Tko je Moamer Kasumović, glumac osuđen zbog bludničenja nad maloljetnikom?

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Posljednjih dana Bosnu i Hercegovinu trese skandal vezan uz glumca Moamera Kasumovića, najpoznatijeg po ulozi Damira Fazlinovića u seriji Lud, zbunjen, normalan. Kasumović je osuđen na godinu dana zatvora zbog kaznenog djela bluda nad maloljetnom osobom. Kaznu je otkupio za 18.250 eura.

U međuvremenu se otkrilo da slučaj iz 2021. za koji je osuđen nije jedini. 

Tko je Moamer Kasumović?

Kasumović je rođen 1981. godine u Bijelom Polju, u Crnoj Gori. 1996. godine s roditeljima i sestrama preselio se u Sarajevo gdje je nakon gimnazije upisao Akademiju scenskih umjetnosti. Kako do tada nije imao iskustva s glumom, upisao je novinarstvo u slučaju da ne prođe prijemni ispit na Akademiji, no uspio je iz prve.

Svoju glumačku karijeru započinje sredinom 2000-ih godina sudjelujući u manjim kazališnim predstavama. Prvu ulogu dobio je u filmu Srđana Vuletića Ljeto u zlatnoj dolini kad je imao 21 godinu. Nakon toga igrao je u filmovima Dobro uštimani mrtvaci, Prva plata i Anđeo i amnezija.

Jedan je od osnivača Magacin Kabarea, udruge za razvoj i promicanje umjetničke djelatnosti. 

2007. godine je dobio ulogu Damira Fazlinovića u humorističnoj seriji Lud, zbunjen, normalan. Tamo glumi liječnika, jedinog normalnog člana obitelji Fazlinović koju uz njega čine njegovi otac i djed, a njih su utjelovili Mustafa Nadarević i Senad Bašić. U seriji je glumio do samog kraja, svih 12 sezona (napisana je i 13., no zbog smrti Mustafe Nadarevića nije snimljena).

Moamer, Mustafa i Senad 2016. i 2017. su zajedno igrali u predstavi Sjajni momci.

Kasumović je u međuvremenu nestao s društvenih mreža, gdje je često objavljivao fotografije s obiteljskog imanja u Crnoj Gori gdje je volio provoditi slobodno vrijeme. 

Ostao bez angažmana

Kasumović je glumio u seriji Princ iz Eleja, no čim se pojavila vijest o presudi iz 2021. godine, redatelj Alen Šimić mu je otkazao suradnju.

"Saznao sam za Moamerov slučaj onog trenutka kada je vaš portal objavio vijest. Da je sistem radio kako treba, s listom seksualnih prijestupnika i bez mogućnosti otkupa zatvorskih dana za ovakvo djelo, sigurno ne bi bio pozvan na kasting", rekao je za Klix.ba.

Dodao je da će se ekipa distancirati od Kasumovića te da on neće biti dio narednih projekata serije. "Za njega sigurno neće biti mjesta u glumačkoj ekipi naše serije, ali mislim da isto misle i ostali kolege", rekao je redatelj.

Kasumović je u prvoj sezoni serije igrao ulogu Profesora, a planirano je bilo da tu ulogu ponovi i u drugoj sezoni. Izgubio je i glavnu ulogu u seriji Halo taxi.

Mladić iz publike progovorio na predstavi, otkrilo se da nije jedini

Podsjetimo, nakon predstave Tiho, tiše u Narodnom kazalištu Sarajevo 16. rujna održan je razgovor o predstavi o vršnjačkom nasilju. Tom se prilikom oglasio jedan mladić iz publike. "Molim vas, želim nešto reći", izjavio je.

Raport.ba piše da se iz njegovih rečenica dalo zaključiti da je bio žrtva pedofilije kad je imao 14 godina, a da je počinitelj poznati glumac. Iz publike su ga pitali o kome se točno radi, a mladić je odgovorio - o Moameru Kasumoviću. Dodao je da je cijeli slučaj dobio sudski epilog i da za to postoji sudska presuda.

Odmah nakon što je izašla vijest o tome da je mladić u Narodnom kazalištu u Sarajevu javno istupio, mnogi su mislili da je zbog tog slučaja glumac osuđen, međutim, radi se o drugoj žrtvi.

Žrtva zbog koje je osuđen potvrdila im je da nije bila u Narodnom kazalištu. Navode da je dečku koji je progovorio nakon predstave čestitao na hrabrosti i dodao da se nada da će se zakon promijeniti i da se neće za ovakva djela moći novcem otkupiti kazna.

Mediji su zatim kontaktirali MUP Kantona Sarajevo i Tužiteljstvo te doznali da protiv Moamera Kasumovića postoji samo jedna prijava na osnovu koje je i osuđen. "Provjerila sam sve spise, postoji samo jedna presuda", kazala je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužiteljstva Kantona Sarajevo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.