UEFA-ina dobra vijest za Dalića. Livaković može braniti protiv Portugala

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

DISCIPLINSKA komisija UEFA-e donijela je odluku o kazni za Dominika Livakovića zbog crvenog kartona koji je zaradio tijekom utakmice Lige nacija protiv Poljske u Varšavi. Prvi vratar Hrvatske kažnjen je jednom utakmicom neigranja, koliko je i inače automatska suspenzija za izravan crveni karton, objavio je HNS na svojoj stranici. To je po pravilima automatski jedna utakmica suspenzije, ali povjerenstvo u UEFA-i ima pravo odlučiti se i za veću kaznu, a ta odluka još nije donesena.

Livaković će tako preskočiti prvu utakmicu u Ligi nacija, protiv Škotske u Glasgowu 15. studenoga, ali će biti na raspolaganju za dvoboj s Portugalom u Splitu 18. studenoga. Hrvatski nogometni savez kažnjen je i s 5750 eura zbog paljenja baklji dijela hrvatskih navijača na već spomenutoj utakmici Poljska - Hrvatska.

Hrvatski vratar je naletio na Lewandowskog i dobio izravni crveni karton

Livakovića je u 76. minuti utakmice protiv Poljske isključio španjolski sudac Hernandez nakon duela s Robertom Lewandowskim. Ivan Perišić uputio mu je kratko dodavanje, no Livaković je uspio stići prvi do lopte. Ipak, nakon što ju je izbio, u nastavku pokreta je zakačio Lewandowskog.

Sudac Alejandro Hernandez zbog toga ga je isključio. Španjolski sudac nije gledao VAR snimku, što je posebno razljutilo momčad i Zlatka Dalića i Hrvatska je ostala s igračem manje. Situaciju možete pogledati ovdje.

Bivši šef hrvatskih sudaca Bruno Marić za Novu TV je rekao: "Za mene nerazumljiva i neprihvatljiva odluka. Livaković je prvi na lopti i njegova želja je igrati s loptom, a Lewandowski mora voditi računa o svojoj kretnji. Nije mi jasno da nije bilo VAR intervencije. Grozim se sad objašnjenja koja će shvatiti samo neka tri stručnjaka. Nogometno neprihvatljiva odluka."

Igra se za povlašten status u ždrijebu Svjetskog prvenstva

Podsjetimo, dvije najbolje plasirane reprezentacije ostat će u A skupini Lige nacija. Četvrta momčad ispada u "drugu ligu", dok treća ide u razigravanje za ostanak. To nije bitno samo zbog rezultata u tom natjecanju nego je ključno i zbog ždrijeba za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Hrvatska je tu u sjajnoj poziciji.

Još nije službeno potvrđeno, ali po svemu sudeći, od 12 nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine bit će 8 onih koji su u četiri skupine elitne A kategorije Lige nacija zauzeli prve dvije pozicije. Hrvatska bi, dakle, u konkurenciji Portugala, Poljske i Škotske nakon šest utakmica skupine morala biti barem druga kako bi imala povlašten status prilikom ždrijeba za SP.

Standings provided by Sofascore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.