Sopić: Stadion mora biti pun da sjekire padaju. Telefon je zvonio kao sumanut

Foto: Pixsell

RIJEKA i Istra u nedjelju u 15 sati na Rujevici igraju utakmicu 21. kola SuperSport HNL-a. Riječani u susret ulaze kao vodeća momčad prvenstva i nakon velikog slavlja protiv Hajduka na Poljudu, dok su Puljani u posljednjem susretu izgubili od Dinama i nalaze se na pretposljednjem mjestu.

Trener Rijeke Željko Sopić najavio je utakmicu na konferenciji za medije. "Nadam se da će igrači dati maksimum pred našom divnom publikom. Imamo nekih problema u sastavu, ali ne bih o imenima. Put i dvije naporne utakmice su uzeli svoje. Znajući kakav je teren bio u Gorici, ništa neočekivano. No vjerujem da će igrači koji istrče na teren dati sve od sebe kako bismo uzeli tri boda i ostali tamo gdje jesmo", rekao je Sopić u uvodu, nakon čega su uslijedila pitanja novinara.

Rekli ste da nećete previše o imenima, no možemo li znati kakva je situacija s Emirom Dilaverom i Matejem Mitrovićem?

Dilavera sam pustio kući s obzirom na to da njegova ozljeda traži mirovanje. Jednostavno sam procijenio da će mu bolje biti sa suprugom i troje djece nego da baulja po klubu. Ozljeda iziskuje dulje mirovanje. Na putu kući je obavio jednu terapiju, nadam se da će još jednu na povratku i onda ćemo vidjeti. Kažu da kopačka dobro ne reagira na led.

Mitrović se vratio treninzima. Bit će u kadru, ali odlučit ćemo hoće li igrati. No nisam pričao o njima, ali nema sad smisla o tome govoriti. Možda se netko od još dvojice igrača ipak čudnovato oporavi.

U kakvom je stanju Mirko Marić?

Konkurira za sastav. Prema onome što sam vidio na treningu, čini mi se da je s nama već tri mjeseca. Pratili smo Monzu i njega. Igrao je i u maksimalnom je natjecateljskom ritmu. Spreman je za borbu.

Koliko ste zadovoljni angažmanom Marića i što Vam on donosi?

Imat ćemo Marića, Jorgea Obregona i Franju Ivanovića. Možda je to malo glavobolje za mene kao trenera, ali svaki igrač nam je dobrodošao. S obzirom na dolaske igrača u Dinamo i Hajduk na kamione, i mi smo doveli nekoga uz analitičara i Lindona Selahija, koji je bio naš, pa nije bio naš. 

Jako sam zadovoljan. Marić je drugačiji od Obregona i Ivanovića. Ljevak je, bio je najbolji strijelac HNL-a... Da ne ponavljam što sam prije četiri mjeseca govorio o Marku Pjaci. Naravno da je Marić nadogradnja i razina više. Sve to treba pokazati na terenu, ali kao trener sam jako zadovoljan.

Rijeka je favorit, ali Istra se ne dolazi predati. Kakvu utakmicu očekujete?

Istra je momčad koja uvijek igra svoj nogomet od golmana i mirno. Neće se previše zatvarati, gaje španjolski stil nogometa. No, da se ne lažemo, zna se da ćemo ih napasti. Moramo pokazati ono što smo pokazali u Splitu, a to je grad pobjednika. Igramo 90 minuta, ne 20 ni 40. Moramo biti koncentrirani, ne smijemo im dozvoliti da napadači previše budu sami.

Ante Erceg je jedan od najboljih strijelaca HNL-a, Emmanuel Ekong posjeduje izvanserijsku brzinu, a tu je i Matej Vuk, koji će se htjeti dokazati. Nakon dvije pobjede moramo s tri boda dokazati iskorak, nemamo se što lagati.

Je li se Emmanuel Banda vratio? Silvio Ilinković je otišao?

Banda se vratio u ponedjeljak nakon ispadanja s Afričkog kupa nacija. Imao je zdravstvenih problema u obitelji, pa smo mu izašli u susret i dali mu par dana. To je sasvim normalno jer moramo znati da su Bandi pripreme počele 26. prosinca, kada je bio u Saudijskoj Arabiji uoči Afričkog kupa nacija.

Ilinković je imao više ponuda. S obzirom na velik broj veznih igrača, odlučio je otići u Zrinjski. On je naš igrač, pratit ćemo ga, bolje mu je sakupiti 10-15 utakmica u Bosni i Hercegovini nego da ovdje čeka priliku. Dejan Petrovič se oporavio i igra dobar nogomet, a tu su i Banda, Selahi, Toni Fruk, Veldin Hodža...

Oštra je konkurencija i, iskreno, Ilinković bi teško dobio minutažu, a kao mladom igraču najvažnije mu je skupiti minutažu. Napredovati može samo ako igra, a ne ako sjedi na klupi.

Nakon Poljuda ste rekli da ova riječka mladost zaslužuje pobjedu, isprovocirali ste pun stadion. Može li to biti dvosjekli mač iako je ova ekipa pokazala da se, kada loše krene, može izvući?

Ma gledajte... Sad vi mene pitate nešto i želite da ja kažem neku senzaciju ili ne znam što. Dajte mi recite kada bi bilo gdje u svijetu trebao biti pun stadion ako ne sada? Da dolazi trećeligaš, ako ovi dečki to nisu zaslužili... Mogu padati snijeg i sjekire, ali ja mislim da stadion mora biti pun.

Nemam što zvati ljude. Sad je prilika. Nisam trebao ni pozvati, mislim da bi se cijela Rijeka spustila. Prije press-konferencije je telefon zvonio kao sumanut. Zovu ljudi za suprotnu tribinu na koju će doći navijači Istre. Rijeka je sportski grad, podržava svoj klub. Možda sam dodao malo dima na vatru, ali bilo bi puno i bez mene.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.