Australija Ukrajini šalje puno tenkova Abrams. Što to znači za odnos snaga?

Foto: EPA

Novi tenkovi mogli bi spasiti tenkovski vod 47. mehanizirane brigade, smatra analitičar Forbesa David Axe. Australija je Ukrajini obećala isporučiti 49 tenkova M-1A1 Abrams iz vlastitih viškova, a to obećanje nije moglo doći u boljem trenutku. Ukrajinskoj 47. mehaniziranoj brigadi, jedinoj u ukrajinskoj vojsci koja koristi ove američke tenkove, ponestaje vozila.

Australski ministar obrambene industrije Pat Conroy donaciju navodno planira objaviti u sklopu paketa vojne pomoći vrijednog 160 milijuna dolara. "Ovi tenkovi Ukrajini će pružiti više snage i mobilnosti i nadopuniti podršku naših partnera", rekao je ministar.

Australska vojska tenkove je nedavno zamijenila novijim modelima M-1A2, ali oni su još uvijek "u dobrom stanju", rekao je za australsku javnu televiziju JC Dodson, obrambeni konzultant iz Ukrajine koji je pomogao u posredovanju transfera.

Dugo se čekalo tenkove iz Australije

Ukrajinski dužnosnici od početka prošle godine lobiraju za stare tenkove M-1, ali Australci nisu dali obećanje o isporuci dok sami nisu dobili novije Abramse. Američka vlada vlasnik je licence za izvoz ovih vozila, koji se proizvode u Ohiju, i morali su odobriti dogovor. To može objasniti zašto je prošlo mjesec dana otkad su se pojavile prve glasine i prve službene objave dogovora.

Očito je što će ukrajinska vojska učiniti s ovim tenkovima. Prvo, ojačat će ih dodatnim reaktivnim oklopom, ometačima i zaštitom protiv dronova. Potom će neke od njih – ili sve – poslati 47. mehaniziranoj brigadi.

Ukrajinci izgubili najmanje osam tenkova Abrams

Ta brigada prošle je jeseni stigla na jug Ukrajine sa svim tenkovima Abrams M-1A1 (njih 31) koje je SAD početkom 2023. poslao. U godinu dana žestokih borbi izgubili su ih najmanje osam, a još osam ih je oštećeno. Ako bude trebalo neko vrijeme dok se oštećeni tenkovi ne poprave – kao što je često slučaj – to znači da 47. mehanizirana brigada na raspolaganju ima samo oko pola svojih originalnih kapaciteta.

Tenkovi iz Australije mogli bi biti dovoljni da vodu vrate snagu, a moglo bi ih biti dovoljno i za osnivanje drugog voda. Druga opcija je da će neke od 49 tenkova čuvati u skladištu za nadomještanje budućih gubitaka.

Sada je dobar trenutak za ponovno opremanje 47. mehanizirane brigade. Nakon više od godinu dana borbi, ova jedinica prošlog je mjeseca napokon većinu svojih vodova povukla s fronte na zasluženi odmor. Vratit će se na frontu što je prije moguće, a kada se to dogodi, imat će mnogo više tenkova – zahvaljujući Australiji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.