Što se sve dosad događalo u slučaju Gorana Ivaniševića i Tatjane Dragović?

Foto: Igor Kralj/Robert Anic/Zeljko Lukunic/Grgo Jelavic/Goran Stanzl/PIXSELL

Tatjana Dragović za Nacional je progovorila o navodnom uznemiravanju koje je doživjela tijekom braka s Goranom Ivaniševićem. "Goran Ivanišević me hvatao za vrat i gušio pa onda plakao i govorio da nije tako mislio. Bojala sam se hoću li preživjeti, misleći da djecu štitim od ekscesa. Šutnjom sam godinama dopuštala da sila njihova oca raste", stoji u naslovu tiskanog izdanja Nacionala.

>> Tatjana Dragović: Goran Ivanišević me hvatao za vrat i gušio pa onda plakao

Od bajkovitih početaka do suda

Goran i Tatjana bili su najpopularniji par u Hrvatskoj početkom 2000-tih. Prohodali su 1998. godine, nakon što je Ivanišević zgodnu Tatjanu vidio na naslovnici američkog Cosmopolitana i iskoristio sva moguća poznanstva da dođe do njezinog broja. Vjenčali su se 16. svibnja 2009. u San Pedru u SAD-u.

Kada su se upoznali, Tanji je bilo samo 18 godina, a Ivaniševiću 25. Zaručili su se nakon jedva godinu dana poznanstva, na dočeku Nove godine u Dubaiju. 2004. dobili su kćer, a 2007. sina.

2007. godina bila je ujedno i najburnija u braku Ivaniševića i Dragović jer se tad saznalo za njegovu aferu. Samo četiri mjeseca nakon rođenja sina nastale su fotografije koje su potvrđivale aferu, zbog kojih je on fotografu prijetio golf-palicom. Fotograf Boris Beribak tad je za hrvatske tabloide ispričao da je tenisač na njega nasrnuo uz prijetnju: "Sad ćeš vidjeti svog boga, razbit ću tebe i tvoj auto."

Ipak, brak je preživio taj događaj te se par 2009. odlučio vjenčati, nakon 10 godina zaruka. Otputovali su u SAD kod obiteljskih prijatelja Sanje Duggan i njenog tadašnjeg partnera Frane Barbierija i ondje stupili u brak. Ipak, sreća nije dugo potrajala i 2013. godine objavili su da se razvode. Ivanišević je danas u braku s radijskom voditeljicom Nives Ivanišević (djevojački Čanović), s kojom ima sina.

2012. potpisali sporazum

Tri godine nakon što su se vjenčali, Goran Ivanišević i Tatjana Dragović zaključili su 8. ožujka 2012. godine sporazum kojim su, prema tvrdnjama Nacionala, regulirali međusobne odnose te imovinsko-pravna pitanja koja proizlaze iz zaključivanja braka. Sporazum su ovjerili kod javne bilježnice Vesne Švegović iz Rijeke.

U njemu su naveli da su u braku koji je sklopljen u SAD-u 16. svibnja 2009. godine. Naveli su i da su u braku, do potpisivanja sporazuma, rođena djeca te da u slučaju smrti jednog od roditelja drugi postaje staratelj djece, a u slučaju smrti oba roditelja za starateljicu se određuje Ivona Dragović.

Članak 4 tog sporazuma navodio je da se Goran Ivanišević obvezuje oporučno ostaviti svu svoju nepokretnu i pokretnu imovinu svojoj supruzi Tatjani Dragović, temeljem oporuke koja je sastavni dio sporazuma. I obrnuto, Tatjana Dragović se obvezala oporučno ostaviti svu svoju nepokretnu i pokretnu imovinu svom suprugu Goranu Ivaniševiću.

Goran Ivanišević se obvezao posebnim ugovorom prenijeti na Tatjanu Dragović prava koja proizlaze iz ugovora zaključenog s menadžerom Ionom Tiriacom. Također, potpisom sporazuma Goran Ivanišević se obvezao posebnim ugovorom prenijeti na Tatjanu Dragović dionice Karlovačke banke nominalne vrijednosti 4.5 milijuna kuna u cijelosti, bez naknade.

