Dinamo ima dobar ždrijeb u Ligi prvaka. Zna se koliko je bodova potrebno za prolaz

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

DINAMO će u Ligi prvaka igrati kod kuće protiv Borussije, Milana, Celtica i Monaca, a u gostima kod Bayerna, Arsenala, Salzburga i Slovana iz Bratislave. Tako je odlučeno ždrijebom koji se održao u četvrtak u Monte Carlu. Točan raspored utakmica bit će poznat danas, a prvo kolo Lige prvaka igra se od 17. do 19. rujna.

Podsjetimo, Dinamo je u srijedu u uzvratnoj utakmici play-offa Lige prvaka pobijedio Qarabag u gostima 2:0 golom Marka Pjace i autogolom Matheusa Silve te s ukupnih 5:0 ušao u Ligu prvaka. Ova pobjeda Dinamu je donijela mjesto u glavnoj fazi Lige prvaka i nevjerojatno bogatstvo, koje ukupno iznosi 34 milijuna eura. Liga prvaka od ove se godine igra u novom, ligaškom formatu, dakle ne više po skupinama kao prijašnjih sezona. Osim Dinama, Ligu prvaka je izborilo još 35 momčadi.

Novi sustav natjecanja

Dinamo se tako vratio u Ligu prvaka nakon jedne sezone izbivanja. Posljednji put su igrali grupnu fazu elitnog klupskog natjecanja u sezoni 2022./23., kada su osvojili četiri boda u skupini u kojoj su igrali još RB Salzburg, Milan i Chelsea, a posebno se pamti pobjeda na Maksimiru 1:0 protiv londonskog kluba golom Mislava Oršića. Prvi put su skupine igrali u sezoni 1998./99., a ovo će biti deveti put da će sudjelovati u glavnoj fazi Lige prvaka.

Dinamo se uoči ždrijeba nalazio u trećoj jakosnoj skupini novog formata, u kojem će igrati osam utakmica u glavnoj fazi. Četiri utakmice igrat će kod kuće, a četiri u gostima. Osam najboljih klubova ide u osminu finala, momčadi od 9. do 24. mjesta razigravaju za osminu finala, a ostali ispadaju iz Europe i ne idu u Europa ligu.

Dinamo će trebati devet bodova za prolazak dalje

Stranica Football Meets Data je provela 10.000 simulacija i prije održanog ždrijeba i, prema njihovim kalkulacijama, za plasman među 24 najbolje momčadi u 55% slučajeva je bilo dovoljno osvojiti devet bodova u osam odigranih utakmica. U 22% slučajeva je bilo potrebno osvojiti 10 bodova, a osam bodova je bilo dovoljno u 21% odrađenih simulacija. Vrlo je mala šansa da će za plasman u iduću fazu biti dovoljno sedam bodova ili potrebno čak 11 bodova (1% šanse za oba slučaja).

Opta Analyst, druga specijalizirana stranica za nogometnu statistiku i analitiku, nakon održanog ždrijeba objavila je analizu težine ždrijeba za svaki pojedini klub. U svojoj analizi navode: "Sada kada je računalo zaduženo za ždrijeb odradilo svoj posao i imamo dugačak popis od 144 susreta grupne faze, prirodno je zapitati se: tko ima najbolji ždrijeb?

Tu mi nastupamo. Koristili smo Optin Power Rankings, koji svaku momčad u svjetskom nogometu rangira na istoj ljestvici, kako bismo dali objektivnu prosječnu ocjenu za set od osam susreta grupne faze Lige prvaka za svaku momčad. Dakle, poredali smo ovosezonskih 36 timova Lige prvaka prema težini njihovih protivnika. Evo što smo saznali.

Celtic je dobio najlakši set utakmica grupne faze Lige prvaka jer je dobio najbolji mogući ždrijeb iz prve jakosne skupine - Borussia Dortmund i RB Leipzig, kao i neke od najniže rangiranih klubova u natjecanju Young Boys i Slovan iz Bratislave. Prema našem Power Rankingu, Young Boysi su rangirani kao 137. najbolja momčad na svijetu, a Slovan Bratislava je 154. Bayern München dobio je drugi najlakši ždrijeb grupne faze, a njegovi protivnici su Šahtar iz Donjecka, Dinamo Zagreb i Slovan iz Bratislave. Dortmund i Barcelona također su dobili povoljne ždrijebe prema našem sustavu ocjenjivanja."

Dinamu je ždrijeb bio naklonjen

Prema objavljenoj tablici, najteži mogući ždrijeb je dobio francuski prvak PSG, koji će kod kuće igrati protiv Manchester Cityja, Atletico Madrida, PSV-a i Girone, a na gostovanja će kod Bayerna, Arsenala, RB Salzburga i Stuttgarta. Iza PSG-a najteži ždrijeb su dobili Sparta Prag i Liverpool. Prema Opti, Dinamo je dobio dobar ždrijeb. Konkretno, od 36 momčadi, Dinamo je dobio deseti najlakši ždrijeb. Nije savršeno, ali moglo je biti daleko lošije.

Grafika: Opta Analyst

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.