Gattuso: Na Lippijevoj proslavi su me pitali za Durdova

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

SLAVEN BELUPO i Hajduk u nedjelju u 16 sati u Koprivnici igraju utakmicu desetog kola SuperSport HNL-a. Bit će to prvi susret za oba kluba nakon reprezentativne pauze, na koju su Splićani otišli kao prvoplasirani s 21 bodom, dok su Koprivničani posljednji s pet bodova.

Trener Slavena Mario Kovačević neće moći računati na usluge udarnog tandema u veznom redu. Michael Agbekpornu ne može igrati zbog žutih kartona, a Ljuban Crepulja nije se uspio oporaviti od ozljede koju je zadobio u remiju s Rijekom prije reprezentativne pauze.

Kod Hajduka najveći problem u kadru je što Gennaro Gattuso ne može računati na ozlijeđenog stopera Dominika Prpića, jednog od ključnih igrača dosadašnjeg dijela sezone. Dva dana prije utakmice Gattuso najavljuje utakmicu na press-konferenciji na Poljudu. 

Kakvu utakmicu očekujete?

Očekujem tešku utakmicu. Slaven je ekipa koja je veoma okomita. Kada dođu u posjed lopte jako brzo napadaju s četiri ili pet igrača u završnici. Nije čudno što se velike ekipe iz naše lige muče u Koprivnici. 

Moram pohvaliti Mariov rad sa Slavenom. Znaju što žele i ekipa je jako živa. Ovo je jako važna utakmica za nas. Treba nam Hajduk s jakim mentalitetom. Ako očekujemo šetnju bolje nam je ostanemo u Splitu, s takvim stavom ćemo dobiti po nosu. 

Koliko su Pukštas i Biuk daleko od prve postave?

Nitko nije daleko. Ja radim funkcionalni odabir prije svake utakmice. Igraju oni igrači koji mi trebaju za tu utakmicu. U modernom nogometu možete napraviti pet zamjena odnosno promijeniti 50 posto ekipe. Svi igrači su mi potrebni, ne postoje glavni igrači i oni zakovani za klupu. Sezona je duga i svatko ima svoju ulogu.

Kakva je situacija u obrani nakon ozljede Prpića?

Imamo na raspolaganju tri obrambena igrača. Tu su Elez, Zvone Šarlija i Marino Skelin. Oni možda mogu biti ljuti, ali ozljede su sastavni dio nogometa i svatko će dobiti priliku. Kada vidim ove igrače kako treniraju moram biti zadovoljan. Svi su spremni odraditi svoj dio kada uđu.

Mladi igrači Hajduka u zadnje vrijeme sjajno napreduju. Zašto?

Mnogo sam radio s mladima i proučavao njihov razvoj u karijeri. Zahvala za napredak naših talenata ide starijim igračima počevši od Livaje, Rakete, Uremovića, Krove, oni puno pomažu mladima. Kada sam se tek umirovio imao sam raspravu s igračima u svlačionici jer sam primijetio da stariji napadaju mlade, vide ih kao konkurenciju. Stao sam na stranu mladih.

Stariji moraju pomoći mladima, normalno je da mladi griješe i to moramo tolerirati. Mentalitet u ekipi Hajduka se promijenio. Ovdje sada svi posvećeno rade, a velike zasluge za napredak mladih imaju stariji igrači koji su im mentori.

Kakvo je vaše mišljenje o infrastrukturi koju imate na raspolaganju?

Vi ste u Dalmaciji talenti za apsolutno sve sportove. Talent odlikuje Dalmaciju, ali on nije dovoljan da bi se razvili u pravom smjeru. Za to vam treba i infrastruktura koje ovdje nema. Dosta komuniciram s Rokom Ćosićem koji održava naš teren i hvala mu na tome. Već dva tjedna nismo radili na glavnom terenu na Poljudu kako bi ga što bolje pripremili. 

Često se zagrijavamo na terenu s umjetnom travom što nije najbolje za one koji su se vratili nakon ozljede, ali i ako nam taj teren propadne zagrijavat ćemo se na parkingu. Mi smo Hajduk i tu smo došli da radimo i budemo što bolji možemo.