U slučaju prodaje dionica Tatjana Dragović se obvezala svaki primljeni iznos podijeliti s Goranom Ivaniševićem u omjeru 50% - 50%, i to tako da mu isplati 50 posto primljenog iznosa u roku od osam dana od prodaje. Sporazum je također utvrdio da je Gorana Ivanišević, majka Gorana Ivaniševića, vlasnica nekretnine u Splitu.

Goran Ivanišević se obvezao ishoditi od majke, kao vlasnice nekretnine, izjavu kojom se obvezala da će u slučaju prodaje nekretnine ukupan iznos - nakon podmirenja hipotekarnog kredita - odmah isplatiti Goranu Ivaniševiću, i to 60 posto iznosa, i Tatjani Dragović 40 posto tog iznosa. A Goran Ivanišević nakon podmirivanja kredita, prema sporazumu, treba isplatiti Tatjani Dragović 40 posto dobivenog iznosa prodane nekretnine.

Nadalje, članak 8 navodio je da se potpisom sporazuma Goran Ivanišević obvezao svoju godišnju zaradu, koja preostane nakon podmirivanja poreza, dijeliti s Tatjanom Dragović u omjeru 50% - 50%, tako da se po isteku godine i podmirivanju poreza obvezao isplatiti Tatjani Dragović pola svoje godišnje zarade, umanjene za plaćene poreze.

Sporazum je utvrdio i da Tatjana Dragović kao vlasnica nekretnina posjeduje sljedeće: stan od 210 kvadrata u Dalmatinskoj ulici u Zagrebu (kupoprodajni ugovor od 14. svibnja 2004. godine navodi da je Tatjana Dragović od Pere Lozice kupila stan veličine 210 kvadrata u Dalmatinskoj ulici, u Zagrebu), stan od 434 kvadrata na Radničkoj cesti u Zagrebu te četiri garažna mjesta na Radničkoj cesti u Zagrebu.

Potpisom sporazuma Tatjana Dragović se obvezala u roku od osam dana dati pola zarade od prodaje spomenutih nekretnina Goranu Ivaniševiću, nakon što se podmiri hipoteka.

Kako su podijelili imovinu nakon razvoda?

Tijekom razvoda Gorana Ivaniševića i Tatjane Dragović 2013. godine naveliko se pisalo i nagađalo o podjeli imovine bračnog para. Domaći mediji tada su pisali da je Ivanišević većinu imovine prepisao na (sada bivšu) suprugu kako bi "izbjegao ovrhu zbog pokretanja stečaja zbog duga od 5.7 milijuna kuna". Naime, početkom 2013. Goranova firma Sport line podnijela je zahtjev za pokretanje predstečajne nagodbe zbog spomenutog duga.

Među imovinom koja je prepisana na Tatjanu tad se spominjalo stan od 210 m2 u zagrebačkoj Dalmatinskoj ulici i penthouse na Radničkoj cesti od 434 m2 s tri garažna mjesta. Pisalo se da je Goran tih godina kupio i dionice Karlovačke banke, koje je darovao supruzi, čime je ona postala suvlasnica 3.36 posto banke.

Dragović: Imali smo normalan odnos do promjena u njegovom ljubavnom životu

A onda se u sve upliće sud.

Goran Ivanišević lani je kazneno prijavio svoju bivšu suprugu Tatjanu Dragović zbog prevare. Naime, kako je pisao Nacional u listopadu prošle godine, Ivanišević je protiv Tatjane Dragović i svoje kćeri podnio kaznenu prijavu jer su ga "ovršile jer nije plaćao alimentaciju". 

Optužio ju je da je "njega i njegovu majku dovela i još uvijek ih drži u zabludi jer ga je nagovorila da potpiše taj sporazum", pisao je tada Nacional. Dodatno ju je optužio da je zatajila njegov dio novca od nekretnine koju je njegova majka prenijela na njega, a on ju je darovao Dragović, nakon čega je ona tu nekretninu prodala za 5.6 milijuna eura.

