Danas počinje nova, revolucionarna Europska liga. Nema više spuštanja iz Lige prvaka

Foto: Profimedia

NOVA Liga prvaka predstavljena je prošlog tjedna, a danas starta također revolucionarno redizajnirano drugo po snazi UEFA-ino klupsko natjecanje. Europska lige se odsad, kao i Liga prvaka, u osnovnom dijelu više ne igra po skupinama, nego u formatu lige s 36 klubova. Oni tvore jedinstvenu tablicu i igraju do 30. siječnja 2025. godine. Promjena formata radikalno povećava broj utakmica Europske lige do nokaut faze. Umjesto dosadašnjih 96, odsad ih se igra 144. 

Svaki klub igrat će po osam utakmica, četiri kod kuće i četiri u gostima. Klubovi su prije ždrijeba razdvojeni u četiri pota na osnovu njihovih UEFA-inih koeficijenata. Svaki klub igra protiv po dva kluba iz sva četiri pota. Kada završi ligaški dio, prvih osam klubova plasira se izravno u osminu finala, prvu nokaut rundu.

Nema spuštanja u Konferencijsku ligu, niti dolazaka iz Lige prvaka

Klubovi koji budu od 9. do 24. mjesta igrat će doigravanje za nokaut-fazu. Klubovi koji na kraju ligaškog dijele budu od 25. do 36. mjesta ispadaju ne samo iz Europske lige, nego i iz Europe općenito. Neće primjerice biti spuštani u trećerazrednu Konferencijsku ligu.

Također je jedna od glavnih novosti redizajnirane Europske lige što se u nju u nokaut-fazi više ne priključuju klubovi iz Lige prvaka. Neki od velikana koji igraju prvu sezonu nove Europske lige su: Ajax, Athletic Bilbao, Eintracht, Galatasaray, Lazio, Manchester United, Porto, Rangers, Roma, Tottenham...

Tablice omogućuje Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.