Pogledajte na kakvom će čudu od stadiona Hrvatska loviti svjetsko zlato

Foto: EPA-EFE

STADE PIERRE-MAUROY mjesto je na kojem će Hrvatska loviti svoje drugo svjetsko tenisko zlato. Finale Davis Cupa koje je na rasporedu od 23. do 25. studenoga, igrat će se na fantastičnom i multifunkcionalnom stadionu francuskog prvoligaša Lillea.

 

Kapacitet stadiona za nogometne utakmice je 50 tisuća gledatelja, no on se koristi i za razne sportske događaje, ali i koncerte.

U subotu se na njemu igrala ragbi utakmica Francuske i Argentine, a već dva dana poslije počela je transformacija u tenisko okruženje.

Na njemu su se igrali europsko košarkaško i svjetsko rukometno prvenstvo, kao i mečevi Davis Cupa. 

Sprema se ludnica na čudesnom zdanju

Upravo je ondje Francuska prošle godine pobijedila Belgiju i deseti put osvojila natjecanje, a ove godine su na istom mjestu pali i Španjolci. Oba puta se igralo na tvrdoj podlozi, na kojoj će se igrati i protiv Hrvatske.

Čilića i društvo u finalu očekuje 25 tisuća Francuza, evo koliko Hrvata dolazi

Za finale Davis Cupa kapacitet je 27 tisuća gledatelja, na mečevima se očekuje dolazak 25 tisuća fanatičnih Francuza i oko 1500 hrvatskih navijača.

Stade Pierre-Mauroy je jedan od najmodernijih stadiona na svijetu, zatvaranje krova traje 15-ak minuta, a poznat je po tome što se brzo može transformirati. Ispod nogometnog terena je parket za košarkaške i rukometne događaje.

Transformers stadion

Stadion sadrži dva kata. Glavni dio je predviđen za nogometne utakmice, a nalazi se na hidraulici koja u samo tri sata potpuno mijenja izgled stadiona. 

Travnjak se razdvoji, a hidraulični lift složi jednu polovicu ispod druge poput sendviča. Ispod glavnog dijela stadiona nalazi se drugi dio namijenjen za koncerte, tenis ili košarku. 

Francuzi su ondje igrali i finale Davis Cupa protiv Švicarske 2014. godine koje su izgubili.

Arhitekt je Pierre Feret, a unutar stadiona su hotel i restorani. Ovo čudesno zdanje koštalo je Francuze 618 milijuna eura. Izgradnja je trajala od 2009. do 2012., a službeno je otvoren 17. kolovoza 2012. 

Od Eura u nogometu do Rihanne

Stadion se nalazi u gradu pored Lillea, Villeneuve-d'Ascqu, u kojem živi oko 60 tisuća ljudi. Ime Pierre-Mauroy nosi po francuskom predsjedniku vlade i gradonačelniku Lillea koji je preminuo nedugo nakon što je stadion izgrađen.

Najveći događaj na ovom zdanju bilo je nogometno Europsko prvenstvo prije dvije godine, a u Lilleu se odigralo šest utakmica. Kad je riječ o koncertima, ovdje je prije dvije godine Rihanna priredila spektakl.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.