Ivanišević je navodno tvrdio da je s 1.8 milijuna eura ona zatvorila hipotekarni kredit podignut u Zagrebačkoj banci, ali da mu 60 posto od preostalog iznosa nikada nije dala. Optužio ju je i oko spomenute ovrhe zbog neplaćanja alimentacije za djecu.

Zagrebačka policija, Služba općeg kriminaliteta, privela je Tatjanu Dragović 29. travnja u kasnim večernjim satima na obavijesni razgovor. Demantirala je optužbe. Rekla je da su nakon razvoda braka "dogovorili da će Goran Ivanišević plaćati dvije alimentacije u iznosu od 2000 kn za svako dijete, ukupno 4000 kuna mjesečno". "Dogovoren je minimalan iznos jer je s Goranom dogovoreno i da će pored alimentacije podmirivati i druge potrebe djece kao što su školovanje, jahanje...", rekla je.

Goran je povremeno uplaćivao iznose potrebne za školovanje sina, rekla je tad. "No nije platio nijedan iznos dužnog uzdržavanja po presudi", rekla je i dodala da je to naplatila prisilnom naplatom na FINI, temeljem pravomoćne i ovršne presude.

"Nitko ne osporava da je Goran djeci kupovao poklone i plaćao određene troškove izvan utvrđenog iznosa alimentacije, ali nije plaćao alimentaciju sukladno sudskoj presudi. To je sve što imam za reći u odnosu na kazneno djelo ovjeravanja neistinitog sadržaja za koje me se tereti", rekla je.

Što se tiče prevare, rekla je sljedeće: "Kako sam to dovela u zabludu Gorana ili njegovu majku, koji su punoljetne i poslovno sposobne osobe, da naprave ili potpišu bilo što? Nekretninu u Splitu je moj bivši suprug Goran Ivanišević ugovorom o darovanju 8. srpnja 2014. godine prenio na mene, i to na ime dijela imovine koja mi je trebala pripasti nakon prestanka braka i izvanbračne zajednice. Netočno je da sam bilo koga na nešto nagovarala ili dovela u zabludu, nije mi jasno kako bih to uopće mogla napraviti.

Nas dvoje smo imali normalan obiteljski i poslovni odnos sve do promjena u njegovom privatnom ljubavnom životu, od kada se njegovo ponašanje krenulo mijenjati. To kao njegov samostalan izbor ili izbor pod pritiskom nove okoline mogu prihvatiti u okviru u kojem to ne ugrožava mene, kao što me ugrožava sada ovim lažnim kaznenim prijavama. Ponavljam da je potpuno netočno da sam prevarila Gorana na bilo koji način", zaključila je.

Goran tužio Tatjanu i Amber te tražio polovicu stana

U listopadu 2023. u javnost je dospjelo i da Goran Ivanišević tuži Tatjanu i kćer Amber te traži polovicu stana koji je Dragović darovala njihovoj kćeri, tvrdeći da je ugovor o darovanju stana suprotan moralu hrvatskog društva. Tražio je i da kćeri više ne plaća alimentaciju.

Goran je pokrenuo, pisao je Nacional, više postupaka s ciljem da Tatjani Dragović oduzme dio imovine koja joj je pripala temeljem njihovih ranijih međusobno potpisanih sporazuma, a od nje je tražio i po svemu sudeći povrat izmišljene pozajmice od čak 2.5 milijuna eura.

Iako navodno sudu nije priložio nikakav ugovor o pozajmici ni bilo kakav uvjerljivi dokument koji bi to potraživanje potvrdio, sud je, tvrdilo se, Tatjani Dragović blokirao sve račune i zabranio raspolaganje imovinom. "Policija i sud ignoriraju dokumente kojima se one brane i svjedočenja o obiteljskom nasilju, pa Tatjana Dragović sumnja na njihovu pristranost", pisalo je još u Nacionalovom tekstu.

Što je rekla Tatjana?

Tatjana je tad Nacionalu rekla da je s kćeri privedena u policiju te da mjesecima živi pod velikim pritiskom.

