Rekordan broj medalja za Hrvatsku. Oberan, Klačar i Cvjetko osvojili broncu u Zagrebu

Foto: Hrvatski judo savez

OLIMPIJSKI pobjednici zaista vole Zagreb. Nakon što je prvog dana u dvorani bila prisutna Barbara Matić danas smo u prvom redu do tatamija imali priliku vidjeti i Andreu Leški (-63kg), zlatnu s Olimpijade u Parizu. Sjajan dan za hrvatski judo, osvojene su tri brončane medalje.

Prva hrvatska predstavnica u finalnom bloku bila je Iva Oberan (JK "Župa dubrovačka") u kategoriji -63kg. U borbi za broncu susrela se s Inbal Shemesh (ISR). Nakon taktičkog nadmetanja medalja je otišla u ruke Ive Oberan, nakon što je Inbal Shemesh dobila treću opomenu, potvrdivši da Hrvatska ima kapacitet za osvajanje medalja svaki dan.

"Ja se oduvijek volim boriti doma, odnosno u Hrvatskoj, uvijek mi publika da dodatni vjetar u leđa i motiv. Grand Prix Zagreb je bila jedna medalja koja mi je stvarno falila. Dva puta sam bila sedma i evo mogu reći da mi je ovo najdraža medalja do sada. Pred domaćom publikom ne može se ništa mjeriti, stvarno sam presretna. Drago mi je da sam u novi olimpijski ciklus krenula s medaljom, vidjet ćemo što bude dalje, cijela godina je stvarno bila naporna i duga. Imala sam dobre rezultate, no nažalost nisam uspjela otići u Pariz, ali uspjela sam se dobro odmoriti", rekla je Oberan.

24-godišnja Oberan bila je nositeljica u kategoriji, pa joj je isti status donio prvo slobodno kolo u kategoriji. U drugom kolu pobijedila je Brigittu Varga (HUN) te nastavila u istom ritmu u četvrtfinalu protiv Francuskinje Gaetane Deberdt. Polufinale je izgubila protiv Kirari Yamaguchi (JPN).

"Ova medalja je baš velika iz razloga što je pauza bila zaista velika, četiri mjeseca. Bila je i velika pauza bez treninga, šest tjedana. Mi smo u stvari ova dva mjeseca radili samo fizičku pripremu. U tom periodu imala je samo tri treninga sparringa, onda znate što to znači. Rekao sam joj da ide bez očekivanja, ali da idemo iz punog treninga i da nam je ovo priprema za iduću sezonu. Ovo što je pokazala je vrhunski!" rekao je glavni trener muških reprezentacija Mateo Semiz.

Klačar oduševljen

Robert Klačar (JK "Istarski borac" – Pula) jedini je muški predstavnik uz Marka Kumrića koji je osvojio medalju na zagrebačkom Grand Prixu, a to mu je pošlo za rukom u borbi za broncu protiv Gruzijca Bachana Bolkvadzea.

"Kakvi mogu biti dojmovi?! Preponosan, moja prva Grand Prix medalja! Mislim da sam u Zagrebu imao i prvu Grand Prix pobjedu, nisam siguran, ali uglavnom presretan. Medalja na Grand Prixu, izuzetno težak turnir, presretan sam! Uh, moram zvati Marka, drago mi je biti u tom društvu, predobar prijatelj i čovjek. Baš mi je drago biti uz njega", rekao je Klačar.

Izuzetno snažna kategorija -73kg brojala je sveukupno 35 natjecatelja, a Klačar je u kvalifikacijskim borbama upisao tri pobjede i poraz. Bolji je bio od Michaela Marcelina (BRA), Antona Shuhalieieva (ESP) i Wiktora Mrowczynskija (POL). U četvrtfinalu je poražen protiv Azerbejdžanca Ibrahima Aliyeva.

"Dojmovi su sjajni, Robi je napravio stvarno ogroman iskorak u kvaliteti. Nakon dugog perioda ozljeda, operacije ramena, promjene kategorije, ostao je uporan, trenirali smo jako. Prošli ciklus bio je cilj da se dignemo za jednu stepenicu, to smo uspjeli, sada je bio cilj da se dignemo na još jednu, da pokažemo da je konkurentan na najvišoj razini, na IJF touru. To je danas stvarno pokazao, bio je odličan cijeli dan, posebno mi je drago zbog njega da stvarno toliko godina muke ovako dolazi na naplatu", započeo je izbornik muške reprezentacije Dean Ilić.

