Raspad najvećeg hrvatskog nogometnog cirkusa

Photo: Index

JEDNA pobjeda, šest poraza i gol-razlika 2:14 trenutni je učinak Zrinski Osječkog 1664. Momčad kontroverznog gazde Ivana Komaka (75) pretposljednja je u SuperSport 1. NL-u i grčevito će se boriti za ostanak. Ovakav scenarij malo je tko mogao zamisliti prije tek tri mjeseca, kada se Zrinski tukao sa Šibenikom za naslov prvaka i bio hit-momčad hrvatskog nogometa.

Šibenčani su na Gradskom vrtu pobijedili i zasluženo otišli u SuperSport HNL, a osebujni je Komak nakon poraza najavio rušenje vrhuške HNS-a te novi pohod na titulu. Tri mjeseca kasnije Komak je spreman prodati ili ugasiti klub i otići u Cibaliju. Zasad priča o preuzimanju kultnog vinkovačkog kluba djeluje bedasto, kao i ona njegova ideja o preseljenju Zrinskog u Zagreb, no krenimo redom objašnjavati zbog čega je Zrinski najveći cirkus hrvatskoga nogometa.

Bog, krunica i Biblija najčešće su bili Komakovi odgovori na konkretna sportska pitanja koja bi mu postavljali novinari u posljednjih godinu dana. Sada je, čini se, i Bog digao ruke od njegovog sna da se Zrinski sljedeće godine potuče s Dinamom, Hajdukom, Rijekom i Osijekom za naslov te participira u nekom UEFA-inom natjecanju.

Komak je najavljivao ulazak u SHNL. Klub se sada raspada, a on ga želi ugasiti

Već sredinom srpnja bilo je jasno da Zrinski ne može ponoviti prošlu sezonu. Posljednji čavao u lijes propalom Komakovom projektu bio je subotnji 5:0 poraz kod Cibalije. Uoči utakmice Komak je potjerao trenera Matu Neretljaka i najavio da će on voditi momčad s klupe.

Srećom, HNS-ovi propisi spriječili su tu travestiju pa je ionako demoralizirane igrače Zrinskog vodio trener vratara Dražen Dikonić. Komak je nakon žestokog poraza ponovno iznenadio nekim idejama. U razgovoru za vinkovački portal Budica.hr rekao je da razmatra kupovinu Cibalije jer u Osijeku ima previše protivnika izvan terena.

"Klub ću ili prodati ili ugasiti! To ću riješiti u sljedeća dva-tri tjedna. A onda idem dalje, u Sloveniju, Mađarsku, Bosnu, Srbiju, negdje u Hrvatsku, a možda čak i kod vas u Vinkovce. Moram sjesti s vašim gradonačelnikom da se dogovorimo ako možemo, vidjet ćemo. U Vinkovcima ne vidim protivnike kakve imam u Osijeku."

I dalje ga živcira HNS, u kojem želi uvesti promjene: "Želim preuzeti klub i upravljati procesima, a onda da u roku dvije godine promijenim i HNS." Podsjetimo, Komak je nakon poraza od Šibenika u lipnju žestoko opleo po HNS-ovim sucima i čelnicima, a zatim prognozirao debakl Hrvatske na Euru zato što se Zrinski nije uspio kvalificirati u SuperSport HNL. Nakon potopa u Vinkovcima je sipao:

"Nisam zadovoljan ne samo ovom utakmicom nego i cijelom dosadašnjom sezonom. Znate zašto? Borim se protiv velika dva zla. To su lokalni moćnici koji mi ulaze u igrače, protiv Šibenika u zadnjem kolu su mi ušli u šestoricu, ali i HNS. Sada već postajem svjestan da ne mogu protiv njih, vidjet ću što ću dalje."

Komak u srpnju: Bog mi je poslao Neretljaka, svi važni igrači ostaju na okupu

Komak je početkom ljeta bio pun entuzijazma. Zahvaljivao je nebesima na dolasku trenera Mate Neretljaka te najavio prodaju napadača Dominika Dogana (25) za velike pare. Dogan je prošle sezone utrpao 23 ligaška gola i postigao cijenu od 1.2 milijuna eura na Transfermarktu, no cijelo je vrijeme radio sve kako bi pobjegao iz kluba u rasulu.