"Mi smo razvedeni već osam godina i svi naši imovinski odnosi temelje se na bračnom ugovoru koji smo sporazumno sklopili još 2012. No jedanaest godina poslije zajedno s kćeri privedena sam u policiju u večernjim satima kao osumnjičena za prevare i dovođenje u zabludu Gorana Ivaniševića zbog potpisa tog sporazuma.

Mjesecima živim pod velikim pritiskom, bez saslušanja i dokaza protiv mene privremenom mjerom blokirani su mi poslovni i privatni bankovni računi i ugrožena mi je egzistencija. Imam razloga vjerovati da su institucije izrazito naklonjene sportskom velikanu Goranu Ivaniševiću, koji ima između ostalih i dobre veze u pravosudnim krugovima", rekla je tada za Nacional.

Što je Goran rekao nakon članka u Nacionalu?

Goran se preko odvjetnika oglasio nakon istupa bivše supruge Tatjane Dragović u Nacionalu. 

"Prije svega, kao pravni zastupnici gospodina Gorana Ivaniševića, mišljenja smo kako su ovakvi, potpuno promašeni, zluradi i neistini novinski članci pokušaj pritiska na sud i nadležna tijela te ometaju zakonito i objektivno sagledavanje činjenica", poručili su njegovi odvjetnici.

"Tim više, postupci koji se izravno odnose i kojima su izravno obuhvaćena i zajednička djeca, posebno su osjetljivi za rad iziskuju dodatnu profesionalnost i pažnju svih koji u takvim postupcima sudjelujemo, dakle, prije svega samih stranaka i nas pravnih zastupnika. Čitav niz iznijetih neistina, kao i podataka čiju tajnost zakon propisuje, iako će imati svoj epilog u demantijima i postupku naknade štete, već je počinilo štetu, prije svega zajedničkoj djeci, a posljedično i trenutnim obiteljima Tatjane Dragović i Gorana Ivaniševića", rekli su između ostalog odvjetnici.

Goran optužio Tatjanu da je s računa u Monacu posudila 2.9 milijuna eura

Nekoliko dana od prvog članka u Nacionalu stigli su novi detalji tužbe. Saznalo se da je Goran Ivanišević 13. siječnja 2023. godine tužio bivšu suprugu Tatjanu Dragović zbog isplate duga. Optužio ju je da je sa zajedničkog računa u Monte Carlu tijekom gotovo šest godina - preciznije od rujna 2015. do travnja 2021. godine - od njega posudila 2.9 milijuna eura u različitim valutama.

"Pozajmice su vršene sa zajedničkog računa u Monte Carlu te s njegovog računa u Zagrebačkoj banci. Tatjana Dragović se obvezala cijeli iznos vratiti do kraja 2021. godine, prema svojim mogućnostima. Međutim, Tatjana Dragović je do 8. ožujka 2021. vratila 454.538 eura", pisalo je u tužbi.

"S danom 1. siječnja 2022. godine dospjelo dugovanje Tatjane Dragović iznosi 2.47 milijuna eura", pisalo je dalje u tužbi Gorana Ivaniševića.

Nacional je pisao da je Ivanišević kao dokaz priložio samo Excel tablicu, potvrdu o prometu po računima otvorenima u banci u Monte Carlu i Zagrebačkoj banci te ispis WhatsApp poruka. Zato što mu bivša supruga nije vratila posuđeni novac, Goran Ivanišević je sudskim putem tražio da mu ga vrati s kamatama, pisalo je u tužbi. 

U istoj tužbi Ivanišević je sudu predložio da odredi privremenu mjeru osiguranja naplate. Pozivao se na to da postoji opasnost da će Tatjana Dragović svoju imovinu prodati ili prikriti, što će otežati naplatu njegove tražbine. Privremena mjera zabranila bi Tatjani Dragović da proda ili optereti nekretnine i pokretnine i ujedno bi joj blokirala račun u banci, pisalo je u tužbi od 13. siječnja prošle godine.

Nacional objavio navodne poruke Ivaniševića Tatjani

Nacional je krajem listopada 2023. objavio i poruke za koje se tvrdilo da su ih razmijenili Goran Ivanišević i Tatjana Dragović. "Sve poruke se nalaze u policijskom spisu s ostalim dokazima u prijavi za obiteljsko nasilje koju je podnijela Dragović, na koju institucije ne reagiraju", navodilo se dalje.

