Navijači mu skandiraju, a donedavno su ga vrijeđali. Za sve je kriv bio Gattuso

Foto: Profimedia

HAJDUK je nakon prve četvrtine sezone na vrhu SHNL-a, gdje ga je malotko vidio nakon turbulentnog ljeta, novog šoka u Europi s potpisom Ružomberoka, ružnih rastanaka s Ivanom Perišićem i Nikolom Kalinićem, s novim trenerom koji je djelovao više osebujno nego sposobno.

Ali, momčad Gennara Gattusa između dvije reprezentativne stanke dobila je Dinamo na Maksimiru i uzela bod u Rijeci, a kod kuće rutinski ukrcala po četiri komada Gorici i Šibeniku, ekipama protiv kakvih se očekuje pobjeda, ali su Splićani protiv njih često znali kiksati.

Protiv Šibenika prvijenac za Hajduk zabio je Ivan Rakitić, ali prvi gol sezone postigao je i njegov kolega iz veznog reda Anthony Kalik. Kad je 26-godišnji Australac napuštao teren u 71. minuti, 20.000 ljudi na Poljudu je ustalo i zapljeskalo mu. "Rekao bih - hvala k...", bile su prve Kalikove riječi, koje su najbolje oslikale kakav mu je teret s leđa pao.

Čovjek kojeg su samo nekoliko tjedana ranije navijači brutalno vrijeđali, nedvojbeno najosporavaniji igrač Hajduka, doživio je da mu cijeli stadion plješće i skandira njegovo ime nakon postignutoga gola. Golema satisfakcija za deklariranog navijača Hajduka, koji na nozi ponosno ističe tetovažu grba svog voljenoga kluba.

Vrijeđali ga jer - igra na pogrešnoj poziciji

A sve uvrede i zvižduci bili su mu najviše upućeni zbog toga što se žrtvovao za momčad i prihvaćao Gattusovu ideju da igra na poziciji lijevoga krila, koju nikad prije nije igrao i na kojoj ne može pružiti koliko u veznoj liniji - bilo kao povučeni, središnji ili ofenzivni veznjak, što mu je posljednjih tjedana postala alternativna uloga.

"Kad je prvi put došao u Hajduk, malo je igrao kod trenera Burića i većinu je sezone proveo kod mene u B momčadi", prisjetio se Marko Lozo, koji je nešto kasnije privremeno preuzeo i prvu momčad nakon otkaza Marijanu Pušniku.

"Kod mene je igrao veznog, jednu od dvije šestice, a mogao je i desetku. Tada je kao 18-godišnjak bio jedan od tri najbolja igrača u momčadi. Kad sam 2018. preuzeo Rudeš, doveo sam ga na posudbu, također je igrao veznog i bio nam možda najbolji igrač. Nakon toga prešao je u Goricu, gdje je kod trenera Dambrauskasa bio jedan od nositelja igre, što ga je dovelo natrag u Hajduk."

Lozina poanta je da je kroz cijelu karijeru Kalik najbolje igre pružao kao povučeni ili box-to-box veznjak, pa da ne čudi što na poziciji krila ne pokazuje ono što pokazuju prirodna krila, ali istodobno i pohvala njegovoj svestranosti koja omogućava Gattusu da ga koristi po volji.

"Njegove ovosezonske igre nisu na razini onog što može jer je žrtva krpanja raznih pozicija. Malo je ofenzivni vezni, malo je krilo, sve samo ne ono što treba biti, stvarno vrhunski vezni igrač. Ali vjerojatno i igra svaku utakmicu zato što pristaje igrati zvan pozicije.

Nikad prije nije igrao na krilu i neke utakmice je stvarno loše odigrao, zato je publika tako kritično reagirala, jer iako je davao sve od sebe, po širini ne može dominirati i doprinositi kao kad igra okomito ili ulazi iz drugog plana. Ali tako je inteligentan da može to odigrati, zato ga Gattuso i stavlja", objašnjava Lozo.