"Molio sam se Bogu da mi pomogne pronaći pravo rješenje i poslao mi je Matu! Uvjeren sam da će ovo biti najbolja suradnja u hrvatskom nogometu. Otišao nam je Unušić samo, ostatak ekipe je na okupu. Ima upita za igrače, prije svih za Dogana, ali on je jako skup igrač. Kad uđemo u Premier ligu, bit će još skuplji", rekao je za Sportalo predsjednik Zrinskog Ivan Komak i nastavio:

"Bit ćemo 15 bodova ispred drugog! Zapamtite što sam vam rekao. U inat HNS-u, nakon onoga što su mi napravili, mislili su da ću prodati klub, ali neću. Ja nemam želje, to što pričam je nešto u što ja čvrsto vjerujem da će se dogoditi.

Ove sezone ćemo osvojiti Prvu NL, možda je zapravo ispalo i puno bolje ovako, Dinamo će donijeti lijepe novce, nadam se da će igrati i Ligu prvaka, a onda ćemo sljedeće sezone osvojiti Premier ligu!"

Ipak, sada se planira predati jer njegov Zrinski za vodećim HNK Vukovarom 1991 zaostaje 16 bodova nakon sedam kola. Nakon Šibenika, kada su snovi o tituli propali, Komak je rekao: "Neću odustati. Nagodinu ću biti prvak opet. Sve znam sada. Treba očistiti gamad. Ići ćemo po županijama, ovaj vrh treba skinuti.

Mislili su da ja neću doći do ovog mjesta. Kad je došla voda do vrata, krađa. HNS-u smeta Zrinski jer sam rekao da ću mijenjati vrh. To smeta Marijanu Kustiću, Vučemiloviću i takvima... Politika je to, zna se to sve. Ali Zrinskog će biti, a Kustića neće biti."

"Lijepa sportska priča s istoka Hrvatske"

Ranije smo pisali da je kontroverzni gazda Zrinskog ostao bez 17 igrača iz prošlosezonskog rostera, koji su bježali pošto-poto kad su vidjeli što se u klubu sprema. Označio je to početak kraja jedne "lijepe sportske priče s istoka Hrvatske".

Za vrijeme utrke za titulu Komak je u intervjuu za Index govorio o borbi za europska natjecanja već od ove jeseni, a mnogi su u eter plasirali priču o tzv. nogometnoj romantici u kojoj malen i nepoznat klub iz Jurjevca, sela od 300 stanovnika, radi čuda. 

Iz Osijeka su već u kolovozu stizale informacije da je upitno hoće li Zrinski uspjeti završiti natjecateljsku sezonu. Sada je i sam gazda potvrdio da bi Zrinski jednostavno mogao odustati od natjecanja usred sezone. 

Klub je obezglavljen jer je Komak ostao sam. Naime, napustio ga je dugogodišnji suradnik Ivica Kocur sa svojim timom, što je dovelo do kompletnog urušavanja ionako tanke organizacije i logistike.

Putujući cirkus koji je radio čuda na terenu ovisio je o operativcu iz sjene

Poznata je priča iz Vukovara prošloga ljeta kada je Zrinski došao na gostovanje u drugom kolu 1. SNL-a, no nitko se u klubu nije sjetio provjeriti u kojim dresovima i opremi će igrati tu utakmicu. Djelovali su kao rekreativci koji se nisu stigli dogovoriti u kojim će majicama odraditi termin.

Stoga je vratar Zrinskog Marin Stanić morao braniti u dresu Vukovara. Stanić je nosio dres mladog kolege iz protivničkih redova Luisa Enriquea Gutierreza Moralesa, a na prsima mu je bio amblem domaće momčadi.

Takav je skidao velike šanse pri 2:1 pobjedi svoje momčadi, što je običnom gledatelju moglo stvoriti konfuziju. No to je samo kap u moru nelogičnosti Komakovog kluba na izdisaju. Detaljnije o toj anegdoti možete saznati ovdje.

Spomenuti biznismen Kocur bio je prvi operativac Zrinskog i tip koji je radio iz sjene. Gotovo ga uopće nije bilo u medijima, za razliku od Komaka, a oglasio se tek kada je Zrinski izgubio od Šibenika. I Kocur i Komak za poraz su okrivili HNS i njihove suce, točnije Frana Jovića. Kocura je poraz od Šibenika toliko pogodio da se odlučio skroz povući.

"Bilo mi je teško gledati igrače kako plaču, razočaran sam što je ovakvo nešto moguće u hrvatskom nogometu, u utakmici koju prenosi televizija, pred punim tribinama Gradskog vrta. Uložili smo u klub puno energije, novca, rada... A onda je netko došao i to sve uništio", rekao je Kocur za Glas Slavonije nakon bolnog poraza od Šibenčana. Kocur se iz nepoznatih razloga odlučio povući iz kombinacija s Komakom.

