Srbi se pitaju: Što Hrvati imaju, a mi nemamo?

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

NEVJEROJATNA pobjeda Hrvatske protiv Brazila nakon penala (4:2, 1:1) u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva glavna je sportska tema u svijetu, a i u regiji. Mediji u susjednim zemljama prolazak Hrvatske ispratili su uglavnom s divljenjem, a srpski Kurir je nešto kasnije objavio tekst pod naslovom: "Što to ima Hrvatska, a Srbija nema?"

"Popularni Vatreni su od osamostaljenja bili treći na SP-u u Francuskoj 1998., u Rusiji su bili viceprvaci, a sad su napravili podvig i izbacili Brazil sa Svjetskog prvenstva te ušli u polufinale. Brazil je imao više od igre, ali izabranici izvanrednog izbornika Zlatka Dalića podignuli su se kad su ih svi otpisali i na penale izbacili Brazilce", piše Kurir i nastavlja:

"Njihovom ogromnom uspjehu ne može se ništa prigovoriti jer su zrelom igrom i nevjerojatnim samopouzdanjem, ali i odličnom Dalićevom taktikom u velikoj mjeri primirili Brazilce koji su u većem dijelu utakmice bili gotovo neprepoznatljivi u odnosu na prethodne utakmice, pa i onu sa Srbijom.

Hrvati se ne zamaraju aferama izvan nogometa

Hrvatska je odavno napravila jaki kult nogometne reprezentacije i mnogi Hrvati se identificiraju s nacionalnom momčadi. Imaju bezrezervnu podršku navijača, stalno je prisutan veliki naboj. Najvažnije od svega je da imaju moćnu momčad koju i dalje predvodi Luka Modrić. Napunio je 37 godina, a leti po terenu.

Modrić je i dalje tu, a u odnosu na Rusiju, u Kataru je čak 18 novih igrača, tako da svježe krvi imaju koliko žele. Kad obuku dres reprezentacije, Hrvati daju sve od sebe na svakoj utakmici i malo što ih može poremetiti, a osobito afere koje nemaju veze s nogometom. Nažalost, sa Srbijom nije tako.

Za razliku od Hrvatske, mi smo na nogometnoj margini

Vatreni u svojoj momčadi imaju i igrače iz domaće lige čija uloga nije nimalo beznačajna, a šansu koju su dobili su maksimalno iskoristili. U Kataru nismo mogli vidjeti nijednog igrača iz Superlige Srbije, ma kakva ona bila.

Jednostavno, Hrvati imaju ozbiljnu momčad koja može rušiti najbolje na svijetu, što su potvrdili i protiv Brazila, dok Srbija mora da čeka neku novu priliku kako bi se izdigla iz postojeće traumatične situacije. Nadamo se da će bolna lekcija iz Katara biti poučna i za Orlove za naredna velika natjecanja, kako više ne bismo, za razliku od Hrvatske, završavali na nogometnoj margini."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.