Zašto su popusti uvijek označeni istim bojama?

Foto: facebook.com/Robert Anić/PIXELL/Goran Kovačić/PIXSELL/Marko Lukunić/PIXSELL/Shutterstock

OMILJENA stvar kod šopingiranja su akcije i popusti. Primijetili smo da su oni gotovo uvijek označeni istim bojama - žutom, crvenom ili narančastom. Zašto je tako i kako to utječe na psihu potrošača?

Razgovarali smo s Anđelijom Marinković, specijalisticom za marketing, poznatijom kao Angie Digital, što je ujedno i ime njenog brenda. Ona je poduzetnica i edukatorica u području digitalnog marketinga, poduzetništva te razvoja biznisa i karijere. Angie o psihologiji boja poučava, osim na tečajevima, i na svojim edukativnim profilima.

Anđelija Marinković 

Ove boje dokazano potiču na kupovinu

Zanimalo nas je zašto su baš žuta, narančasta i crvena toliko popularne i koliko su one zaista efikasne te kakva se znanost krije iza ove potrošačke politike. 

Angie kaže da je čovjek prvenstveno emocionalno, a onda i vizualno biće te da je potpuno jasno da je filozofija potrošačkog društva definirana emocijama. "Svaka boja izaziva određene emocije", tvrdi.

O psihologiji boja i njenom utjecaju na čovjeka priča se sve više, a ljudi koji se bave dizajnom, marketingom i prodajom moraju je vrlo dobro razumjeti, smatra. Kaže da se u digitalnom marketingu boje koriste na sličan način kao i u fizičkim trgovinama. "Dugmad za 'kupovinu' ili 'prijavu' često su crvene ili narančaste boje kako bi se potaknula hitna akcija (tzv. call to action)", podijelila je. 

Angie kaže da upotreba jakih, odnosno aktivnih boja za isticanje sniženja datira još od sredine 20. stoljeća, kada su marketinški stručnjaci počeli istraživati psihologiju boja, a evolucijom marketinga i ove tehnike su se sve više usavršavale. "Danas su spomenute boje standard u industriji zbog dokazane efikasnosti u privlačenju pozornosti i poticanju kupaca na akciju", zaključila je.

"Crvena inicira impulzivniju kupovinu"

Tvrdi da žuta boja izaziva osjećaj topline, vedrinu, ali i privlači dosta pozornosti te podiže samopouzdanje. "Žuta je boja sunca, a svi mi Zemljani smo kao suncokreti - okrećemo se oko njega i jako volimo kada nam obasja srca i lica. Zato je žuta boja sreće", podijelila je.

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

Crvena je, prema Angie, najintenzivnija boja u spektru, koja izaziva određene emocije. "Ona može povećati srčani ritam i stvoriti osjećaj hitnosti i uzbuđenja, što je idealno za akcije i rasprodaje", tvrdi.

Crvena boja također povećava apetit i njezin je zadatak povećati želju za konzumacijom hrane i slatkiša, kaže. "Nije čokoladica KitKat bezveze crvene boje", dodala je. "Zato se uvijek crvenom bojom inicira impulzivnija kupovina", tvrdi. 

Foto: Shutterstock

Narančasta boja nastaje iz kombinacije energija koje nose crvena i žuta boja, kaže. "Ova boja potiče osjećaj entuzijazma i hitnosti, što može motivirati kupce da odmah reagiraju na promotivne ponude", objasnila je. 

Anđelija kaže da postoje istraživanja koja su pokazala da ove boje zaista povećavaju vjerojatnost da će kupci primijetiti i reagirati na promotivne ponude. "Njihova upotreba može značajno povećati prodaju tijekom promotivnih perioda", smatra.

Ljubičasta je boja luksuza

Iako se spomenute tri boje najčešće koriste za isticanje akcije, nisu jedine. "Ovisno o brendu i ciljanoj publici, neke trgovine koriste i druge boje, no u manjoj mjeri", rekla je.

Navela je plavu boju, koja se povezuje s povjerenjem, pa se, iako rijetko, može koristiti kod sniženja. Zelenu boju uglavnom koriste za ekološke proizvode ili da bi istaknuli svježinu jer ona upravo to i simbolizira - svježinu, rast i ekološku svijest.

Ljubičasta, koja je boja luksuza i kvalitete, može se koristiti za promociju luksuznih proizvoda ili ekskluzivnih ponuda.

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.