"Gattuso svoje igrače poznaje u dušu. Livaji je donio jedino što mu je nedostajalo"

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL, Bozidar Vukicevic/CROPIX

HAJDUK je pobijedio Dinamo 0:1 na Maksimiru u šestom kolu SuperSport HNL-a. Splitska momčad trenera Gennara Gattusa s ta tri boda preskočila je Dinamo na ljestvici. Zagrebačkom sastavu trenera Sergeja Jakirovića ovo je, pak, bio prvi poraz u sezoni u svim natjecanjima.

Do velike pobjede nad najvećim rivalom Hajduk je svojim već petim golom u sezoni doveo sjajni Marko Livaja. Kapetan Bijelih je sudjelovao u svih osam ligaških golova Hajduka ove sezone, pet je zabio, a za tri asistirao. Pored Livaje, sjajnu utakmicu odigrala je cijela ekipa, a naročito se isticao nastup mladog stopera Dominika Prpića, koji mu je asistirao za gol sjajnim proigravanjem.

Povodom velike pobjede Hajduka, razgovarali smo s Nikicom Cukrovom, nekadašnjim reprezentativcem Jugoslavije i legendarnim igračem Rijeke i Hajduka iz sedamdesetih i osamdesetih godina. Cukrov je Šibenčanin koji je bio jedan od ključnih igrača generacije Rijeke koja je na Kantridu donijela dva Kupa maršala Tita, što su bili prvi trofeji u povijesti kluba. S Kvarnera je otišao u Hajduk, gdje je osvojio još jedan Kup i imao zapažene nastupe u Europi.

Kako komentirate pobjedu Hajduka u derbiju? 

Svi smo danas vrlo dobre volje jer je ovo, s obzirom na prijašnja izdanja, bilo neočekivano. Organizacijski je ekipa protiv Dinama bila sjajno postavljena, maksimalno fizički požrtvovna u duelima, bili su neprepoznatljivi. Na koncu, to je donijelo rezultat i potpuno zasluženu pobjedu.

S obzirom na sva nedavna događanja i sukobe u klubu, koliko su velike zasluge Gennara Gattusa što je ekipu uspio adekvatno mentalno pripremiti za derbi? 

On je promijenio način razmišljanja igrača. Vidi se da im je ušao u glavu i da su počeli slijediti njegove upute i ideje. Počeli su to sprovoditi na terenu. Mislim da je Gattuso dovoljno iskusan da se usprkos svemu u klubu koncentrira na svoj posao.

Njegov posao su prvenstveno igrači. On je za razliku od nas već dulje vremena znao što se događa u klubu, ali očigledno je sposoban bez obzira na to odraditi ono što se od njega očekuje. Poznaje igrače u dušu, vidi se očigledna kemija između njega i Livaje, s kojim se ljubi nakon gola.

Sigurno pomaže i to što Livaja zna talijanski. Dao mu je lidersku ulogu i ukazao mu je na stvari koje mora promijeniti po pitanju prehrane i pristupa treningu. Kod Livaje su znanje i talent uvijek bili prisutno, a Gattuso mu očito donosi i ono što je nedostajalo. 

Dominik Prpić je prema mnogima igrač utakmice. Kako vidite njegov potencijal?

On je nesporno velik potencijal, kao ljevonogi stoper je u startu u prednosti i donosi više taktičkih opcija treneru. Svidio mi se od samog debija prije par godina i bilo mi je žao što ga zbog ozljeda nismo gledali redovnije. 

Zna igrati s loptom, što je danas apsolutna nužnost, zna iznijeti napad iz zadnje obrane, odličan je u duelima. Tehnika je danas najveća razlika između osrednjih i odličnih stopera. Ako znaš samo skakati i osvajati duele, ti si samo pola igrača, a on ima sve i nadam se da će još napredovati.

Gattuso je bez skrivanja rekao da već mjesec dana nije pričao s predsjednikom Hajduka Ivanom Bilićem. Je li to problem?

Predsjednik je sam otvoreno rekao da se ne razumije u nogomet. Prema tome, on i trener nemaju o čemu previše razgovarati. Puno je korisnije da se Gattusa pusti da radi svoj posao. Svatko treba imati svoju ulogu, zna se tko što može raditi. 

Nakon tri i pol nevjerojatne godine u Hajduku, Livaja i dalje nosi ekipu. Ove sezone je sudjelovao u svim golovima koje je Hajduk zabio u ligi. Koje je njegovo mjesto u povijesti kluba?

Marko Livaja je u ovoj povijesnoj epohi bez ikakve dileme najbolji i najzaslužniji igrač kluba. Teško je uspoređivati igrače iz različitih razdoblja, ali on je definitivno zaslužio posebno mjesto u povijesti kluba. U ovom trenutku je neprikosnoven. 

Koliko donosi Ivan Rakitić, trenutačno najiskusniji član ekipe?

Donio je puno stabilnosti u igru u posjedu. Poslije utakmice je sam otkrio savjet koji je dao Livaji, siguran sam da tako komunicira sa svim suigračima. Jako je velika stvar u ekipi imati klasu s takvim iskustvom, od njega se može puno naučiti.

Savjeti takvih igrača na igralištu vrijede zlata. Dok traje utakmica, ne možeš uvijek čuti trenera i komunicirati s njim, zato jako vrijede iskusni igrači koji su taktički zreli i mogu pružiti savjet ostalima. 

Navijači Hajduka vrlo su zadovoljni očiglednom pozitivnom kemijom između Gattusa i svlačionice, koliko je to bitno?

Bez zajedništva ekipe i trenera nema ništa. Ako nisi spreman poginuti tih 90 minuta, ne treba ni igrati. U nogometu nema mjesta za osobni ego, do pobjede dolazi cijela ekipa. Gattuso je lik specifičnog temperamenta i karaktera. Nekad će možda učiniti nešto neprimjereno, ali u pravim okolnostima može puno donijeti za učvršćivanje kolektiva bez kojeg nema rezultata.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.