Bio je zvijezda od 100 milijuna za koju su se tukli velikani pa propao. Što sad?

Foto: Profimedia

PAUL POGBA bio je "tužan, šokiran i slomljenog srca" nakon što je u veljači dobio četverogodišnju zabranu igranja nogometa jer je bio pozitivan na dehidroepiandrosteron (DHEA). Reputacija francuskog nogometaša bila je narušena, a njegovo vrijeme na najvišoj igračkoj razini zapravo je završeno. "Oduzeto mi je sve što sam izgradio u svojoj profesionalnoj karijeri", rekao je tada Pogba.

Pogba je, međutim, inzistirao da nije dopingiran; da nikada nije "svjesno ili namjerno" uzimao nikakve zabranjene supstance. U ponedjeljak je Sud za sportsku arbitražu (CAS) djelomično prihvatio Pogbinu žalbu na prvotnu odluku talijanske Nacionalne antidopinške agencije (NADO), objašnjavajući da veznjak "nije bez krivnje i da je kao profesionalni nogometaš trebao obratiti veću pozornost u danim okolnostima", ali i da prekršaj "nije bio namjeran". Tako je Pogbi suspenzija smanjena na 18 mjeseci, piše Goal.com.

"Noćna mora je konačno gotova. Nakon odluke CAS-a mogu se veseliti danu kada ću ponovno moći slijediti svoje snove. Uvijek sam govorio da nisam svjesno prekršio pravila Svjetske antidopinške agencije (WADA) kada sam uzeo dodatak prehrani koji mi je propisao liječnik, a koji ne utječe niti poboljšava izvedbu muškaraca u sportu. Iako moram prihvatiti da se radi o mojoj objektivnoj odgovornosti, želim zahvaliti sucima koji su poslušali moja objašnjenja", rekao je Pogba i dodao:

"Ovo je bilo vrlo bolno razdoblje u mom životu, jer je sve za što sam se trudio ostalo po strani. Još jednom vam zahvaljujem za svu ljubav i podršku. Jedva čekam da se vratim na teren."

Ni prije suspenzije nije oduševljavao u Juventusu

No, iako znamo kada će se Pogba moći vratiti u akciju - u ožujku sljedeće godine - još ne znamo gdje će to učiniti, s obzirom na to da se razlaz s Juventusom i dalje čini neizbježnim...

Pogba je proveo prošlu godinu trenirajući izvan Juventusovog stožera u Continassi, ali je prisustvovao nedjeljnoj utakmici Serie A s Cagliarijem u Torinu i naišao na topao doček ne samo kod nekoliko navijača već i bivšeg suigrača i sadašnjeg voditelja odnosa s nogometnim institucijama, Giorgia Chiellinija.

Na fotografiji objavljenoj na Instagramu na kojoj su zagrljeni, Pogba je napisao: "Hvala ti, prijatelju, na podršci." Chiellini je odgovorio: "Bilo je lijepo vidjeti te ponovno nasmijanog." Čini se ipak malo vjerojatnim da ćemo Pogbu opet vidjeti u dresu Juventusa.

Prema posljednjim izvješćima, u Torinu gotovo da nemaju interesa ponovno integrirati Pogbu u svoju momčad i to nije potpuno iznenađujuće.
Kada se Pogba u ljeto 2022. ponovno pridružio Juventusu, došavši bez odštete iz Manchester Uniteda, potpisao je četverogodišnji ugovor vrijedan osam milijuna eura godišnje, plus dodatnih dva milijuna eura u bonusima.

Profimedia

Međutim, čak i prije nego što je pao na doping testu nakon utakmice Serie A protiv Udinesea 20. kolovoza 2023. godine, Pogba nije učinio mnogo da opravda najveću plaću u klubu nakon poreza, jer je zbog niza ozljeda imao samo 12 nastupa i odigrao samo 212 minuta.

Posljedično, iako je Pogbina suspenzija lišila Juventus potencijalnog igrača svjetske klase, uštedjela mu je kolosalnu količinu novca. Prema odredbama kolektivnog ugovora s Talijanskim savezom nogometaša, klub je dužan plaćati Pogbi samo nešto više od 2000 eura mjesečno za vrijeme suspenzije zbog dopinga. Stoga se smatra da će Juventus ili jednostrano raskinuti Pogbin ugovor - jer on i dalje krši ugovor zbog pada na doping testu - ili će se sporazumno dogovoriti o prijevremenom raskidu.

Juventus se promijenio

Čini se da Juventus uopće više ne računa na Pogbu. Iako je njegov povratak dočekan uz veliku pompu, Stara dama je doživjela dramatičnu transformaciju tijekom prošle godine.

Cristiano Giuntoli imenovan je sportskim direktorom prošle godine nakon što je izgradio Napolijevu momčad koja je osvojila scudetto 2022./2023., dok je Thiago Motta tijekom ljeta zamijenio Massimiliana Allegrija. Znakovito je da su i Giuntoli i Motta tijekom vikenda Pogbu nazvali "sjajnim igračem" u prošlom vremenu, pri čemu nijedan od njih nije bio posebno zainteresiran za zadržavanje 31-godišnjaka sklonog ozljedama koji ima veliku plaću. Njihov trenutni fokus je na ishodu ljetnog remonta veznog reda, u kojem su Douglas Luiz, Khephren Thuram i Teun Koopmeiners stigli u Torino za ukupno 120 milijuna eura.

