Šest ranih znakova narcizma kod djece

Foto: Unsplash

Psihologinja Jamie Cannon ističe da se poremećaji osobnosti službeno dijagnosticiraju tek u odrasloj dobi jer se osobnost kod djece i adolescenata još uvijek razvija. Ipak, postoje znakovi koji mogu sugerirati da dijete razvija zabrinjavajuće osobine poput narcizma. Prepoznavanje tih ranih znakova može pomoći roditeljima da ih usmjere u pravom smjeru i spriječe ozbiljnije probleme u budućnosti, piše Psychology Today.

Moderno društvo, sa svim svojim trendovima i tehnologijama, pruža plodno tlo za razvoj narcističnih osobina. Djeca se svakodnevno suočavaju s pritiskom da budu savršena i da osvoje "lajkove" na društvenim mrežama. U tom procesu često nesvjesno razvijaju osobine poput egocentričnosti, odbijanja priznanja pogrešaka ili nedostatka empatije.

Odbijanje priznanja grešaka i nedostataka

Iako je normalno da se djeca teško suočavaju s vlastitim pogreškama, dijete koje odbija priznati bilo kakvu krivnju ili negativnu osobinu, može pokazivati rane znakove narcizma. Takva djeca često za sve okrivljuju druge i nikada ne priznaju da su mogla postupiti bolje. Razvoj ovakvih osobina može biti zabrinjavajući, osobito ako dijete reagira snažno i negativno na pokušaje samoanalize.

Nedostatak empatije

Djeca koja redovito ne pokazuju suosjećanje prema drugima, ili čak uživaju u tuđoj nesreći, mogu biti u rizičnoj skupini. Djeca s niskim stupnjem empatije neće utješiti prijatelja u nevolji i neće osjetiti tugu tijekom tužnih scena u filmovima. Ako dijete pokazuje ovakvo ponašanje u više situacija, to bi mogao biti znak za uzbunu.

Netolerancija prema tuđim mišljenjima

Djeca s razvijenim narcističkim osobinama često će inzistirati na tome da su njihova mišljenja ispravna i teško će prihvatiti tuđa stajališta. Umjesto da "prihvate neslaganje", pokušat će dokazati da su u pravu i često će pokazivati iritaciju prema ljudima koji misle drugačije.

Disproporcionalni ispadi bijesa

Djeca s tendencijom prema narcističnim osobinama mogu na neugodne situacije reagirati iznenadnim i snažnim ispadima bijesa, koji su često neproporcionalni stvarnom događaju. Ovakva reakcija na frustraciju ili neugodu može biti znak problema, osobito ako se događa redovito.

Povećana usmjerenost na sebe kad nisu u centru pažnje

Djeca s narcističnim sklonostima često uživaju biti u centru pažnje i mogu pokazivati sebično ponašanje kad pažnja pređe na nekog drugog. To može uključivati kritiziranje drugih ili stalno isticanje svojih "boljih" osobina.

Netolerancija prema tuđim greškama

Djeca s narcističkim tendencijama često nemaju toleranciju prema tuđim slabostima. Takva djeca znaju zadirkivati vršnjake zbog njihovih pogrešaka i nedostataka, a vlastite nedostatke pritom zanemaruju ili umanjuju.

Ponašanja koja mogu ukazivati na narcizam kod djece često se pojavljuju u ponavljajućim obrascima. Izolirani ispadi kod djece su normalni, ali ako vaše dijete redovito pokazuje više ovih znakova, možda je vrijeme da se obratite stručnjaku kako bi se spriječio razvoj ozbiljnijih problema u budućnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.