HNL

UEFA potvrdila kaznu ruskim klubovima. To bi mogla biti sjajna vijest za HNL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

RUSKI nogometni klubovi neće igrati u europskim natjecanjima sljedeće sezone, pa ni u Ligi prvaka, objavila je UEFA, koja je također odlučila zamijeniti Rusiju Portugalom na ženskom Europskom prvenstvu koje se od 6. do 31. srpnja održava u Engleskoj.

"Nijedan ruski klub neće sudjelovati u UEFA-inoj sezoni klupskih natjecanja 2022./2023. koja počinje u srpnju, odnosno Ligi prvaka, Europskoj ligi ili Konferenciji Europske lige", stoji u priopćenju UEFA-e, u kojemu se navodi popis mjera poduzetih protiv Rusije nakon invazije na Ukrajinu.

Osim što je diskvalificirala Rusiju s Europskog prvenstva za nogometašice, UEFA je uklonila Rusiju i iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje je na rasporedu sljedeće godine. K tome, zabranila je Rusiji kandidiranje za Europsko prvenstvo za nogometaše 2028. i 2032. godine, a ruskim klubovima neće biti dopušteno sudjelovanje u europskim natjecanjima sljedeće sezone. 

Što to znači za HNL?

Odluka o izbacivanju ruskih klubova iz europskih natjecanja mogla bi se pokazati sjajna iz perspektive klubova koji se natječu u Prvoj HNL. Nogometni analitičar Tomislav Globan na svojem Twitteru objavio je da će prvak Hrvatske time sigurno krenuti od drugoga kruga kvalifikacija za Ligu prvaka. 

S druge strane, promijenila se situacija glede Europske lige, čime osvajaču Hrvatskog kupa - Rijeci ili Hajduku - trebaju dva, a ne samo jedan scenarij u finalima ovosezonske Europske i Konferencijske lige.

Objasnio je kako je potrebno da Europsku i Konferencijsku ligu osvoje klubovi koji su kroz domaću ligu ostvarili plasman u Ligu prvaka ili Europsku ligu. To znači da bi navijači hrvatskih klubova trebali priželjkivati poraze West Hama i Eintracht Frankfurta u EL-u te poraz Leicestera u KL-u. "I dalje šanse nisu loše za nas, ali su manje nego što su bile jučer jer nam trebaju oba scenarija", naglasio je Globan.

UEFA donijela važnu odluku

Pojasnio je da je UEFA mjesto u četvrtoj rundi kvalifikacija za EL popunila pomicanjem dvaju klubova, turskog i danskog, smanjila broj parova u trećoj rundi kvalifikacija za EL s tri na dva. To je ostavilo jedno mjesto slobodno koje je popunio srpski predstavnik.

Česima, stoga, treba jedan scenarij kako bi se pomaknuli u Europsku ligu, dok su hrvatskoj ligi, koja je odmah iza češke, potrebna dva. Očekivalo se da će UEFA jedno mjesto u četvrtoj rundi kvalifikacija za EL popuniti pomicanjem jednoga kluba. Da se to dogodilo, Česi bi već imali klub u EL-u, a predstavniku iz Hrvatske trebao bi jedan scenarij da završi u Europskoj ligi.

"Ako se i ne dogode oba scenarija koja nam trebaju, opet osvajač Kupa ima prednost u odnosu na ostale naše klubove u KL-u", naveo je Globan, objasnivši da će taj Rijeka ili Hajduk, ovisno tko osvoji Kup 26. svibnja, u kvalifikacije krenuti od treće runde, a ne od druge kao preostali klubovi u tom natjecanju. Time će im ljetni dio europske sezone početi dva tjedna kasnije.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.