U porukama koje su objavljene Goran Ivanišević je navodno vrijeđao bivšu suprugu, između ostalog riječima: "Jadnice jadna. Kučko prokleta. Smradu… Najveće je čudo da se osoba kao ti može uopće nazvati majkom." 

DORH je odbacio prijavu Dragović protiv Ivaniševića za obiteljsko nasilje

Stvari su se počele zahuktavati još 2021. godine, kada je Tatjana Gorana prijavila za obiteljsko nasilje nad njihovim malodobnim sinom Centru za socijalnu skrb. Nakon što su nju i njihovu kćer ispitali u policiji i Državnom odvjetništvu, više im se nitko nije javio, naveli su.

Razvoj slučaja doznao se tek ove godine.

Nacional je u siječnju 2024. doznao od izvora bliskog samom DORH-u, tri godine nakon što je Dragović prijavila bivšeg supruga za obiteljsko nasilje, da ju Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu nije izvijestilo o rezultatima te prijave koja je, kako su tvrdili, odbačena. 

Nadalje, naveo je Nacional, Odvjetništvo je zaključalo i arhiviralo predmet a da nije, kako nalaže zakon, o rezultatima izvida službeno obavijestilo prijaviteljicu, čime su je de facto spriječili da privatnim putem goni Ivaniševića. 

Goranu Ivaniševiću kći darovala stan u centru Zagreba?

24sata je početkom srpnja 2024. objavio kako je kći Amber navodno darovnim ugovorom tati vratila stan. Pisali su i da Ivaniševićeva bivša supruga Tatjana Dragović unatoč tome može i dalje živjeti u stanu. Ivanišević se nakon objave toga članka oglasio preko odvjetnika.

"Kao pravni zastupnici gospodina Gorana Ivaniševića, a obzirom brojni mediji uporno traže očitovanje na tekst koji je izašao u tjedniku Nacional dana 02. srpnja 2024. godine, kratko se očitujemo, i to samo i isključivo kako se šutnja gospodina Gorana Ivaniševića i njegove obitelji na potpuno neprimjereno i neistinito medijsko objavljivanje takvih sadržaja ne bi protumačila kao da u navodima tjednika Nacional i njegovim namjerama ima išta istinito i dobronamjerno za obitelji koje se spominju, osobito za djecu, a u konačnici i za čitateljstvo", pisalo je na početku priopćenja.

"Prije svega i sveobuhvatno gospodin Goran Ivanišević moli da se radi zaštite interesa djece i obitelji koje se spominju u predmetnim sadržajima prestane sa objavama neistina te pristranih i motiviranih sadržaja. Članak 35. Ustava Republike Hrvatske uređuje da se svakom jamči štovanje i pravna zaštita njegova osobnog i obiteljskog života, dostojanstva, ugleda i časti. U predmetnim neistinitim i neprimjerenim sadržajima doista nema ništa niti pretjerano interesantno niti sudbonosno kako za običnog čitatelja, tako niti za društvo u cjelini.

Osim što su u pitanju neistine, netočni podaci, konstrukcije i manipulacije, i to do gotovo nevjerojatnih granica, u predmetnim sadržajima se očituje potpuno nepoznavanje materije o kojoj se piše, uslijed čega se javnosti prezentiraju neistine. No, budući gospodin Goran Ivanišević smatra da su jedino i isključivo nadležne institucije u Republici Hrvatskoj te koje mogu nepristrano i pravično razriješiti ove odnose te donijeti svoj pravorijek, to isti neće i ne želi iznositi nikakve činjenice vezane za predmetne odnose. Osim toga, nužna, imperativna potreba jest poštovati propise koji su na snazi u Republici Hrvatskoj", kazali su dalje odvjetnici.