U klubu trenutno ne postoji iskusni nogometni djelatnik koji bi se bavio operacijama izvan terena koje su ključne za njegovo funkcioniranje. Sportski sektor ionako ne postoji jer klub nema trenera ni sportskog direktora. 

Što je radio Ivica Kocur, alfa i omega Zrinskog?

U svojim osebujnim nastupima Komak je javnosti objašnjavao da mu nije potrebno više od dva ili tri zaposlenika u klubu. Gubitkom Kocura nastao je apsolutni kaos jer je otišao čovjek koji je sam održavao sportski i logistički sektor. Igračima prošle sezone ništa nije nedostajalo i mogli su se posvetiti radu s trenerom Igorom Budišom, koji je najzaslužniji za nevjerojatne rezultate.

Kocur je vodio brigu o svim važnim popratnim tehnikalijama. Isplaćivao je plaće igračima i stožeru te brinuo o organizaciji domaćih utakmica i putovanja momčadi na gostujuće utakmice. Prema našim informacijama, Komak se očajno snalazi u novonastaloj situaciji, toliko da je u klubu za logistička pitanja uposlena njegova kći Karla, koja je službeno predstavnica kluba.

Barem tako piše u HNS-ovim zapisnicima. S druge strane, iz više izvora nam je potvrđeno da Komak nije htio ispoštovati ugovore igrača koji su bili dogovoreni, pa su brzo odjurili i oni koji su možda htjeli ostati.

Mnogi od njih odmah su shvatili što se događa, što je dovelo do egzodusa. U tom bijegu iz Zrinskog dugo je zapinjao Dominik Dogan (25), strijelac 23 gola prošle sezone. Prema našim informacijama, on se dugo otimao Komaku, no na kraju je jedva uspio ishoditi raskid ugovora zbog ključne stavke u njemu.

Dogan se mjesecima patio pa uspio pobjeći, no kapetan nije bio te sreće

Naime, Dogan je imao klauzulu po kojoj je mogao raskinuti ugovor (potpisan do ljeta 2029. godine) ako Zrinski ne bude prvak u prošloj sezoni. Tek je nedavno završio u Rijeci, kojoj se priključio kao slobodan igrač. Istu stavku u ugovoru nije imao kapetan kluba i najbolji vratar lige Marin Stanić (26), koji se sada pati i na terenu, ali i izvan njega.

Stanić je prema našim informacijama imao nekoliko ponuda iz SHNL-a, no klub ga nije pustio. U razgovoru za Glas Slavonije prošloga mjeseca suptilno je otkrio s čime se bori u Zrinskom. Najbolji igrač Zrinskog nagovarao je Komaka da pojača momčad.

"Ja nisam imao tu stavku u ugovoru da mogu otići ako ne budemo prvaci, nisu mi dali da to stavim. Ovdje sam i vjerujem da ćemo u nastavku sezone biti jači. Prijelazni rok traje, nagovaramo gazdu na kupnju nekih stvarno dobrih igrača.

Nismo dobro krenuli u prvenstvo, doduše, protiv Jaruna nam je i nedostajalo nekih igrača, Korov je odrađivao crveni karton, a ostali još nisu bili registrirani. Vjerujem da ćemo se pojačati i u nastavku biti puno bolji."

Stanić je vrlo vjerojatno ostao razočaran. Izvjesno je da će i on ponovno tražiti izlaz iz kluba ove zime. Dotad ga čeka patnja. Od Zrinskog je lošiji samo BSK iz Bijelog Brda, koji se uoči sezone, barem na papiru, pojačao.

Čak je u klub nedavno stigao i spomenuti trener Budiša, međutim, BSK ima dva boda iz sedam kola, čime je najgora momčad lige. Zrinski je tek bod iznad i sad je izvjesno da će se ta dva kluba boriti za ostanak.

Komak nezadovoljan ljetnim transferima: Živjet ću poput Abrahama

Komak je prije pet dana za Sportalo govorio o prijelaznom roku. Naravno, ima ideju kako će u budućnosti jer ovo sada, misli i on, ne valja ništa: "Više nikada neću dovoditi igrače ovako, izabrat ću desetak najboljih u našoj ligi i sve ostalo dovoditi iz višeg ranga, sve drugo je besmisleno. Nažalost, bacili smo vrijeme uzalud, ali ja imam vremena, živjet ću poput Abrahama, nikud mi se ne žuri. Sigurno ne odustajem od onoga što sam najavio i što znam da će se dogoditi."