Bili ste na proslavi Marcella Lippija s kojim ste postali prvak svijeta. Bili su tu vaši suigrači Pirlo, Nesta, Totti, Inzaghi. Prate li Hajduk i pitaju li vas nešto o ekipi?

Njegov sin je pripremio iznenađenje. To je bila prva prigoda da smo se svi zajedno nakon 2006. godine. Uglavnom su me svi pitali kako je moguće da tako mladi igrači poput Durdova igraju na toj razini. U Italiji baš nije normalno da igrači od 16 godina igraju na najvišem nivou i zabijaju golove. Prate Hajduk.

Kako ste zadovoljni igrom ekipe u posljednje vrijeme?

Najčešće novinari stavljaju fokus na našu igru s loptom, ali naglašavam da smo se promijenili u igri bez lopte. Zajedno radimo pritisak, zajedno stojimo u bloku. U prošloj utakmici prva dva duela imao je Marko Livaja, jedan na tuđoj, jedan na našoj polovici. To je ono što tražim od igrača. Svi moraju trčati, moramo disati kao jedno i nikada se ne predavati. 

Primjerice Marko. On je naš tehnički najpotkovaniji igrač. Često se desi da oko 60. ili 70. minute lopte krenu manje dolaziti do njega pa se zna naljutiti, ali ja ga onda smirujem. Svi moramo zajedno igrati u bloku. 

Je li Vam sada lakše pripremati utakmici kada ste u prvom kvartalu prvenstva odradili utakmice protiv svih prvoligaških protivnika?

Nije mi lakše. Mnogo trenera se promijenilo. Slaven, Gorica, Šibenik. Svaki trener donese nešto novo, drugačiji stil. Na meni je sada da istražujem što novi treneri donose, pokušati ih pročitati. To što sam igrao protiv svih mi ne pomaže puno, uvijek treba raditi.

Očekujete li tvrdu utakmicu s malo šansi kakve se uglavnom igraju u Koprivnici?

U nedjelju je novi dan i nova utakmica. Prošlost nije važna. U Koprivnici je uvijek teško, ali od igrača ću tražiti istu volju, ljutnju i agresiju koju smo imali protiv Rijeke i Dinama. Nemojte očekivati četiri ili pet golova, ako to očekujemo bolje da ostanemo u Splitu. Slaven je ozbiljna ekipa i to će biti ozbiljna utakmica. 

Imamo protivnike koji protiv Hajduka igraju na 1000 posto svojih mogućnosti. Svi protivnici u Hrvatskoj su teški, često su teški i tereni na kojima igramo. U ovoj ligi zaista nema lake utakmice. O utakmicama Dinama i Rijeke ne bih govorio ništa. 

Kakav Vam je odnos sa sportskim direktorom? 

S njim dosta pričam. Često dolazi u moj ured i raspituje se o stanju igrača, njihovom razvoju. Približava se i zimski prijelazni rok pa raspravljamo i o mogućim transferima, raspravljamo o zimskim pripremama.

Na njemu vidim da voli i želi raditi. Ima osoban odnos s igračima i dobro je prihvaćen. Devet nas je u stožeru i više ljudi ne stane u autobus. Sportski direktor ne putuje s ekipom nego sa svojim prijevozom.

Jeste li dobili neki savjet od Lippija i hoće li neki vaši prijatelji iz talijanske reprezentacije doći na proslavu titule u Split? 

Trener sam 11 godina i ne pitam često za savjete, to sam radio kao mlađi trener. Ne toliko po pitanju taktike nego po pitanju razvoja dinamike u ekipi. Pitati starijeg trenera za savjet nije sramota, ali da sam u tom trenutku pitao Lippija za savjet mislim da bi me poslao u onu stvar. 

Problem s njihovim dolaskom ovdje je što nema puno direktnih linija. Trebaš putovati sto godina preko Beča, kada bi uveli više direktnih linija možda bi i dolazili.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.