U Kini otkrivena drevna šuma 180 metara ispod zemlje

Foto: Profimedia

Ogroman drevni šumski svijet otkriven je 180 metara pod zemljom, u velikom ponoru u Kini, piše Daily Mail.

Na podzemni misterij u kineskom Geoparku naletio je tim znanstvenika za istraživanje špilja u svibnju prošle godine. Fenomen je u Kini poznat i kao "tiankeng" ili "rajske jame". UNESCO-ov globalni geopark Leye Fengshan, u kojem je pronađena vrtača, nalazi se u autonomnoj regiji Guangxi Zhuang, u jugozapadnoj Kini.

Geopark je opisan na web stranici UNESCO-a kao "prvenstveno sedimentan s više od 60% 3000 m debelih devonskih do permskih karbonatnih stijena". Poznat je po tome što je "područje špilja i najdužeg prirodnog mosta na svijetu". Istraživači su rekli da bi primitivna šuma mogla biti dom dosad neidentificiranih biljnih i životinjskih vrsta, izvještava The Washington Post.

Broj vrtača u Kini porastao na 30

Divovske vrtače nisu neuobičajene za ovakva područja u Kini. Državna novinska agencija kineske vlade, Xinhua, objavila je službeno izvješće u kojem stoji da je novim otkrićem broj vrtača u zemlji porastao na 30.

Zhang Yuanhai, viši inženjer na Kineskom geološkom institutu, također je za Xinhuu rekao da nalazište ima "dobro očuvanu primitivnu šumu na dnu" i tri špilje u zidovima. Dodali su da je vrtača duga 306 m, široka 150 m i duboka 192 m, a obujam joj prelazi 5 milijuna kubičnih metara, što znači da se službeno može kategorizirati kao velika vrtača.

Chen Lixin, vođa tima špiljske ekspedicije Guangxi 702, rekao je da gusta sjena biljaka doseže do ramena i rekao je da su drevna stabla koja rastu na dnu visoka gotovo 40 metara. Špiljsku ekspediciju dovršio je tim koji se spustio užetom više od 100 metara i "pješačio nekoliko sati kako bi došao do dna jame".

Krajolik u Geoparku je krško područje, što znači da se sastoji od vapnenca. Vrtače obično nastaju otapanjem stijenske podloge podzemnom vodom i česte su na tom području. Međutim, jedinstvena šuma pronađena na dnu je neobična - izgleda kao nešto iz fantastičnog filma. Šuma je mogla rasti zahvaljujući obliku rupe, dopuštajući dovoljnoj količini svjetla da uđe, a pritom je i duboka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.