Hoće li najjači hrvatski klubovi igrati u Superligi?

Foto: EPA

VIJEST dana je da je Sud Europske unije presudio kako su UEFA i FIFA djelovale protiv zakona kad su zabranile održavanje Superlige prije dvije godine. To znači da je otvoren put za osnivanje novog europskog natjecanja izvan nadležnosti glavnih svjetskih nogometnih organizacija.

Cijeli dan nižu se reakcije. UEFA i neke europske lige oglasile su se i žestoko su protiv presude, dok Barcelona i Real likuju. Predsjednik Reala, Florentino Perez, koji je u travnju 2021. godine imenovan prvim čelnikom Superlige, danas je održao govor u kojem je odluku Europskog suda nazvao "pobjedom nogometa, navijača i slobode". Dodao je da je ovo veliki dan za povijest nogometa i cjelokupnog sporta te poručio da europski nogomet "više neće biti monopol".

64 kluba, tri ranga, već su poznati neki sudionici

Nedugo nakon odluke Europskog suda, predstavljen je i koncept Superlige. Plan je da se u njoj natječu 64 kluba raspoređena u tri ranga natjecanja. Klubovi iz nižih rangova moći će izboriti plasman u one više, a samim time bit će i ispadanja u niže rangove. 

Natjecanje u Superligi bilo bi podijeljeno na dvije faze. Prva bi se igrala po ligaškom sustavu, a svaka bi momčad odigrala 14 utakmica - sedam kod kuće i sedam u gostima. Najuspješniji bi klubovi izborili doigravanje.

U najjačim ligama, Star (zvijezda) i Gold (zlato), natjecalo bi se 16 klubova raspoređenih u dvije grupe po osam. Četiri najbolja iz svake grupe izborila bi plasman u četvrtfinale doigravanja svog ranga. U trećoj ligi, Blue (plava), igrala bi preostala 32 kluba u četiri skupine po osam klubova. Dva najbolja iz svake skupine također bi izborila četvrtfinale, a pobjednici sve tri lige dobit će trofeje.

Finalisti Gold i Blue lige izborit će plasman u viši rang, a najlošija ekipa iz svake od skupina Star i Gold lige ispala bi u niži. Pritom treba reći da će samo dvanaest klubova iz najslabije Blue lige ostati u Superligi, dok će ih dvadeset svake sezone biti zamijenjeno drugim klubovima, ovisno o njihovim uspjesima u domaćem prvenstvu.

Katalonski Mundo Deportivo objavio je imena dijela klubova koji su izrazili želju za igranjem u Superligi. To su najveći talijanski klubovi, PSV (Nizozemska), Feyenoord (Nizozemska), Benfica (Portugal), Porto (Portugal), Crvena zvezda (Srbija) i Anderlecht (Belgija).

Hoće li igrati hrvatski klubovi?

Očekuje se da bi poziv u Superligu trebao dobiti i Dinamo, kao jedan od 50 najjačih klubova Europe po klupskom koeficijentu. S druge strane, Hajduk i Rijeka vjerojatno bi morali pričekati da od Superlige odustane dovoljan broj klubova kako bi oni upali.

Neslužbeno doznajemo da se najjači hrvatski klubovi još neće izjašnjavati oko Superlige, te da će pričekati da vide kako se razvija situacija s pokretanjem novog natjecanja. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.