Dalićeva odluka s popisa nikome nije jasna

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

IZBORNIK Zlatko Dalić objavio je popis igrača na koje računa za utakmice u elitnoj grupi Lige nacija koje će Hrvatska odigrati sa Škotskom 15. studenoga u Glasgowu i s Portugalom tri dana poslije u Splitu. Hrvatska je u dobroj prilici da u njima izbori plasman iz grupne faze u četvrtfinale.

Reprezentacija će se okupiti u ponedjeljak, 11. studenoga, u Zagrebu, gdje će trenirati do 14. studenoga, kad putuje u Glasgow. Dan nakon utakmice u Škotskoj putovat će prema Splitu. Na popisu se nalaze četiri golmana, što je pomalo neobična odluka, ali se može vrlo logično objasniti. No puno je teže objasniti broj stopera.

Dalićev popis za utakmice sa Škotskom i Portugalom:

Vratari: Dominik Livaković, Ivica Ivušić, Nediljko Labrović, Dominik Kotarski
Obrambeni: Joško Gvardiol, Duje Ćaleta-Car, Borna Sosa, Josip Šutalo, Kristijan Jakić
Vezni: Luka Modrić, Mateo Kovačić, Mario Pašalić, Nikola Vlašić, Luka Sučić, Martin Baturina, Petar Sučić, Nikola Moro
Napadači: Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Bruno Petković, Ante Budimir, Mislav Oršić, Marko Pjaca, Marco Pašalić, Igor Matanović
Pretpozivi: Lovro Majer, Luka Ivanušec, Marin Pongračić, Martin Erlić, Šimun Hrgović, Toni Fruk

Dalić nema zamjenu

Naime, Hrvatska je od Europskog prvenstva naovamo igrala u formaciji 3-5-2, s tri centralna braniča, a izbornik je u nekoliko navrata potvrdio da mu se sviđa kako momčad igra i da je to sustav koji će i u budućnosti koristiti.

No na ovom popisu nalaze se samo tri središnja braniča - Josip Šutalo, Joško Gvardiol i Duje Ćaleta-Car. To znači jednu od dvije stvari. Prva, koja bi bila i logičnija s obzirom na izbor igrača, jest da se Dalić želi vratiti i isprobati formaciju s četiri u zadnjoj liniji u kojoj su samo dva stopera.

Druga mogućnost je da Dalić planira odigrati dvije utakmice bez ijedne zamjene na stoperu, a nju neće imati u slučaju ozljede ili suspenzije nekog od trojice stopera koji su pozvani za utakmice protiv Škotske i Portugala.

Dvojica otpala

U oba dosad odigrana ciklusa Lige nacija Dalić je zvao po pet stopera, a u prvom je tu bio i Josip Stanišić, koji može odigrati desnog stopera u trojici otraga. U odnosu na te popise, otpala su dva donedavno standardna reprezentativca.

Riječ je o Martinu Erliću i Marinu Pongračiću. Erlić je ovog ljeta prešao iz Sassuola u Bolognu za sedam milijuna eura, ali ima problema s ozljedama, zbog kojih nije standardan ove sezone te je propustio i zadnja dva kola. Za reprezentaciju je odigrao deset utakmica, a protiv Poljske je započeo utakmicu.

Pongračić je za 15 milijuna eura otišao iz Leccea u Fiorentinu u srpnju, ali i on se muči s ozljedama. Jedanaest puta igrao je za Hrvatsku, a na Europskom prvenstvu bio je starter i protiv Španjolske i protiv Italije.

Grafika: Sofascore

Vjerojatno su baš njih dvojica igrači na koje se Dalić referirao kad je rekao: "Trenutno je nekoliko igrača u procesu povratka na teren nakon ozljeda, pa ćemo pozorno pratiti situaciju u naredna dva tjedna i prema tomu reagirati i donijeti odluke o eventualnim novim pozivima."

Osim eventualnog aktiviranja pretpoziva njima, Dalić bi za rješenje mogao zagrabiti i u mladu reprezentaciju. Tamo su glavni kandidati Luka Vušković (Westerlo) i Dominik Prpić (Hajduk), koji je trenutno ozlijeđen i upitno je hoće li se dotad oporaviti.

Treba imati u vidu i da U-21 reprezentacija tada igra doigravanje za odlazak na Europsko prvenstvo, a na putu do turnira stoji im Gruzija. Ivica Olić u toj situaciji sigurno neće htjeti ostati bez ključnih igrača.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.