Dizajneri interijera otkrivaju koje greške ne smijete raditi u malim prostorima

Foto: emmezeta.hr/ikea.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

AKO je vaš dnevni boravak malen i želite da izgleda veće, trebat će vam malo truda. Srećom, dizajneri interijera tu su da vas savjetuju o tome kako da svoj dnevni boravak učinite većim, svjetlijim i funkcionalnijim. Ovo su najčešće greške koje su primijetili u malim prostorima.

Pretrpavate prostor

Jedna od najvećih pogrešaka koju možete napraviti u malom dnevnom boravku je dodavanje previše elemenata. Možda imate mnogo ideja za mali namještaj koje želite ostvariti u prostoru, ali dodavanje svih njih može ometati protok sobe.

"Koristite manje predmeta s više funkcija kako biste prostor održali prohodnim", rekla je Nadia Watts, osnivačica Nadia Watts Interior Design za Livingetc. "Jednostavan raspored namještaja omogućit će vašim očima da se odmore, a vama da se opustite. Manje je više."

Ne odabirete odgovarajući namještaj

Važno je odabrati namještaj prave veličine i oblika, ali to ne znači da morate birati isključivo mali namještaj. Watts savjetuje da odaberete visokokvalitetne velike komade kako bi vaš mali prostor izgledao veći i sofisticiraniji. Za bolju prohodnost i vizualnu glatkoću savjetuje okrugli namještaj.

Također, za povećanje prostora i skladištenja, Watts savjetuje da razmislite o multifunkcionalnom dizajnu: "Koristite fleksibilna sjedišta poput otomana i klupa koje možete smjestiti ispod stolića za kavu, ili stolice za blagovanje koje mogu poslužiti kao stolice za dnevni boravak kada imate goste."

Sklopiva stolica, Emmezeta, 19.91 euro

Zanemarujete rasvjetu

Dobra rasvjeta u malom dnevnom boravku može biti transformativna. Ne samo da će dobro osvijetljen dnevni boravak izgledati ugodnije, izgledat će i veće.

"Iako je prostor malen, i dalje vam treba rasvjeta za različite funkcije unutar sobe. Dobro je imati jako stropno svjetlo. Također je korisno imati lampe. Višestruki tipovi rasvjete služe različitim funkcijama u sobi", pojasnila je Jane Lockhart, osnivačica Jane Lockhart Design.

Stolna lampica, Emmezeta, 35.99 eura
LED viseća svjetiljka, IKEA, 11.99 eura

Koristite samo svijetle boje

"Boja u malim prostorima je stalna tema rasprava", rekla je Watts. "Savjetujem da odaberete nešto što apsolutno volite. Ona će diktirati ostatak vašeg dizajna, pa je važno da vas veseli."

Savjetuje i da strop obojite bojom svjetlijom od zidova kako bi izgledao viši.

Zanemarujete vertikalni prostor za skladištenje

"Ako vam nedostaje kvadratnih metara, iskoristite svoj vertikalni prostor", predlaže Watts. "Objesite zavjese visoko, dodajte ugrađene visoke police i plutajuće police."

Ako uređujete moderni dnevni boravak, razmislite o polici od poda do stropa koja će biti odličan skladišni prostor, kao i odlično mjesto na koje ćete izložiti drage predmete.

Zidna polica, IKEA, 19.99 eura
Visoka polica, Emmezeta, 239.90 eura
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.