Pet korisnih savjeta za roditelje kako da uspješno odgoje tinejdžere

Foto: Shutterstock

BITI roditelj tinejdžera nije uvijek lak zadatak. Ako ste mislili da su mala djeca zahtjevna, pripremite se jer ono što dolazi u tinejdžerskim godinama ne možete ni pretpostaviti. Tinejdžerske godine mogu biti teške jer djeca u toj dobi prolaze kroz mnogo toga. Međutim, kako bi se roditeljima što više olakšalo, stručnjaci s portala Daily Mom izdvojili su korisne savjete koji će roditeljima pomoći u zahtjevnom odgoju tinejdžera.

Često razgovarajte s njima

Prvi korak u odgoju uspješnog tinejdžera je komunikacija. Održavajte otvorene komunikacije kako biste mogli razgovarati o promjenama kroz koje prolazi, zdravlju, pritiscima s kojima se suočava i o odgovornosti. Lako je izgubiti strpljenje i početi ih kritizirati, ali takav pristup ih može samo udaljiti od roditelja.

Važno je imati dobru komunikaciju s tinejdžerima kako bi se osjećali ugodno doći roditeljima s pitanjima, umjesto da odgovore traže negdje drugdje ili formiraju pogrešna uvjerenja. Ipak, važno je početi razgovarati s djecom i postaviti temelje za komunikaciju prije nego što uđu u tinejdžerske godine, prenosi Daily Mom.

Pazite da ne preplavite tinejdžere informacijama. Dajte im osnovne informacije, jednostavno i jasno, te im dopustite da postave pitanja ako ih imaju. Recite im da vam se uvijek mogu obratiti kad god im nešto nije jasno. Otvorena komunikacija može olakšati ovaj period i vama i vašim tinejdžerima te će pomoći u svim drugim aspektima.

Budite empatični prema njima

Nema potrebe tolerirati neprimjereno ponašanje, ali pokažite empatiju prema svojim tinejdžerima. Prisjetite se kako je bilo biti u njihovoj koži i svojih frustracija prema roditeljima i zabranama koje ste osjetili. Empatija pomaže u sagledavanju situacije iz njihove perspektive i sprječava da osobno shvatite kada ne žele provoditi vrijeme s vama ili se ponašaju drsko.

Postavite im pravila i jasna očekivanja

Još jedan savjet u odgoju uspješnog tinejdžera je postavljanje prikladnih pravila i jasnih očekivanja. Jasna očekivanja uključuju dobre rezultate u školi, primjereno ponašanje i pridržavanje pravila koja ste postavili. Takva očekivanja znače da tinejdžer točno zna koja su pravila i koje su posljedice njihova kršenja.

Jednako je važno i postavljanje pravila. Postavite im odgovarajuće vrijeme za spavanje i očekujte da večeraju s obitelji kad su kod kuće, ali dopustite im izlaske s prijateljima vikendom. Ne možete očekivati da će u toj dobi ići spavati u vrijeme u koje to čine njihova mlađa braća i sestre.

Važno je nagraditi ih za pridržavanje pravila i pokazivanje odgovornosti. Ako se drže pravila o dolasku kući kako ste se dogovorili, razmislite o produljenju za pola sata vikendom kao znaku povjerenja. Budite fleksibilni i spremni popustiti određena pravila uz jasna očekivanja da će se, ako ne ispune očekivanja, opuštenija pravila ukinuti. Tako ćete pokazati tinejdžerima da pravila postavljate s namjerom da ih zaštitite i naučite odgovornosti.

Ponekad ćete morati popustiti i "birati bitke"

Tinejdžerske godine testiraju strpljenje roditelja i njihovu spremnost na popuštanje. Kao roditelji, morate ih malo pustiti. Dopustite im igranje videoigara, slušanje omiljene glazbe (čak i kad vam ide na živce), izbor stila odijevanja i frizure. Možda niste oduševljeni njihovim izborom odjeće ili bojom kose, ali sjetite se da istražuju svoj identitet. Ako nije štetno, dopustite im određenu slobodu, prenosi Daily Mom.

Ako se svađate s tinejdžerima oko svake sitnice, možete biti sigurni da nećete imati dobar odnos. Također, teško ćete odgojiti uspješnog tinejdžera ako gušite svaki aspekt njihovog izražavanja. Važan dio odrastanja je razumijevanje tko su i u što vjeruju. Dopustite im da to sami istraže.

Pokažite im da ih volite

Možda se to čini kao očita stvar, ali tinejdžeri trebaju i vole čuti da ih njihovi roditelji vole. Iako možda neće to pokazati, tinejdžeri i dalje imaju tu potrebu. Možda će protestirati i praviti se da im dosađujete iskazivanjem ljubavi, ali nastavite ih voljeti otvoreno i pokazivati im privrženost jer im je to potrebno.

Dio iskazivanja ljubavi tijekom tinejdžerskih godina uključuje podržavanje njihovih izbora i interesa. Možda ih uvijek nećete razumjeti, ali možete im pokazati da ih volite takve kakvi jesu, što je posebno važno dok pokušavaju pronaći svoje mjesto u svijetu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.