Grafika: Sofascore

Ovacije je najviše pobrao zbog gola, instinktivnog poteza kakav se rijetko viđa, kojim je prevario šibenskoga golmana i povećao vodstvo na 3:0. Ali za njegova bivšeg trenera iz Hajdukove B momčadi taj potez nije nikakvo iznenađenje.

"Zabio je masu takvih u B momčadi, iz okreta, čak i s centra. Ima lucidnost, inteligenciju, prepoznaje situacije na osjet i tako rješava stvari na vrhunskoj razini. Da mu se daje povjerenje na njegovoj poziciji, mogao bi biti vrhunski izlazni transfer Hajduka, iako ima već godina, ali je klasan igrač."

"Pukštas je fizički bolji, željniji i mlađi, ali nema ono nogometno što ima Kalik"

Posljednje tri utakmice Gattuso je Kalika s krila prebacio na ofenzivnog veznog, mjesto "previđeno" za Rokasa Pukštasa, najvrjednijeg eksponata splitskoga kluba. Ispada da tako ruši vrijednost obojici igrača, ali rezultat na terenu je tu.

"Pukštas ima svoje vrijednosti, ali nema ono nogometno što ima Anthony. Ima fizičku dominaciju, veći voljni moment, godine su na njegovoj strani i zato je skuplji i interesantniji na tržištu. Kalik je vrhunski box-to-box igrač, ali treba imati sreće i imati trenera koji će te staviti tamo gdje ti najviše odgovara. 

Ima vrhunski osjećaj za ulazak iz drugog plana, profinjeniji je... Samo on zna zašto nije napravio veću karijeru, mogao je puno više. Teklić i Toma Bašić bili su njegova generacija, pa kad se usporedi gdje je tko igrao, nije na istom levelu", tvrdi Lozo.

Lozo je vodio Kalika u Hajduku B i u Rudešu (Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL)

No, dojam je da je Kalik, što se njega tiče, napravio najveću moguću karijeru i da nema kluba za koji bi radije igrao od onog u kojem je sad. Možda ga zato trener Gattuso toliko cijeni da mu povjerava zadatke koje bi u teoriji neki drugi bolje odradili, umjesto da ga drži tamo gdje najviše može dati.

"Trener gleda prvenstveno nogometne stvari, vidio je njegovu motoriku i karakter, shvatio da će od njega dobiti ono što traži bez obzira na to gdje ga stavio, iako mu to možda ne odgovara. To je njegov princip funkcioniranja koji daje rezultat."

"Gattuso zna izdržati krize"

Iako ne odobrava način na koji Gattuso koristi Kalika, Lozo je zadovoljan onim što je talijanski strateg postigao nakon eksplozivnog dolaska u Split i načinom na koji je sačuvao momčad od preranog urušavanja uslijed kriza s Perišićem i Kalinićem te je mjesec i pol kasnije doveo do vrha ljestvice.

"Dogodila su se dva Dinamova kiksa, Hajdukova pobjeda kad su svi mislili da ne može ništa i iz depresije se brzo prešlo u euforiju. Gattuso zna to balansirati, pokazao je potrebne osobine da izdrži sve krize, dođe na Maksimir i pobijedi. Svidjelo mi se kako je pripremio i vodio utakmicu, vjerovao je da može nešto napraviti kad nitko drugi nije i taj rezultat plod je njegova rada. 

Protiv Šibenika je Hajduk izgledao dobro, protiv Istre i Belupa se mučio, ali raste. Vidjet ćemo kako će izgledati u težim utakmicama, kad opet dođu Dinamo, Osijek i Rijeka, ali zasad je smjer dobar. Igrači koji su slučajno počeli dobivati priliku iskorištavaju je, poput Durdova, Hrgovića, još da se Sigur vrati...

Ali moram pohvaliti i Raketu. Na TV-u se ne može vidjeti koliko on znači za igru. Osvojena lopta, odigravanje iz prve, njegove kretnje izgledaju jednostavno, a tako su kompleksne i sve radi iz prve. To je igrač u kojem mogu uživati navijači, ali i treneri. On je donio veliku vrijednost i kvalitetu", zaključio je Lozo.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.