Na Euru je srušen rekord koji je Hrvatska postavila na utakmici iz noćne more

Foto: EPA

PORTUGAL je nakon izvođenja jedanaesteraca pobijedio Sloveniju s ukupnih 3:0 i plasirao se u četvrtfinale Europskog prvenstva. Regularni dio utakmice završio je rezultatom 0:0, kao i dodatnih pola sata igre. U četvrtfinalu će Portugalci igrati protiv Francuske, koja je s 1:0 pobijedila Belgiju. Utakmica je na rasporedu 5. srpnja u 21 sat, a igra se u Hamburgu.

U raspucavanju je briljirao portugalski golman Diogo Costa, koji je zaustavio sva tri udarca slovenskih reprezentativaca Josipa Iličića, Jure Balkovca i Benjamina Verbiča. Za Portugalce su pogodili Cristiano Ronaldo, koji je promašio kazneni udarac u produžecima, te Bruno Fernandes i Bernardo Silva.

Srušen rekord Eura koji je držala Hrvatska

Diogo Costa je tako postao prvi u povijesti Eura koji je obranio tri penala u raspucavanju i prvi u povijesti Eura koji nije primio gol u raspucavanju. Zanimljivo, na velikim natjecanjima su tri penala u raspucavanju obranila sada ukupno četiri vratara, a ta čast pripada samo Portugalcima i Hrvatima. Prvi je to uspio portugalski vratar Ricardo protiv Engleske na Svjetskom prvenstvu 2006. godine, a kasnije su to uspjeli Danijel Subašić 2018. protiv Danske i Dominik Livaković 2022. protiv Japana.

Slovenija je postala prva reprezentacija u povijesti Eura koja nije zabila niti jedan penal u raspucavanju, a zajedno s Portugalcima su postavili još jedan rekord. Bilo je to raspucavanje s najmanje ukupno izvedenih penala - njih šest. Do sada je rekord Europskih prvenstava držala utakmica koju bi svi hrvatski navijači najradije izbrisali iz sjećanja. Radi se o utakmici Hrvatske protiv Turske u četvrtfinalu Europskog prvenstva 2008. godine na kojoj je izvedeno ukupno sedam penala u raspucavanju.

Nakon prvih 90 minuta nije bilo golova, a Hrvatska je povela u 119. minuti golom Ivana Klasnića što je još uvijek najkasnije postignuti prvi gol na jednoj utakmici Eura. No Hrvatsku je u 122. minuti šokirao Semih Senturk najkasnijim golom u povijesti Eura i odveo utakmicu do penala. Sva tri Turska igrača su zabila penale, a za Hrvatsku su promašili Luka Modrić, Ivan Rakitić i Mladen Petrić dok je jedini uspješan u drugoj seriji bio Darijo Srna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.