"Gospodin Goran Ivanišević nije niti sretan niti ponosan što on i njegova bivša supruga svoje odnose nisu uspjeli riješiti dogovorno bez angažiranja nadležnih institucija, ali jednako tako je svjestan da samo nadležni sud može odlučiti što je onda u konačnici ispravno i svaku odluku suda će, naravno, poštovati. Gospodin Goran Ivanišević uopće ne bi imao potrebu očitovati se na neistine koje iznosi tjednik Nacional da isti, iako su im na neprimjerenost takvog pisanja ukazali od strane Hrvatskog zavoda za socijalni rad, ponovno u kontekstu neistina ne spominju njegovu obitelj, osobito djecu, a što je ispod svake potrebne i očekivane razine novinarske profesije", naglasili su.

"Nažalost, takvi štetni i neistiniti sadržaji se opet objavljuju. U dopisu koji je Hrvatski zavod za socijalni rad uputio tjedniku Nacional dana 25. listopada 2023. godine, navodi se: 'Snažno apeliramo da prestanete sa senzacionalističkim prenošenjem i prikazivanjem događaja u predmetnoj obitelji, jer time neposredno izlažete djecu Ivanišević, ali i njihove malodobne sestre i braću iz sadašnjih obitelji njihovih roditelja, javnom sramoćenju i etiketiranju.' Doista i opet se senzacionalističkim i neistinitim sadržajima neposredno izlaže djecu Ivanišević, ali i njihove malodobne sestre i braću iz sadašnjih obitelji njihovih roditelja, javnom sramoćenju i etiketiranju", upozorili su odvjetnici.

"Od medija, u čijem je opisu posla i čija je dužnost izvještavati javnost o činjenicama koje bi za iste mogle biti interesantne, molimo obazriv i osobit pristup prema predmetnim obiteljima i djeci, poštovanje propisa Republike Hrvatske, a u pogledu medijske potrebe pisanja upućujemo na prenošenje isključivo onih sadržaja koji su istiniti, a ne štete probicima i interesima obitelji i djece", zaključili su.

Tatjana Dragović: Goran Ivanišević me hvatao za vrat i gušio

Tatjana je sada za Nacional progovorila o navodnom uznemiravanju koje je doživjela te o sudskim parnicama s proslavljenim hrvatskim tenisačem. Prisjetila se i njihove veze te iznijela neke ozbiljne optužbe na račun Ivaniševića.

"Goran Ivanišević me hvatao za vrat i gušio pa onda plakao i govorio da nije tako mislio. Bojala sam se hoću li preživjeti, misleći da djecu štitim od ekscesa. Šutnjom sam godinama dopuštala da sila njihova oca raste", piše u naslovu tiskanog izdanja Nacionala, u kojem se može pročitati čitav intervju.

Također tvrdi da su ju prije nekoliko tjedana pokušali "uznemiriti zvonjavom" na adresi stana oko kojeg se spori s Ivaniševićem.

"Zvono me je probudilo i užasno sam se preplašila. Naravno da u to doba noći nitko ne očekuje posjet i nisam imala poriv otvoriti vrata. Kad sam na videosustavu vidjela te nepoznate muškarce, znajući da u susjednoj sobi spava moje devetogodišnje dijete, doslovno su mi se noge odsjekle", ispričala je Tatjana.

"Sljedeća dva dana to se ponovilo, ali su bili oprezniji pa im se lica nisu pojavila u dosegu kamere. Tako da sam uspjela izvući i spremiti tu prvu snimku, odnosno njihovu fotografiju, gdje se njih dvojica vrlo jasno vide. Taj događaj povezujem s ostalim agresivnim ispadima i sudskim napadima svog bivšeg supruga Gorana Ivaniševića, zbog kojih posljednje tri godine živim u neprestanom strahu", dodala je.

"Znakovito je da se taj incident zbio kada je naša kći Amber Marija mom bivšem suprugu formalno darovala, a zapravo prodala isti taj stan u Dalmatinskoj ulici, koji sam joj ja darovala zadržavši pravo doživotnog uživanja. Pa je moguće da je to zvonjenje usred noći označilo početak procesa zastrašivanja s ciljem da se iz tog stana iselim. Osim toga stana, ja nemam druge imovine", naglašava Dragović.

Sve je prijavila policiji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.