Također je vrijedno napomenuti da je Juventus prilično nemilosrdno odustao od usluga Federica Chiese prije zatvaranja posljednjeg prijelaznog roka, jer nije imalo previše smisla zadržati igrača s manje od godine dana ugovora na kojeg se nije moglo računati da će ostati u formi. Zašto bi uopće razmišljali o zadržavanju Pogbe, koji nije odigrao više od 26 prvenstvenih utakmica ni u jednoj sezoni tijekom prošlih pet godina - pogotovo ako ga mogu ukloniti s platne liste bez dodatnih troškova?

U teoriji, Pogba može nastaviti trenirati s Juventusom od siječnja, ali do tada ćemo možda već znati što dalje namjerava. S obzirom na to da je i dalje jedan od najistaknutijih igrača svijeta, neće mu nedostajati ponuda.

Saudijska Arabija ili MLS?

Uistinu, Pogba je upravo ona vrsta igrača koju je Saudijska profesionalna liga uspješno angažirala u prošlih nekoliko godina, jer je on poznato ime u 30-im godinama koje muče problemi s tjelesnom spremom. Svakako ne bi bilo iznenađenje vidjeti da dobije inspiraciju od bivšeg suigrača N'Goloa Kantea, koji je izgledao kao da ide u polumirovinu kada je prošle godine iz Chelseaja prešao u Al-Ittihad samo da bi izborio mjesto u francuskoj reprezentaciji za Euro 2024. nakon što je sasvim očigledno profitirao od manje intenzivne prirode saudijske lige. Pogba bi mogao povjerovati da je sposoban izvesti isto uoči Svjetskog prvenstva 2026.

Naravno, Pogba bi se mogao podjednako lako ugledati na druga dva bivša suigrača iz francuske reprezentacije, Oliviera Girouda i Huga Llorisa, koji sada zajedno podižu trofeje u MLS momčadi Los Angeles FC.

Lloris i Giroud u LAFC-u (Profimedia)

Budući da Inter Miami trenutno uživa u velikom sportskom i komercijalnom uspjehu nakon ponovnog okupljanja Barcelone u Fort Lauderdaleu, LAFC bi mogao biti u iskušenju da pokuša nešto slično s pobjedničkom momčadi Francuske na Svjetskom prvenstvu 2018. Međutim, kako stvari stoje, čini se daleko vjerojatnijim da će pokušati dovesti Pogbinog dobrog prijatelja Antoinea Griezmanna, koji se upravo povukao iz reprezentacije i dugo je izražavao interes za igranjem u Americi.

Ipak, Pogba je, baš kao i Griezmann, veliki obožavatelj američke sportske scene i američke pop kulture općenito, pa bi mu se selidba u MLS nedvojbeno svidjela, osobito s obzirom na to da se Svjetsko prvenstvo nazire na horizontu. Također već ima kuću u Miamiju. Iako se čini malo vjerojatnim da će postati suigrač Lionela Messija na stadionu Chase, transfer u LA Galaxy ili Atlanta United trenutno se ne može isključiti.

Galaxyjeva strategija dovođenja igrača promijenila se posljednjih godina, ali njihova ljetna akvizicija Marca Reusa pokazala je da su i dalje zainteresirani za potpisivanje superzvijezda, a Pogba izgleda prilično prikladno za obnovu momčadi koja je u tijeku na stadionu Mercedes-Benz.

"Nikad neću odustati"

Naravno, ostaje mogućnost da neki klub unutar jedne od pet velikih europskih liga razmisli o kockanju s Pogbom. Sama činjenica da će on vjerojatno uskoro biti dostupan u besplatnom transferu znači da će se Barcelona gotovo neizbježno spominjati kao moguća destinacija, s obzirom na tekuće financijske probleme Katalonaca.

U međuvremenu, bivši bočni branič Manchester Uniteda, Juventusa i francuske reprezentacije Patrice Evra već je otkrio da namjerava pokušati uvjeriti sportskog direktora Marseillea Mehdija Benatiu da dovede Pogbu na Velodrome, gdje Mason Greenwood briljira nakon što ga je trener Roberto De Zerbi kontroverzno dočekao raširenih ruku.

U ovom trenutku međutim bilo bi iznenađenje da itko Pogbi ponudi išta slično novcu koji je prije imao u Juventusu - ili ugovor na duže vrijeme. Dobio je olakšanje sa smanjenjem zabrane, ali treba imati na umu da će imati 32 godine kada se konačno bude mogao vratiti na teren i da ima lošu povijest ozljeda, zajedno s reputacijom frustrirajućeg nedostatka fokusa.

"Želim natjerati kritičare da pojedu svoje riječi", rekao je za Al Jazeeru u rujnu: "Mogu pričati loše o meni, ali nikad neću odustati. Želim im pokazati da nisam slab."

Međutim, njegov je zadatak samo postao teži zbog tako dugog razdoblja provedenog na marginama. S obzirom na njegov nevjerojatan talent, svaki istinski ljubitelj nogometa želio bi vidjeti Pogbu kako postiže iskupljenje koje toliko očajnički traži, ali iako je nekoć bio veliki nogometaš, ostaje velika dvojba može li to opet biti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.