Klub je napustilo 17 igrača prema podacima s Transfermarkta. Komak na njima nije baš ništa zaradio. Marin Stanić, Bruno Unušić, Mato Stanić, Patrik Stanić, Miran Horvat, Domagoj Stranput, Vedran Dalić, Gabriel Eškinja, Amar Pekarić, Petar Korov i Dominik Dogan započeli su protiv Šibenika 3. lipnja.

Još su igrali Luka Ćubel, Ivijan Svržnjak, Toni Vinogradac, Domagoj Jelavić i Marijan Oršolić. Od nabrojanih u Zrinskom su sada vratar Marin Stanić, ofenzivac Petar Korov i stoper Luka Ćubel.

Zrinski je dosad prema podacima s Transfermarkta doveo 23 igrača. Najzvučnije ime je Ante Vukušić (33), nekadašnji igrač Hajduka. On je trebao povesti klub u neka bolja vremena, no ova momčad jednostavno nema kvalitetu za nešto više od borbe za ostanak.

Tko su igrači nabacani zbrda-zdola i tko ih je selektirao? Nitko ne zna

Pravo je pitanje tko ih je selektirao, skautirao ili preporučio jer glavnog operativca Kocura više nema u klubu. Dio zasluga vjerojatno ima bivši trener Neretljak, a vrijedi spomenuti da se u klub vratio stoper Luka Ćubel (26), koji je bio dio ljetnog egzodusa.

Napustio je GOŠK iz Gabele nakon svega tri mjeseca i vratio se pomoći Zrinskom. Međutim, čak i da su igrači s popisa ispod dovoljno kvalitetni za 1. SNL, gotovo nemoguće ih je uigrati u tako malo vremena. Posebno kada isti igrači ostanu bez trenera nakon sedam utakmica pa gazda kluba odluči posložiti taktiku na svoj način. 

Komak i Cibalia? Pavličić: To nikako nije dobra ideja

Od Komakovog lipanjskog proročanstva oko borbe za vrh druge lige nema ništa. Nadamo se da neće biti ništa ni od njegovog preuzimanja vinkovačke Cibalije, u kakvim god problemima grcala posljednjih godina.

S likom i djelom gospodina Ivana Komaka detaljnije smo vas upoznali kroz ovaj tekst, a za mišljenje oko ove ideje upitali smo Tomislava Pavličića (40), legendarnog igrača Cibalije koji je za klub odigrao 127 utakmica te zabio 17 golova uz 23 asistencije. Popularni Šlajfo pomno prati zbivanja oko Nebeskoplavih i nije oduševljen Komakovom idejom:

"Mislim da potencijalni dolazak Komaka u Cibaliju nikako nije dobra ideja. Cibaliji treba neki strani ulagač, netko tko ima viziju, veze i poznanstva da može dovoditi kvalitetne igrače. Pritom mislim na prave igrače, one koji bi odmah radili razliku. Definitivno sam za stranog ulagača i to bi za klub bio spas, a ne Komak."

Komak je unatoč silnim i najčešće suludim ambicijama te vlastitom kapitalu nogometno nepismen i nedostojan voditi bilo kakav klub, a kamoli Cibaliju, iza koje stoji ogromna tradicija s vojskom navijača. Jednostavno je neprirodan spoj i tu bi priči trebao biti kraj. 

Kome treba ovakav cirkus?

Nakon što je Šibenik riješio Zrinski u Osijeku, naš je zaključak bio sljedeći: Pobjeda Šibenika je velik rezultat za klub sa Šubićevca. No, u pitanju je klub s ogromnom tradicijom i jedan od rijetkih koji su prve sezone 1992. igrali elitni rang zahvaljujući statusu koji su imali još u bivšoj državi.

Stoga, ako se želimo poslužiti čuvenom izjavom, možemo reći da je ovo malen korak za Šibenik, ali ogroman za hrvatski nogomet. Posebice za njegovo zdravlje i mentalnu higijenu. Jer, zaista, kome treba ovakav Zrinski u prvoj ligi? Sada možemo izmijeniti završnicu i konstatirati: Jer, zaista, kome treba ovakav cirkus? 

Cirkus od kojeg je i Komakov najbolji prijatelj Bog digao ruke.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.