Ruski džudaši odbili nastup na Olimpijskim igrama: Ovo su ponižavajući uvjeti

Foto: EPA

RUSKI džudo savez odlučio je ne poslati svoje predstavnike na Olimpijske igre u Parizu, osuđujući "ponižavajuće uvjete"  Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) koji je u petak odobrio samo četiri ruska džudaša u 14 kategorija. Reagirajući na novi popis ruskih i bjeloruskih sportaša kojima je dopušteno sudjelovanje na Igrama koji je MOO objavio u petak navečer, ruski džudo savez objavio je svoju odluku o bojkotu natjecanja, u priopćenju objavljenom u noći s petka na subotu.

"Potkopana je vjerodostojnost olimpijskog pokreta"

"Ruska džudo reprezentacija neće prihvatiti ove ponižavajuće uvjete", ističe Ruski džudo savez te dodaje da smatra da "ovakvi postupci MOO-a potkopavaju vjerodostojnost olimpijskog pokreta" i "uništavaju status Olimpijskih igara kao najvažnijeg sportskog događaja u svijetu".

"Od 17 džudaša koji su se kvalificirali za Olimpijske igre, MOO je samo četvorici odobrio sudjelovanje", navodi dalje Ruski savez. "Bez ruskih sportaša džudo natjecanja na Igrama bit će nepotpuna."

Kvalificiralo se sedamnaestero Rusa, MOO odobrio nastup samo za četvero

Da je 17 ruskih džudaša skupilo dovoljno bodova da se kvalificira, samo 14 je moglo otići u Pariz: svaka nacija može prijaviti samo jednog džudaša po težinskoj kategoriji (sedam ženskih kategorija, sedam muških).

MOO, koji je nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. najprije zabranio sportašima Rusije i Bjelorusije sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima, od tada je postupno odobravao njihov povratak na natjecanja, pod neutralnom zastavom i pod određenim uvjetima.

Da bi bili pozvani, "neutralni pojedinačni sportaši" morali su proći kvalifikacije i dvostruku provjeru od strane međunarodnih federacija, a zatim MOO-a da nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini i da nisu povezani s ruskom, odnosno bjeloruskom vojskom. I dok je 17 ruskih džudaša prošlo kvalifikacije, mnogi od njih nisu prošli MOO-ovu provjeru. Samo su Dali Liluashvili, Elis Startseva, Makhmadbek Makhbadbekov i Valerii Endovitskyi imenovani na popis MOO-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.