Važna medalja Kumrića

U Zagrebu je jedinu medalju u muškoj konkurenciji do sada osvojio Marko Kumrić (op.a. 2021/-100kg). Koliko je ova medalja bitna za hrvatski judo?

"Jako puno, konkurencija je strahovita. Mi nemamo puno muških boraca koji se mogu boriti na toj razini. Marko je, ako se ne varam, prije tri godine bio brončani, danas Robi, tako da je to pokazatelj da ovi momci to mogu. Sutra je opet Marko, nadam se da će ponoviti uspjeh i da će Robi opet morati sustizati Marka."

Sanjamo o mogućem povijesnom pothvatu, Hrvatska je za sada osvojila četiri rekordne medalje. Postoji mogućnost da prvi put ikada dođemo na postolje svaki dan natjecanja...

"Je-je, to smo baš razgovarali prije. Obično nam je prvi dan težak u lakim kategorijama jer nemamo puno natjecatelja. Uvijek prvi dan kaskamo, pa kompenziramo s rezultatima. Jučer je sjajno krenulo sa srebrom Ane Viktorije Puljiz, Tihea Topolovec je ostala nadomak postolja.

Obično kada krene dobro natjecanje, onda je to jedan dobar impuls dobre atmosfere i optimizma za natjecatelje koji se bore nakon toga. Mogu reći da su svi naši stvarno bili sjajni, ne samo ovi koji su osvojili medalje nego apsolutno svi, pokazali su se u dobrom izdanju. Oni koji su izgubili, gubili su od zaista dobrih natjecatelja, a za sutra sam siguran da barem još jednu medalju uzimamo", dodao je za kraj Ilić.

Cvjetko osvojila broncu

Lara Cvjetko (JK "Solin"), 23-godišnja Zagrepčanka s adresom u Solinu, treću godinu zaredom borila se u finalnom bloku. Ovaj put u borbi za brončanu medalju, za razliku od prošle godine kada je slavila u finalu protiv Barbare Matić.

U borbi za broncu susrela se protiv Kaillany Cardoso (BRA). Dobro je počela s prvim waza-arijem sa svojom uchi-matom. U međuvremenu, podijeljene su i po dvije opomene, što je obje judašice stavilo pod pritisak. S 32 sekunde do kraja, Lara Cvjetko je na kraju uspjela postići i drugi waza-ari. Na kraju, nova rekordna medalja za Hrvatsku.

"Sada sam sretna, bila sam dosta nervozna prije ove borbe, naravno htjela sam ući u finale. Mislim da sam i mogla i trebala. Jedna velika greška u polufinalu me koštala. Mislim da sam bila bolja protivnica, ali napravila sam grešku koju mi je trener govorio da ne napravim, a ja sam ju napravila u prvih pet sekundi borbe i pala na ippon. Tako da ću to popraviti u budućnosti."

Svi su jako zadovoljni

Iz finalnog bloka uvijek izlazite s pobjedom, dva puta iz borbe za broncu, jednom finale. Kakav je osjećaj pobjeđivati u Zagrebu?

"Odličan, mislim da me ovakav niz prati samo u Zagrebu. Naravno, htjela bih ovakav uspjeh podijeliti i na drugim područjima gdje sam obično druga ili peta."

Kao prva nositeljica turnira kategorije -70 kg u prvom kolu bila je slobodna, a u preliminarnom dijelu natjecanja savladala je Lucie Jarrot (FRA) i Kaju Schuster (SLO), dok je poražena u polufinalu protiv Izraelke Maye Kogan (ISR).

"Miješani su osjećaji, naravno da sam sretan što smo osvojili još jednu medalju na Grand Prixu. Međutim, ne mogu biti u potpunosti zadovoljan zbog te greške u polufinalu jer smatram da je ovdje trebala biti prva po njenoj kvaliteti. To je judo, greškice te koštaju borbe, tako da ćemo ovo ispravljati za sljedeće turnire i natjecanja. Generalno je uvijek odlična, tako mlada, ali konstantna i jako sam zadovoljan s njom", rekao je Ilić.

U kategoriji -70 kg, Anđela Violić (JK "Dubrovnik 1966") završila je dan na sedmom mjestu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.