Psihologinja: Roditelji koji rade ovih šest stvari bezuvjetno vole svoju djecu

Foto: Shutterstock

Bezuvjetna ljubav podrazumijeva voljeti nekoga bez ikakvih uvjeta ili očekivanja. Za roditelje je od ključne važnosti pružiti djeci tu vrstu ljubavi jer im ona pruža osjećaj sigurnosti i vlastite vrijednosti. Kada djeca osjete da su voljena bez obzira na okolnosti, razvijaju emocionalnu stabilnost i samopouzdanje, što igra ključnu ulogu u njihovom razvoju. Dječja psihologinja, majka i edukatorica za odgoj, Jaimie Bloch, na Instagramu je izdvojila šest načina na koje roditelji mogu pokazati bezuvjetnu ljubav prema svojoj djeci.

Evo što savjetuje roditeljima.

1. Budite prisutni

"Odvojite određeno vrijeme svaki dan za potpunu interakciju s djecom, bilo tijekom večere ili prije spavanja. Maknite sve uređaje i u potpunosti se fokusirajte na njih", navodi psihologinja.

2. Aktivno slušajte

Bloch objašnjava: "Kada vaša djeca dijele misli ili priče, spustite se na njihovu razinu i slušajte bez prekidanja."

3. Pružite bezuvjetnu podršku

Ako djeca žele isprobati novi sport, ali su nervozna, važno je da ih roditelji ohrabre bez obzira na dosadašnje uspjehe. "Recite nešto poput: 'Siguran/na sam da ćeš postajati sve bolji/a iz tjedna u tjedan! Možemo zajedno vježbati'", savjetuje psihologinja.

4. Izražavajte privrženost i ljubav

Bloch ističe: "Neka vam postane navika dati djeci zagrljaj ili poljubac prije nego što odu u školu i kad se vrate kući. Ovi fizički znakovi pažnje stvaraju osjećaj sigurnosti i pripadnosti."

5. Stvorite sigurno okruženje

Roditelji mogu poticati otvorenu komunikaciju tako da redovito održavaju "obiteljske razgovore" na kojima svi mogu podijeliti svoje osjećaje. "Ako se vaša djeca osjećaju ugodno razgovarajući o svojim brigama, znat će da se mogu izraziti bez straha od osude", tvrdi psihologinja.

6. Poučavajte kroz greške

"Ako vaše dijete prolije sok na pod, umjesto da negativno reagirate, mirno recite: "Greške se događaju! Očistit ćemo to zajedno." Taj pristup ih uči da je u redu griješiti i da ćete ih podržati tijekom procesa učenja", objašnjava Bloch.

"Riječi koje naša djeca čuju stalno oblikuju njihovu unutarnju priču. Postoji velika razlika između 'Volim te, pazi se.' i 'Volim te i vjerujem da možeš.' Kako odrastaju, to može učiniti da svijet oko njih izgleda kao da je ispunjen opasnostima kojih se trebaju kloniti, ili, s druge strane, kao izazovima koje mogu prihvatiti", zaključuje psihologinja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.