ZANIMLJIVOSTI

Neuništivi Japanac koji je bio i u Dinamu zaigrao u kupu s 53 godine

Foto: Getty Images

S 53 GODINE, pet mjeseci i 10 dana Kazuyoshi Miura postao je najstariji nogometaš koji je zaigrao u japanskom liga kupu. Stari rekord postavio je Yukio Tsuchiya, koji je imao 42 godine i 10 mjeseci kad je 2017. zaigrao u tom natjecanju kao član Ventforet Kofua.

Miuri je to bila prva službena utakmica u 2020. pa je sad postao prvi igrač koji je igrao u pet različitih dekada, od 1980-ih do 2020-ih.

Kralj Kazu, kako ga zovu u Japanu, rođen je 1957. godine, što znači da je vršnjak Liverpoolova menadžera Jürgena Kloppa ili engleske legende Paula Gascoignea, koji uslijed borbe s alkoholizmom izgleda dobrih 20 godina starije.

Legendarni Japanac, kojeg se hrvatska publika sjeća po kratkoj epizodi u Dinamu krajem devedesetih, posljednjih 15 godina igra za Yokohama FC koji su 1999. osnovali navijači Yokohama Flügelsa nakon što se njihov klub fuzionirao s rivalom Yokohama Marinos. Prošle je sezone izborio povratak u najjači razred japanskog nogometa J-League prvi put nakon 13 godina.

Tako je stekao i pravo nastupa u liga kupu, koji je jučer nastavljen nakon restarta 2. kolom grupne faze, a Miura je započeo utakmicu i odigrao čak 63 minute. Yokohama je naposljetku svladala Sagan Tosu 1:0 golom Senume u sudačkoj nadoknadi.

Miura je profesionalnu karijeru započeo još 1986., i to u brazilskom Santosu. U Brazilu se zadržao do 1990., kad se vratio kući u Verdy Kawasaki, u kojem je proveo idućih osam godina uz jednu sezonu na posudbi u Genoi. Bio je prvi Japanac u Serie A, ali nije se proslavio i u 21 utakmicu postigao je samo jedan gol.

Drugi pokušaj u Europi uslijedio je 1999. kad je stigao u Dinamo, odnosno tadašnju Croatiju, ali vrhunac uspjeha bilo mu je privlačenje brojnih japanskih novinara i turista u Zagreb, dok je na samom terenu u 12 nastupa ostao bez gola.

Iz Zagreba se vratio u Japan, gdje već godinama svakim novim nastupom ruši rekorde, a 2012. se čak paralelno bavio i futsalom te je odigrao četiri utakmice za reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.