponekad nije, a neke je ostavio na životu. Njegovi su se zločini toliko razlikovali da je mnogima bilo teško povjerovati da se radi o jednom kriminalcu, a serija prati kako su ga dvojica detektiva iz Los Angelesa uspjela pronaći i uhititi.

Mnogi su tviteraši komentirali da su nakon gledanja serije imali problema sa spavanjem, osobito pokraj otvorenih prozora. 

Ted Bundy

Ted Bundy bio je jedan od najokrutnijih serijskih ubojica u Americi, gdje su 70-ih godina mlade djevojke počele nestajati bez traga. Bio je i lopov, silovatelj te nekrofil. U svojim kasnim dvadesetima počinio je prvo ubojstvo. Od 1974. do 1978. silovao je i ubio više od 30 djevojaka.

Uhićen je sasvim slučajno, prilikom rutinske kontrole vozila. Na suđenju je otpustio odvjetnika i branio se sam, u pojedinim fazama suđenja vješto manipulirajući porotom, ali je unatoč tome proglašen krivim i osuđen na smrt pogubljenjem na električnoj stolici. Nakon više od deset godina poricanja veza s bilo kakvim ubojstvima, konačno je priznao da ih je počinio. Pogubljen je 1989. godine na električnoj stolici. Nikada nije pokazao emocije ni kajanje zbog svojih djela.

Godine 2019., na 30. godišnjicu Bundyjevog pogubljenja, na Netflixu je objavljen dokumentarac Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes.

John Wayne Gacy

John Wayne Gacy, poznatiji kao "klaun ubojica", bio je jedan od najgorih serijskih ubojica ikada. U razdoblju između 1972. i 1978. godine ubio je 34 mladića i dječaka, a tijela većine njih zakopao je u podrumu svoje kuće.

Za zločine je optužen 1980., a pogubljen je 14 godina kasnije. Gacy, koji je imao građevinsku tvrtku, često je u namjeri da privuče svoje žrtve glumio policajca. Zvali su ga klaunom ubojicom jer se često maskirao u klauna zvanog Pogo.

Za svoj posljednji obrok navodno je tražio 12 škampa, pomfrit i pohanu piletinu te da sve bude posuto svježim jagodama.

Dokumentarac John Wayne Gacy: Devil in Disguise istražuje teoriju da Gacy nije djelovao sam, već da je u svojim ubilačkim pohodima imao pomagače.

Braća Menendez

Za kraj smo dodali i braću Menendez, koja su prije više od tri desetljeća osuđena za ubojstvo svojih roditelja u slučaju koji je šokirao SAD. Oni nisu serijski ubojice, no dodali smo njihov slučaj s obzirom na to da se već tjednima serija o njima ne skida s Netflix trendinga.

Suđenje braći Menendez počelo je 1993. godine. Bio je to jedan od prvih velikih slučajeva koji su prenošeni na televiziji, čime je pokrenut val interesa javnosti. Ključne tvrdnje obrane braće bile su da su roditelje ubili u samoobrani te da ih je otac cijelo djetinjstvo seksualno zlostavljao, dok im je majka bila emocionalno nestabilna i neodgovorna. Tvrdili su da su ubojstva počinili iz straha za vlastite živote, uvjereni da će ih roditelji ubiti kako bi prikrili zlostavljanje.

Javnost je u početku bila zgrožena brutalnošću zločina, ali su se mišljenja počela mijenjati kad su tijekom suđenja u javnost izašla svjedočanstva o zlostavljanju. Neki su vjerovali da su braća žrtve okrutnog zlostavljanja, dok su drugi smatrali da su njihovi motivi bili isključivo financijski.

Prvi dio suđenja završio je 1994. godine bez donošenja presude budući da porota nije mogla donijeti jednoglasnu odluku. Tijekom drugog suđenja 1996. tužitelji su osporavali tvrdnje braće o zlostavljanju i navodili da su ubojstva bila motivirana pohlepom. Drugi put su proglašeni krivima za ubojstvo prvog stupnja i osuđeni su na doživotne kazne zatvora bez mogućnosti pomilovanja.

Na Netflixu je nedavno izašla serija Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story. Riječ je o drugoj sezoni antologijske serije Monster. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.