UEFA predstavila novi format Lige prvaka. Čileanac tvrdi da su mu ga ukrali

Foto: EPA

UEFA je ove sezone odlučila uvesti novi format Lige prvaka. Igrat će 36 momčadi, a u prvoj će fazi svaka momčad odigrati po osam utakmica - četiri doma i četiri u gostima. Nakon te grupne faze pola će ispasti, a pola nastaviti natjecanje u osmini finala po dobrom starom nokaut-sistemu.

Nije to neki revolucionarni koncept natjecanja, tvrdi čileanski sportski konzultant Leandro Shara, koji prijeti tužbom predsjedniku UEFA-e Aleksandru Čeferinu. Shara tvrdi da je on izmislio taj sustav natjecanja prije deset godina te ga je patentirao i pravno zaštitio. Čileanac tvrdi da je UEFA pokrala njegovu ideju, iako je držao sastanke s čelništvom u posljednjih deset godina.

"Iskorištavaju naš rad. Rekli su da nikad neće uzeti ovakav sustav natjecanja. Iskorištavaju godine istraživanja i truda. Ne tražim ja bogatstvo, samo svoja prava i pokriće investicije. Kreator sam ovog formata, što je prepoznala i FIFA, dala mi intelektualno vlasništvo. Borit ću se svim snagama kako bih popravio ovu nepravdu." 

Više utakmica i veća zarada

Format je to u kojem nema klasičnih skupina, već se igra osam utakmica u prvoj fazi. Četiri su jakosne skupine te će Dinamo, koji je u trećoj jakosnoj skupini, igrati po dvije utakmice protiv nekog iz prve, druge, treće i četvrte jakosne skupine.

Jednu utakmicu igrat će doma, a drugu u gostima. Ovakav je sustav UEFA uvela dok je vladao strah od pojave Superlige - elitnog natjecanja za najjače europske klubove. Novi format Lige prvaka donijet će veći broj utakmica te i 25 posto veću zaradu, piše španjolski As.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.