Dalić ima tri dileme za utakmicu s Portugalom

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

HRVATSKA reprezentacija od 18:45 gostuje u Lisabonu kod Portugala u generalnoj probi za Europsko prvenstvo. Euro u Njemačkoj započinje za šest dana, Hrvatska na njemu sljedeće subote igra protiv Španjolske, a sad je pred njom utakmica sa suparnikom kojeg nikad dosad nije pobijedila.

Hrvatska i Portugal susreli su se dosad sedam puta. Maksimum koji je Hrvatska iz tih ogleda izvukla svodi se na remi 1:1 u prijateljskom ogledu igranom 2016. godine. Preostalih šest utakmica, po dvije na Euru i Ligi nacija i dvije prijateljske, otišlo je na stranu Portugala.

Zlatko Dalić vodio je Hrvatsku u ogledima protiv današnjeg suparnika triput. Potpisao je remi izboren golom Ivana Perišića i anuliran pogotkom Pepea, dok je potom dvaput poražen od Portugala u utakmicama Lige nacija. Oba poraza stigla su 2020. godine, bilo je 1:4 na gostovanju i 2:3 na Poljudu, na kojem je Hrvatska držala remi do 90. minute i gola Rubena Diasa. Dvostruki strijelac na tom susretu bio je Mateo Kovačić.

Sve poznato osim napadačke linije?

Očekuje se da Kovačić danas nastupi od prve minute u veznoj liniji, s Lukom Modrićem uz sebe i Marcelom Brozovićem iza njihovih leđa. Tu dileme vjerojatno neće biti jer Dalić tu formulu u veznoj liniji koristi godinama. Josip Stanišić, Martin Erlić, Josip Šutalo i Joško Gvardiol također bi trebali biti sigurna četvorka u zadnjoj liniji, ispred Dominika Livakovića.

Ipak, tri su upitnika pred današnji susret i svi se odnose na pozicije ispred veznog reda.

Zdravstveno stanje i spremnost Ivana Perišića bit će glavni faktori za odluku kome će pripasti startna pozicija na lijevom krilu. Iako željan igre, Perišić još uvijek nije na svom maksimumu nakon dugotrajnog oporavka i moguće je da Dalić tu poziciju prepusti Mariju Pašaliću.

Isti su upitnici i na desnoj strani. Iza Andreja Kramarića je sjajna sezona s ukupno 17 golova i devet asistencija za Hoffenheim, no on u njemačkoj momčadi igra u drugačijoj ulozi, više u sredini i iza napadača. Konkurencija mu je Lovro Majer. Dva gola koja je dao Sjevernoj Makedoniji u prethodnom pripremnom susretu (3:0) kandidiraju ga za prvi sastav.

Rezultat nije u prvom planu

Uz krilne pozicije, upitno je i za koga će se Dalić odlučiti u napadu. Dvojba je između Brune Petkovića i Ante Budimira, a odluka će uvelike ovisiti i o tome kome će pripasti ofenzivne bočne pozicije.

Postava koja istrči danas mogla bi sugerirati kako će Hrvatska izgledati na otvaranju Eura sa Španjolskom. Sve dobro iz današnje igre pomoći će Daliću u slaganju križaljke za otvaranje Eura, a ono čime ne bude zadovoljan eliminirat će neke dvojbe.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.