Sve više odraslih prekida odnos s roditeljima. Evo zašto

Foto: Shutterstock

Danas sve više odraslih odlučuje prekinuti kontakt s roditeljima ili bliskim članovima obitelji zbog emocionalne toksičnosti, neriješenih konflikata i sve većeg neslaganja u vrijednostima. Mnogi stručnjaci primjećuju kako ovakve odluke reflektiraju potrebu za očuvanjem emocionalne stabilnosti.

Na temelju istraživanja provedenog u SAD-u, čak 27 posto ispitanika izjavilo je da su prekinuli odnos s nekim članom obitelji, dok 10 posto kaže da je to slučaj s njihovim roditeljima ili djecom. Evo tri glavna razloga zbog kojih sve više odraslih prekida obiteljske veze.

1. Toksični ili zlostavljački odnosi s roditeljima

Jedan od najčešćih razloga za prekid obiteljskih odnosa leži u toksičnom ponašanju roditelja. Mnogi odrasli, koji su proveli djetinjstvo pod pritiskom ili zanemarivanjem, odlučuju prekinuti veze radi vlastite dobrobiti. Odrasla djeca često opisuju svoje roditelje kao emocionalno destruktivne osobe koje ne prihvaćaju odgovornost za svoje postupke, već reagiraju negiranjem ili čak osjećajem povrijeđenog ponosa.

Jedan korisnik Reddita podijelio je svoje iskustvo rekavši: "Četiri godine nemam kontakt s ocem, maćehom i dvjema polusestrama zbog zlostavljanja i zanemarivanja. Terapija mi je pomogla shvatiti kako je moje djetinjstvo zapravo bilo strašno i ne žalim zbog prekida odnosa."

Roditelji se često suočavaju s osjećajem poricanja kada djeca objasne razloge prekida, pri čemu nisu spremni potpuno razumjeti što su njihovi postupci značili za dijete.

2. Neriješeni obiteljski sukobi i osjećaj izdaje

Osjećaj izdaje zbog promjena u obiteljskim dinamikama, poput razvoda ili nove obitelji, često izaziva udaljavanje odrasle djece. Ovi sukobi posebno su izraženi kada roditelji pokazuju manjak interesa za djecu iz prethodnih brakova, ili kada u novoj obitelji povlađuju drugoj djeci.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Social and Personal Relationships, stabilnost u obiteljskim odnosima češća je kod roditelja koji ostaju u braku, u usporedbi s onima koji su razvedeni ili ponovno u braku. Kod stabilnih obitelji postoji i veća vjerojatnost da će se obiteljski konflikti riješiti te će se odnosi obnoviti.

3. Vrijednosni nesklad i ideološke razlike

Zbog sve izraženijih razlika u vrijednostima, od političkih stavova do stavova o LGBTQ+ zajednici, mnogi roditelji i djeca sve se češće udaljavaju. Neslaganje u temeljnim vrijednostima, osobito kada jedna strana ne poštuje ili minimizira uvjerenja druge, stvara osjećaj otuđenosti.

Jedan korisnik Reddita opisao je svoje iskustvo: "Nisam imao loše djetinjstvo, ali kako su moji roditelji postajali sve više desno orijentirani i upuštali se u teorije zavjere, shvatio sam da se ne slažemo u bitnim stvarima. Ne želim svoju djecu izlagati takvim uvjerenjima."

Prekid obiteljskih odnosa nije uvijek trajan, mnoge obitelji se pomire nakon razdoblja distance, posebno uz pomoć terapeuta. Ipak, za one koji ne mogu postići zajednički jezik, postavljanje čvrstih granica može biti ključno za očuvanje mentalnog zdravlja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.