Hrvatska je skoro opet kiksala zbog svoje najveće mane. Zna li Dalić što se događa?

Foto: EPA

HRVATSKA nogometna reprezentacija pobijedila je Škotsku na Maksimiru u trećem kolu Lige nacija. Gosti su poveli autogolom Duje Ćaleta-Cara, ali je Igor Matanović prvijencem vratio stvari na početak već u idućoj minuti. Za 2:1 zabio je Andrej Kramarić u 70. minuti.

Imali su Škoti par jako dobrih prilika na samom kraju. Uspjeli su i zabiti u 98. minuti i Hrvatska je proživljavala novu veliku dramu. Kristijan Jakić gurnuo je loptu u vlastitu mrežu nakon škotske akcije, no Hrvatsku je spasio VAR, koji je poništio pogodak zbog zaleđa. Je li taj detalj potvrdio da je dekoncentracija na kraju meča najveći problem hrvatske reprezentacije?

Hrvatska je zbog iste stvari ispala s Europskog prvenstva

Protiv Škotske je Hrvatska imala VAR na svojoj strani i došla je do važne pobjede. Da su Škoti uzeli bod, ostali bi u puno ozbiljnijim kombinacijama za prolazak skupine, a Hrvatskoj bi kudikamo više zagorčali život i borbu s Portugalom i Poljskom za prve dvije pozicije.

Primanje golova u zadnjim minutama nije iznimka u zadnje vrijeme, nego sve više djeluje na trend. Baš je zbog golova u zadnjim minutama, i to u dva navrata, Hrvatska već u grupnoj fazi završila svoj nastup na Europskom prvenstvu.

Podsjetimo, u drugom kolu skupine Hrvatska je igrala protiv Albanije i na poluvremenu je gubila, ali je u nastavku stigla do preokreta. U zadnjih deset minuta je postala vrlo porozna i Albanci su imali nekoliko dobrih šansi.

Uputa s klupe ili instinkt?

To nije bilo dovoljno upozorenje pa je Gjasula u 95. minuti dao gol koji je Hrvatskoj otkinuo dva ključna boda. U trećem kolu je Hrvatskoj protiv Italije praktički igrala samo pobjeda. Momčad Zlatka Dalića je povela u 55. minuti golom Modrića, ali je ponovno doživjela krah na samom kraju utakmice.

Igrala se 98. minuta kada je Calafiori prošetao kroz nekoliko hrvatskih veznjaka i poslao loptu na drugu stranu terena, odakle je Zaccagni savršeno pogodio suprotne rašlje i matirao nemoćnog Livakovića.

Teško je reći što je točno razlog pada Hrvatske u zadnjim trenucima susreta. Malo je vjerojatno objašnjenje da je problem u fizičkoj spremi jer je riječ o skupu igrača koji stižu iz različitih klubova, kao i kod drugih reprezentacija.

Dio odgovora možda leži u tome da se Hrvatska previše prepušta i daje protivniku inicijativu na samom kraju utakmice. Radi li se o uputi s klupe ili instinktu momčadi da brani svoj gol, nije poznato, no Hrvatska je već platila jako skupu cijenu takvih propusta.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.