Hajduk je uzeo što mu je ponudio kukavički Dinamo

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

HAJDUK je u derbiju 6. kola SuperSport HNL-a pobijedio Dinamo 1:0 golom Marka Livaje u 70. minuti susreta. Ovom je pobjedom skočio na prvo mjesto tablice i sad ima bod više od Dinama. Zadržat će tu poziciju barem do trenutka dok Rijeka u subotu ne gostuje kod Gorice.

Bio je to po svemu klasični derbi u kojem su obje ekipe tražile što manji rizik u obje faze. Veći dio utakmice ni jedni ni drugi nisu visoko pritiskali suparnika niti su dolazili u završnicu s većim brojem igrača. Bili su to uvjeti koji su po svemu više odgovarali Hajduku i time su još jednom donijeli na svjetlo jedan veliki problem Dinama - njegovu igru u derbijima.

Dinamo je lagano mogao izvući bod. U tom nije poanta

Dinamo je vrlo lagano mogao izvući bod iz ove utakmice. Marko Rog je promašio najbolju moguću šansu, a kasnije još jednu vrlo dobru. Nije se Dinamo ni morao naći u zaostatku, bio je to još jedan derbi gdje nijedna ekipa drugu nije naročito nadigrala.

I da, Dinamo ima najbolju i najdublju ekipu i osvojit će prvenstvo, vrlo vjerojatno lakše nego lani. No ništa od toga ne može sakriti činjenicu da u većinu derbija ulazi bez rizika, do razine gdje nepreuzimanje inicijative postane još veći rizik.

Hajduk je na Maksimir došao bez dva prva izbora na desnom beku - Nike Sigura i Fahda Moufija, na strani gdje je kod Plavih puno moćniji dvojac Ronaël Pierre-Gabriel i Marko Pjaca. Bitnije od toga, Hajduk je na Maksimir stigao u jeku velikih potresa u klubu, u kojem su bivši sportski direktor, uprava i Naš Hajduk, a na koncu i trener, ispaljivali otrovne strelice jedni prema drugima kriveći ih za krizu u klubu.

Ništa od toga nije bilo dovoljno da Sergej Jakirović promijeni svoju maksimu koja otprilike glasi ovako - "u derbijima protiv Hajduka, Rijeke i Osijeka ćemo igrati što je moguće mrtviju utakmicu. Iako imamo triput skuplju momčad, igrat ćemo nogomet u kojem se nadamo da će potez odlučiti utakmicu na našu stranu.

U slučaju da suparnik slučajno prvi udari, uvijek nam ostaje bezglavo glavinjanje u zadnjim minutama utakmice i sudačkoj nadoknadi u kojoj ćemo, jer druge nemamo, preuzeti određen rizik i gol duboko u sudačkoj nadoknadi proglasiti pobjedom karaktera s kojim se drugi ne mogu nositi."

Kako je Dinamo pod Jakirovićem odigrao dosadašnje derbije protiv tri najbolja suparnika?

Dinamu je ovo bio treći derbi u sezoni, ako pod taj opis možemo provesti utakmice protiv Osijeka, Rijeke i Hajduka. Protiv Osijeka je Dinamo odigrao odličnih 20 uvodnih minuta, da bi potpuno popustio, a do pobjede je došao u sudačkoj nadoknadi.

Protiv Rijeke je odigrao remi bez prevelikog talasanja, a protiv Hajduka je izgubio. Gol Stefana Ristovskog na Opus Areni u 95. minuti bio je detalj koji je presudio da Dinamo ove sezone nema 0/3 što se pobjeda u derbijima tiče.

Nije to bitno drugačije od prošle sezone. Dinamo je pod vodstvom Jakirovića odigrao četiri utakmice protiv Osijeka, pri čemu je upisao tri pobjede i remi. No bitno je napomenuti kako su se te utakmice odvijale kako bi se vidio Dinamov pristup u tim susretima.

U prvom susretu slavio je s 3:2 u gostima, i to tako što je pobijedio dvama golovima iz penala u sudačkoj nadoknadi. U Zagrebu je pobijedio 2:1 golom Gabriela Vidovića 10 sekundi prije isteka 90 minuta, dok je bod na još jednom gostovanju u Osijeku spasio Sandro Kulenović u 94. minuti. Konačno, tri boda za potvrdu naslova donio je Arijan Ademi jedinom golom tri kola prije kraja prvenstva.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Protiv Hajduka je Dinamo u prvenstvu pod Jakirovićem izgubio na Poljudu s 1:0 pa remizirao na Maksimiru s 0:0, dok je ključni korak prema tituli Dinamo napravio pobjedom u sjajnoj 1:0 utakmici na Poljudu.

