Usporedili smo nekoliko brendova čipsa. Evo naših dojmova

Foto: Hana Kajari/Index

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NEPRESUŠNA tema rasprava definitivno je koliko se čipsa i kakve kvalitete nalazi u vrećicama. Stoga smo odlučili provjeriti je li zaista pola vrećice čipsa zrak, odgovara li težina navedena na pakiranju stvarnom stanju i kakav je čips dostupan na policama trgovina u našoj zemlji.

Kupili smo osam čipseva - sedam u vrećici i jedan u tubi - različitih proizvođača, u pakiranjima od 130 do 165 grama. Fokusirali smo se na slani čips. Provjerili smo točnost navedene gramaže, kvalitetu čipsa te postojanje tamnih mrlja ili drugih nepravilnosti i naposljetku ocijenili njihove okuse.

Što se tiče okusa, tri Indexove novinarke testirale su čipseve, dajući im ocjene od 1 do 5, pri čemu je 1 najniža, a 5 najviša ocjena. Svaka novinarka je neovisno ocijenila svaki čips, a konačni rezultati su prikazani kao prosjek tih ocjena u tablici.

Detalje o svakom pojedinom čipsu, koje smo nasumično poredali, možete pronaći u nastavku teksta, dok je tablica s relevantnim podacima dostupna na samom dnu.

Chio Čipi Čips slani

Cijena: 2.19 eura
Gramaža na vrećici: 130 g
Što kaže naša vaga: 135 g

Na pakiranju čipsa navodi se da je napravljen od 100% domaćeg krumpira, a sastojci uključuju krumpir, biljna ulja (suncokretovo i repičino) te sol. Na 100 grama čipsa nalazi se 1.6 grama soli. Također je navedeno da proizvod može sadržavati tragove soje i mlijeka.

Na vrećici je istaknuto da pakiranje sadrži 130 grama čipsa, što je naša vaga i potvrdila, odnosno nalazilo se i nešto grama više u njoj nego što je istaknuto. Čips nije imao značajne diskoloracije ili crne dijelove. Bio je svjetlije žute boje, hrskav i ukusan te slan (ostaje sol na prstima), što ga čini idealnim za one koji preferiraju slaniji čips.


Hrusty Original Chips Classic

Cijena: 1.25 eura
Gramaža na vrećici: 150 g
Što kaže naša vaga: 150 g

Ovaj čips sastoji se od klasičnih sastojaka: krumpira, biljnih ulja (suncokretovo i repičino u promjenjivim udjelima) i od 1.5% jodirane soli (sol, kalijev jodat). Također, može sadržavati tragove mlijeka i soje. Na vrećici je navedeno da je krumpir podrijetlom iz EU. Na pakiranju je navedena količina od 150 grama čipsa, što je potvrđeno našom vagom u nulu. 

Ovaj čips sadrži 1.5 grama soli na 100 grama proizvoda i, iako to možda ne izgleda znatno manje u usporedbi s prethodnim Chio Čipi Čipsom, zapravo jest. Kad smo ga probali, odmah se osjetilo da je manje slan. Ovaj je čips imao nešto ljepši izgled od Chio Čipi Čipsa, također je svijetle boje, hrskav i sve u svemu ukusan. 


Lays Salted

Cijena: 2.19 eura
Gramaža na vrećici: 130 g
Što kaže naša vaga: 131 g

Ovaj čips također ima klasičan sastav za slani čips - krumpir, biljna ulja (kukuruzno, suncokretovo i repičino u promjenjivim udjelima) te sol (1.1%). Podrijetlo krumpira je iz EU i izvan EU, no točne zemlje nisu navedene na pakiranju.

Izgledom se ističe u odnosu na prethodna dva, ljepši je. Naime, listić čipsa su deblji i izgleda kao čips koji biste si napravili kod kuće. Okus mu je pun i bogat.


Lorenz Crunchips Salted

Cijena: 2.25 eura
Gramaža na vrećici: 130 g
Što kaže naša vaga: 128 g

Sastav ovog čipsa sličan je prethodnima - krumpir, biljna ulja (suncokretovo i repičino u promjenjivim udjelima) i sol (1.3%). Dodatno, sadrži antioksidans - obogaćenu mješavinu tokoferola. Može sadržavati i tragove mlijeka. Na pakiranju nije navedeno porijeklo krumpira.

On je jedini pri vaganju imao nešto manju gramažu od one naznačene na pakiranju, ali zanemarivo. Što se okusa tiče, nije najbolji čips koji smo testirali tog dana, s primjetnim aftertasteom ulja. 


Chio čips Salted (plavo pakiranje)

Cijena: 2.19 eura
Gramaža na vrećici: 130 g
Što kaže naša vaga: 131 g

Još jedan Chio čips na našoj listi, ovaj put u plavom pakiranju. Sastav je klasičan: krumpir, biljno ulje (suncokretovo i repičino u promjenjivim udjelima) i sol (1.6%). Pakiranje navodi da proizvod može sadržavati soju i mlijeko te da je krumpir pažljivo odabran i da proizvod ima hrvatsko podrijetlo, iako nije potpuno jasno znači li to da je i krumpir iz Hrvatske.

