Jasno je gdje nam je budućnost. Modrić mladima čuva leđa, a Perišića treba čekati

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL/Marko Prpic/PIXSELL

HRVATSKA reprezentacija u 3. kolu Lige nacija na Maksimiru je pobijedila Škotsku 2:1. Nakon što su gosti poveli autogolom Ćaleta-Cara, Hrvatska je izjednačila prvijencem Matanovića, a Kramarić je donio pobjedu, koja je mogla iščeznuti u sudačkoj nadoknadi. Ali sudac je nakon konzultacija s VAR-om poništio škotski gol za izjednačenje. Zlatko Dalić dao je priliku nizu mladih igrača i nastavio uigravati formaciju s tri stopera, a Ilija Lončarević u komentaru za Index pozdravio je tu odluku kao budućnost reprezentacije, ali se i osvrnuo na uloge veterana Modrića i Perišića.

UTAKMICE Lige nacija dopuštaju eksperimente, jedini cilj je da se na njima uigravaju i isprobavaju novi igrači i nove ideje. Zato je ono što je Hrvatska pokazala protiv Škotske po meni bilo dovoljno, pogotovo računajući da neki igrači, poput Perišića, nisu na dovoljno dobrom nivou.

Prije utakmice osjetio sam podcjenjivanje javnosti prema Škotskoj, možda je zato reprezentacija u susret ušla drukčije nego protiv jačih protivnika. Naravno, treba ići na pobjedu, ali ove utakmice nisu tako važne kao kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Vidjelo se i po pehu s primljenim golom u 95. minuti, koji ipak nije priznat, da koncentracija nije na razini značajnijih utakmica.

Još lutamo, vidjelo se to posebno u prvom poluvremenu u traženju igre, učenju igre s tri stopera, koja bi po meni trebala biti budućnost naše reprezentacije, barem kraće vrijeme, jer trenutačno nemamo krila da se vraćamo na staro. Ni kad Oršić, Pjaca i Marco Pašalić budu zdravi, to neće biti dovoljno za veće stvari.

Imamo toliko dobrih stopera i problem na bokovima

Još u Kataru govorio sam da mi nije jasno zašto Gvardiol ne igra lijevog beka kad imamo toliko dobrih stopera. Ne vidim zašto ne bismo išli u tom pravcu, da se u detalje razradi ulogu bočnih stopera, što su jučer bili Gvardiol i Šutalo, kako će sudjelovati u završnici, kao što je razrađeno u ozbiljnim momčadima. 

Uz trojicu koja su igrala jučer - Gvardiol, Ćaleta-Car i Šutalo - imamo i Pongračića i Stanišića, a sigurno će još netko iskočiti. To je barem 4-5 igrača koji mogu zadovoljiti potrebe reprezentacije, potentni su, mladi i bit će sve bolji. S druge strane, na bokovima imamo problem jer ne možemo ništa individualno stvoriti.

Perspektiva nam je u veznoj liniji

I jučer i u prethodnim utakmicama vidjelo se da nam je velika perspektiva u veznoj liniji i nadam se da će to doći na svoje do Svjetskog prvenstva. Imamo drukčiji profil veznjaka od onih koji su to igrali zadnjih desetak godina - Modrić, Rakitić, Brozović, Kovačić - jer su okomitiji, idu zabijati golove, moćni su u fizičkom i brzinskom smislu, a posebno u tehničkom, rješavanju situacija.

To je budućnost, graditi momčad na sredini terena. Mane koje imamo bacit ćemo pod tepih drugim načinom igre koji treba gurati do kraja. Ovaj način igre njima više odgovara. Završnica veznih igrača uvijek nam je bila problem, ali sa Sučićima, Baturinom i Marijem Pašalićem to se sad može nadoknaditi. 

Matija Habljak/PIXSELL

Uz njih smo dobili i Matanovića, koji je na svakoj utakmici stalno na lopti, ima žicu centarfora u šesnaestercu i tako je i zabio gol. Svojim kretanjem i postavljanjem izbori se za situaciju za šut, trenutačno je naš najpotentniji napadač.

Modrić i Kovačić su tu da mladima čuvaju leđa

Dobro je da će još dugo igrati i Kovačić, a dok je i Luka na raspolaganju, njih dvojica mladim veznjacima mogu čuvati leđa u smislu sigurnosti, autoriteta, omogućiti im slobodu u igri, da mogu ispoljiti svoj talent i u završnici, ne samo u sredini.

Ionako Lukino sudjelovanje u završnici moraju preuzeti drugi. On je potreban zbog znanja, iskustva, viđenja igre, autoriteta, a dilema je samo to što, ako on mora biti zadnji vezni, to zahtijeva organizacijske vrijednosti i sposobnosti, ali i jako puno obrambenih zadataka, ne smije ništa prepustiti slučaju. A ako on ide u završnicu, ne stiže sve. Nije to samo zbog godina, i prije je bilo tako, samo što je ranije Brozović puno toga pokrivao, a sad ga nema i to je problem.

Perišića treba čekati, činiti sve da se vrati

Perišić je tu također zbog potrebe, a ne zbog zasluga, te bih volio da se prestane tako pričati o njemu i da se učini sve da ga se dovede u pravo stanje. On je jučer napravio ono što se od igrača njegova iskustva očekuje, s dvije asistencije stvorio je dvije mat-situacije za dva gola. 

Ali, pokazao je da mu brzina nije ni približno kao nekad, čim se ne usuđuje ići u prodore. Vjerojatno će mu trebati do proljeća da dođe na svoj nivo ako će imati kontinuitet igara iako je to teško nakon onakve operacije. Ne može se vratiti u top formu nakon jednih priprema, samo zato što su mu liječnici dali dopuštenje da opet igra. Ali treba ga čekati s obzirom na naše manjkavosti na bokovima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.