Njemačka formira novu, elitnu protuterorističku jedinicu

Foto: Wikipedia

NJEMAČKO ministarstvo unutarnjih poslova najavljuje formiranje nove protuterorističke jedince koja će raditi paralelno s postojećim specijalcima iz GSG 9.

Vlada se na korak odlučila zbog nedavnih terorističkih napada u Francuskoj i Danskoj i procjene da je trenutačan kapacitet za protuterorističko djelovanje nedovoljan.

Njemačka treba "čvrstu jedincu koja se može suprotstaviti takvim situacijama", izjavio je zastupnik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Armin Schuster, dodavši da je "dužnost federalne vlade osigurati takvu jedinicu kad se za njom ukaže potreba".

Nova jedinica će poslužiti kao most između lokalne policije i GSG-a 9 osnovanog nakon Münchenskog masakra u 1972. godini.

GSG 9 se već proslavio nizom uspješnih misija, uključujući talačku krizu u Mogadišu iz 1977. godine i otmicu zrakoplova KLM-a u 1982. godini prilikom koje su putnici spašeni bez ispaljenog metka.

Radni naziv za novu elitnu jedinicu je GSG 4.5.

Prema pisanju Spiegela, specijalci će na raspolaganju imati oružje kratkog i dugog dometa, oklopna vozila i zaštitne prsluke koji mogu podnijeti vatru iz kalašnjikova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.