Na današnji dan umro je Josip Zvono, najmlađi poginuli dubrovački branitelj

Fotografija iz 2023. godine. Foto: Grad Dubrovnik

Na današnji dan, 17. listopada 1991. godine, na Pobrežju kod Dubrovnika, s nepunih 17 godina poginuo je najmlađi dubrovački branitelj Josip Zvono, a u sjećanje na taj tužan događaj kod spomen obilježja na mjestu stradanja položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Uz njegovu obitelj, počast su odali i predstavnici Grada Dubrovnika te članovi Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Dubrovnik. Predsjednik udruge Ričard Milun rekao je kako je bitno prisjećati se žrtve koju je podnio Josip Zvono.

„Nadam se da će buduće generacije nastaviti održavati sjećanje na Josipa. Nakon toliko godina nije ti ni jasno što se tada događalo, pogotovo mi koji smo bili maloljetni. Kao da nam je to bila neka igra, išli smo u rat srcem i dušom, jer su napali naš grad. Tako i pokojni Josip, koji je ovdje i poginuo”, izjavio je Milun.

Josip Zvono rođen je 13. studenoga 1974. godine u Dubrovniku, a obrani grada se priključio 1. listopada 1991. godine. Pokopan je u Aleji branitelja na Boninovu, te odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krsta Frankopana, kao i Spomenicom Domovinskog rata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.