Većinom je čips bio lijepog izgleda, iako se ponekad našla koja ploška koja nije izgledala privlačno. Što se tiče težine, naša vaga pokazala je gram više nego što je navedeno na pakiranju. Čips je deblji, nije preslan i generalno je solidan.


Čips slani

Cijena: 0.89 eura
Gramaža na vrećici: 150 g
Što kaže naša vaga: 151 g

Sastav čipsa je klasičan, a posebno treba pohvaliti veličinu fonta na pakiranju, koji je dovoljno velik da se lako čita bez povećala. Sastojci uključuju krumpir, biljna ulja (suncokretovo i repičino u promjenjivim udjelima) i sol, a može sadržavati i tragove mlijeka i soje. Na 100 grama čipsa ima 1.5 grama soli.

Na pakiranju nije istaknuto podrijetlo krumpira, samo tko stavlja proizvod na tržište. Čips je deblji i svijetlo žute boje, s ponekom crnom točkicom, ali generalno je izgledao privlačno. Iako je hrskav, malo mu nedostaje okusa i slanoće, što ga čini dobrim izborom za one koji ne preferiraju preslan čips.


Snack Day Salted čips

Cijena: 0.99 eura
Gramaža na vrećici: 150 g
Što kaže naša vaga: 150 g

Sastav ovog čipsa je naveden u postocima: sadrži 66.7% krumpira, 32% repičinog ulja i 1.3% kuhinjske soli. Na pakiranju je istaknuto da je proizvod veganski, no ne specificira se izvor krumpira, osim informacije o proizvođaču.

Čips izgleda vrlo lijepo i hrskav je, ali mu, prema našem mišljenju, nedostaje okusa i bio bi ukusniji s malo više soli. Ipak, za one koji ne vole preslan čips ovaj bi mogao biti solidan izbor.


Pringles Original

Cijena: 3.49 eura
Gramaža na vrećici: 165 g
Što kaže naša vaga: 170 g

Pringles ne dolazi u vrećici, a na internetu se često vode debate je li to uopće pravi čips. Ipak, nemoguće ga je izostaviti iz testiranja. Da prvo razjasnimo jednu stvar - iako neki tvrde da uopće ne sadrži krumpir, to nije sasvim točno.

U sastavu su navedeni: dehidrirani krumpir, suncokretovo ulje, pšenično brašno, kukuruzno brašno, rižino brašno, maltodekstrin, emulgator (E471), sol i bojilo (annatto norbixin). Također, može sadržavati mlijeko i soju. Na 100 grama čipsa nalazi se 1 gram soli. 

Pringles čips dolazi u konkretnim, uniformno oblikovanim ploškama/listićima, nije preslan - zapravo je bio najmanje slan od svih, ali unatoč tome je ukusan. Vizualno je najljepši, što je zapravo lako postići s obzirom na njegovu uniformnu proizvodnju.

S obzirom na to da godinama tamanimo Pringles, nikada kod njega nismo primijetili varijacije u izgledu - uvijek izgleda isto, a tako je bilo i tijekom ovog testiranja. Lijepi, ujednačeni listići i dobar okus.

Evo koji je najisplativiji, a koji najmanje isplativ

Na temelju našeg testiranja, većina čipseva imala je točnu ili gotovo točnu gramažu navedenu na pakiranju. Međutim, važno je istaknuti da vrećice mogu stvoriti lažan dojam da sadrže više čipsa nego što je to zapravo slučaj, ali za to postoji dobar razlog.

Vrećice, osim čipsa, sadrže i zrak, odnosno dušik, koji se dodaje za zaštitu čipsa tijekom transporta te kako bi ostao svjež i aromatičan, o čemu smo već pisali. Zbog toga vrećice moraju biti veće od stvarne količine čipsa unutar njih.

Što se tiče cijene po gramu, najpovoljniji je ispao Čips slani s cijenom od 0.0059 eura po gramu, dok je najskuplji Pringles Original s cijenom od 0.0212 eura po gramu. Najbolje ocijenjen čips po okusu je Chio Čipi Čips slani, a odmah za njim slijede Lays Salted i Pringles Original.

Kada je riječ o čipsu, svatko ima svoje preferencije. Netko voli slaniji, netko ne voli preslan, nekome je bitno da je hrskav, a nekome ništa od toga nije toliko važno jer im je gotovo svaki čips dobar. Nadalje, mnogi gledaju i cijenu i količinu dobivenu za taj iznos, a neki uzmu prvi na koji nalete, bez obraćanja pažnje na cijenu. Srećom, na policama postoji dovoljno izbora za sve.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.