Ukrajina prijeti bojkotiranjem Olimpijskih igara: "Ovo je neprihvatljiva situacija"

Foto: EPA

UKRAJINA je zaprijetila bojkotom Olimpijskih igara koje će se 2024. održati u Parizu budu li na to natjecanje pozvani sportaši iz Rusije i Bjelorusije, čije su reprezentacije izbačene s gotovo svih međunarodnih natjecanja nakon ruske invazije na ukrajinski teritorij.

Mogućnost slanja poziva ruskim i bjeloruskim sportašicama i sportašima spomenula je pariška gradonačelnica Anne Hidalgo, koja je izjavila da želi njihovo sudjelovanje, ali bez isticanja nacionalnih obilježja. Dan prije Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je naznačio što bi se sve trebalo dogoditi za ponovno uključivanje sportaša iz tih dviju država na međunarodna natjecanja.

Olimpijske igre bez ukrajinskih sportaša?

"Ovakva je situacija neprihvatljiva za našu državu", izjavio je ukrajinski ministar sporta Vadim Goutzeit. "Naše stajalište je nepromijenjeno: dok god traje rat u Ukrajini, ruski i bjeloruski sportaši ne bi trebali sudjelovati na međunarodnim natjecanjima.

Ako se to neće poštovati, ne isključujem mogućnost bojkota i našeg odbijanja sudjelovanja na Olimpijskim igrama", napisao je Goutzeit na Facebooku. Iz MOO-a su u srijedu poručili da "nijednom sportašu ne bi smio biti zabranjen nastup na natjecanju isključivo na temelju putovnice", nakon konzultacija s predstavnicima sportaša, međunarodnih federacija i nacionalnih olimpijskih odbora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.