Može li Ristovski biti naknadno kažnjen zbog udaranja igrača Osijeka?

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

OSIJEK i Dinamo odigrali su 1:1 u derbiju 25. kola SuperSport HNL-a. Osijek je poveo u 26. minuti golom Domagoja Bukvića, a bod Dinamu osigurao je Sandro Kulenović u četvrtoj minuti sudačke nadoknade. Dinamo je ovim remijem napravio veliki korak unazad u borbi za naslov prvaka. Hajduk mu bježi četiri, a Rijeka pet bodova, iako Dinamo ima utakmicu manje.

Na utakmici se dogodio incident koji su glavni sudac utakmice Igor Pajač, pomoćni suci Ivan Mihalj, Vedran Đurak i četvrti sudac Ante Terzić propustili. Nije reagirala ni VAR soba u kojoj su sjedili Duje Strukan kao glavni VAR sudac i njegov pomoćnik Alen Jakšić. Naime, u 87. minuti utakmice došlo je do naguravanja u kaznenom prostoru Osijeka, čiji je okidač bio sukob napadača Dinama Sandra Kulenovića i napadača Osijeka Ramona Miereza. Obojica su dobili žute kartone, ali suci u gužvi nisu primijetili što je napravio igrač Dinama Stefan Ristovski. Video situacije možete pogledati OVDJE.

Ristovski je udario Nejašmića

Dok je trajalo naguravanje, on je uputio udarac rukom prema vratu igrača Osijeka Darka Nejašmića, a potom ga uhvatio za potiljak i povukao, što je bilo jasno vidljivo u prijenosu utakmice. Očekivalo bi se da je za ovaj potez Ristovski isključen, ali to se nije dogodilo, pa se postavlja pitanje može li biti naknadno kažnjen. Može, ali moraju se ispuniti određeni uvjeti.

Da bismo mogli dobro razumjeti postupak i opcije, trebamo se vratiti na slučaj iz 2017. godine, kada je tadašnji igrač Dinama Hillal Soudani udario nogom s poda igrača Lokomotive. Sudac te utakmice Tihomir Pejin nije mu dodijelio ni žuti karton, već mu je prstom pokazao na znak "respect" koji je nosio na rukavu. Nakon utakmice Soudanija je disciplinskom sucu prijavio Goran Kvalić, nogometaš istarskog niželigaša Plomina, koji je iskoristio opciju iz Disciplinskog pravilnika po kojoj je prijavu mogao podnijeti bilo koji član nogometne organizacije, a on je bio jedini koji je to napravio.

Soudani je kažnjen novčano i utakmicom neigranja, što je trebalo značiti da propušta derbi na Poljudu protiv Hajduka, ali se žalbeno tijelo HNS-a ekspresno sastalo i poništilo mu tu kaznu. Također, tada su donesene izmjene Disciplinskog pravilnika te je opcija da igrača (ili bilo koju drugu osobu koja se ogriješila o pravilnik) može prijaviti bilo tko iz HNS organizacije izbačena iz pravilnika, osim za neke specifične slučajeve, koji uključuju, na primjer, davanje mita ili klađenje na utakmice.

Točno se zna tko može prijaviti Ristovskog

Prema članku 120. trenutno važećeg Disciplinskog pravilnika HNS-a, u ovakvom slučaju postupak se pokreće ako Ristovskog prijavi službena osoba s utakmice (suci, delegat Ante Podnar ili kontrolor suđenja Vlado Svilokos) na kojoj se incident dogodio, povjerenik natjecanja Josip Brezni ili osoba koju nadležni nogometni savez ovlasti za poslove sigurnosti, a to je časnik za sigurnost s utakmice Miroslav Marković.

Nakon prijave disciplinskom sucu Alanu Klakočeru može se donijeti odluka o kazni Ristovskom. Slična situacija dogodila se nakon finala SuperSport kupa igranog na Rujevici prošle godine između Hajduka i Šibenika, nakon kojeg je Marko Livaja kažnjen utakmicom neigranja zbog pjevanja pogrdnih pjesama upućenih navijačima Šibenika. Prema istom članku, prijava se može podnijeti za prekršaje koji su se dogodili prije, za vrijeme i nakon utakmice stalnog natjecanja, što uključuje incident Ristovskog.

Ristovski u najgorem slučaju može zaraditi suspenziju od šest utakmica

Disciplinski sudac kod donošenja odluke o kazni može se odlučiti na više opcija kažnjavanja, tj. postupiti prema više članaka Disciplinskog pravilnika. Najgora opcija za Ristovskog bila bi da disciplinski sudac procijeni da se radilo o "tjelesnom napadu na igrača", sukladno članku 56. Disciplinskog pravilnika, za što je predviđena kazna zabrane igranja od dvije do šest utakmica. U svakom slučaju, kazna će, ako je bude, biti ekvivalentna crvenom kartonu na utakmici.

U cijeloj priči postoji još jedna kvaka. Nakon slučaja Soudani HNS nije samo promijenio odredbe o tome tko može prijaviti igrača disciplinskom sucu već je uvedena i odredba po kojoj se štiti autonomija suca utakmice. Prema članku 109. Disciplinskog pravilnika, naknadna prijava je moguća samo u slučajevima teških prekršaja koje suci utakmice nisu vidjeli i nisu sankcionirali.

Očito je da to nisu sankcionirali, ali teoretski, ako je VAR soba obavijestila glavnog suca o incidentu, a on je procijenio da se ne radi o nečemu što zaslužuje sankciju, tada Ristovski ne bi mogao biti kažnjen, nego bi samo sudac utakmice trpio posljedice jer možda ne bi bio dalje delegiran.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.