Protiv Rijeke je Jakirović igrao na početku svoje epopeje u Dinamu i pobijedio ih je s 2:1 u jednoj od najuvjerljivijih utakmica otkad je on trener. Na Rujevici je potom remizirao s 2:2 pa na Maksimiru pobijedio s 1:0 nakon što je Bruno Goda Plavima poklonio penal u 95. minuti.

Konačno, Dinamo je na Rujevici prelomio prvenstvo 2:1 pobjedom u susretu u kojem nije postojao do Petkovićevog gola za 1:1 iz slobodnjaka s 25 metara, a na kraju je Arber Hoxha u 89. minuti riješio prvenstvo. Ukupno, Dinamo je pod Jakirovićevim vodstvom odigrao 14 derbija protiv ta tri kluba.

Omjer mu je osam pobjeda, četiri remija i dva poraza, što je odličan učinak. No većinu tih bodova Dinamo je uzeo u trenutku kada više nije mogao kalkulirati i morao je baciti sve u napad. Da su se sve spomenute utakmice igrale do sudačke nadoknade, Dinamu bi omjer u derbijima bio tri pobjede, sedam remija i četiri poraza. 

Dinamo u derbijima ne igra, nego čeka. Propustio je veliku priliku

U prijevodu, Dinamo derbije ne igra, nego čeka neki incident, grešku ili ekstra potez koji će usmjeriti utakmicu. U trenutku kad se to ne dogodi, svi papiri s planom igre uoči utakmice s bacaju u smeće i kreće mahnito napadanje suparničkog gola u trenutku kada igre više nema.

Period poslije reprezentativne pauze nikad nije idealan za momčad koja ima reprezentativce, ali treba stvari postaviti u potpun kontekst. Ovo je bila prva sezona ikad u kojoj je Dinamo praktički kretao u europsku sezonu mjesec dana kasnije u odnosu na konkurenciju.

Rijeka je imala čak dva pretkola, odnosno četiri utakmice više, a Hajduk i Osijek po dvije. Proteklih sezona je Dinamu najveći problem uvijek bio taj što europski irelevantna konkurencija dočekuje SHNL susrete našpanana. Sada, kada je Dinamo bio u šansi to realizirati, rezultat je taj da će sedmo kolo dočekati vjerojatno kao treći na tablici.

Dinamov pristup je kukavički i besmislen

Nije nikakva tajna da se Dinamo pod Jakirovićem puno bolje snalazi u Europi, posebno protiv suparnika koji su ranjivi u defenzivnoj tranziciji. U tom smislu, nije teško objasniti kako je lani bilo moguće da Dinamo izbaci Betis uz odličnu igru, a par dana prije i nakon toga jako se muči protiv Lokomotive i Varaždina.

No sve to ne može objasniti zašto Dinamo ima ovakav pristup u derbijima, protiv suparnika od kojih je dokazano bolji. Dinamo je danas čekao i bojao se napasti Hajduk koji u vrhu napada ima sjajnog, ali i teretnog Marka Livaju, ali na krilima ima Anthonyja Kalika i dijete od 16 (šesnaest) godina, kojem je ovo druga ozbiljna seniorska utakmica u životu.

Iza njih su Filip Krovinović i Ivan Rakitić, igrači koji traže loptu u noge i kojima brzina nikad nije bila forte. Zašto je Dinamo u takvim okolnostima, i to protiv suparnika koji se raspada na razinama ozbiljnijim od terena, prilagođava i čeka, to je pitanje za Jakirovića na koje do danas nije dao jasan odgovor. I u ovom trenutku nije jasno može li Jakirović dugoročno donijeti ofenzivnu igru koja je zadovoljavajuća u odnosu na kadar.

Hajduk je u najgorim mogućim okolnostima napravio sve što je trebao. Bio je strpljiv, ubo je šansu kada se otvorila i do neke razine zakuhao je prvenstvo, barem u ovoj fazi. Još jednom nije odigrao posebno inspirativnu utakmicu, a pobijedio je višestruko skupljeg suparnika.

U Dinamu je zasad sve daleko od crvenog alarma i panike, ali to se vrlo lako može promijeniti. Slijedi početak prave europske sezone i ogledi s najjačim ekipama kontinenta u kojima Dinamo nije favorit. Porazi u njima su daleko od sramote, ali takve utakmice fizički i emotivno troše ekipu koja, a to je fenomen koji postoji svugdje, ima veće šanse kiksati i u prvenstvu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.