Austrijski šef diplomacije optužio Izrael za kršenje međunarodnog prava

Foto: EPA

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg optužio je Izrael za kršenje međunarodnog prava, navodeći kao očigledan primjer nekoliko napada na mirovne snage Ujedinjenih naroda u Libanu (UNIFIL).

"Sasvim je jasno da je svaki napad na misiju UN-a, kao što je UNIFIL u južnom Libanu, jasno kršenje međunarodnog prava i neprihvatljivo je, bilo namjerno ili nenamjerno", rekao je Schallenberg za javni servis ORF.  Kako je kazao, posao ministra vanjskih poslova je "posebno težak u ovom trenutku".

Pozvao na prekid vatre

Pedesetpetogodišnji političar iz vladajuće konzervativne Austrijske narodne partije (OVP) pozvao je na prekid vatre i "više prostora za diplomaciju i za dijalog".

Nakon što je osudio izraelske napade na misiju UN, voditelj ORF-a je pitao šefa austrijske diplomacije o tome što njegovo ministarstvo, za razliku od Francuske i Njemačke, nije pozvalo izraelskog ambasadora radi podsjećanja na međunarodne obaveze.

Schallenberg je kazao da Austrija ovo vrlo jasno komunicira preko svoje ambasade u Izraelu i izraelskog ambasadora u Beču.

Ministar vanjskih poslova je dodao da je razgovarao s izraelskim kolegom i objasnio stav Austrije. "Zaštita i sigurnost vojnika u ovoj misiji UN-a UNIFIL, uključujući 160 austrijskih vojnika, nije neobavezna, već jasna dužnost", kazao je Schallenberg.

Istakao je da je mandat misije UN-a zasnovan na rezoluciji Vijeća sigurnosti", te da je to obaveza za sve države članice UN-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.